Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie 2023

Simulare Evaluarea Națională 2023, proba scrisă la Limba română. Elevii de clasa a VIII-a susțin luni repetiția pentru examenul din iunie – procedură și modele de subiecte
...................................
Luni, 20 martie, încep simulările pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, cu proba la Limba și literatura română. Accesul în sălile de examen se face între 8.00 și 8.30, conform procedurii transmise de Ministerul Educației în țară zilele trecute, iar elevii trebuie să aibă cu ei un document de identitate: certificat de naștere ori carte de identitate, potrivit informațiilor transmise în școli.
Calendarul complet și modele de subiecte, mai jos în articol.
Joi, 16 martie, Ministerul Educației a publicat, pe edu.ro, ghidul simulării pentru examenele naționale. Potrivit acestuia, repartizarea elevilor se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă în ordine alfabetică pe fiecare clasă, astfel încât colectivele să nu fie amestecate. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform documentului. În procedură se arată că „rezultatele obținute de elevi la simulările naționale sunt comunicate acestora și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”. Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, scrie pe edu.ro.

”Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare”, conform informării de la Minister din 8 februarie.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 martie 2023

30 de burse de câte 5.000 de lei pe an școlar, acordate elevilor de clasa a VIII-a din mediul rural pentru a merge la liceu. Printre criterii: nota la Evaluarea Națională 2023, performanța școlară și veniturile familiei
.......................................................
30 de elevi de clasa a VIII-a care provin din mediu rural pot fi susținuți prin burse de câte 5.000 de lei în fiecare an de liceu, în funcție de nota de la Evaluarea Națională 2023 și câteva condiții precum notele din gimnaziu, participarea la concursuri și veniturile părinților, potrivit unui comunicat al Fundației Rădăcini Group, primit de EduPedu.ro.
Pentru a fi eligibil, o condiție este ca aplicantul să fie elev în clasa a VIII-a în anul școlar 2022-2023 la o școală gimnazială din mediul rural, în județele din programul fundației organizatoare: Argeș, Buzău, Brăila, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
Bursele ,,pot acoperi cheltuieli privind cazarea elevilor, cheltuielile de deplasare, cheltuielile de întreținere: hrană, îmbrăcăminte, rechizite sau parte din taxa școlară în cazul unui liceu privat, pentru toți cei patru ani de liceu. Nu sunt necesare documente justificative pentru modul cum au fost cheltuite sumele de bani primite ca bursă”, scrie în comunicatul de presă primit de EduPedu.

Campanie națională de strângere de semnături

Stop vânătorii în parcurile naționale!

Campanie națională de strângere de semnături

Astăzi (marti, 15 iulie 2008), la Clubul Þăranului Român, din Capitală, un grup de organizații neguvernamentale a lansat o campanie care vizează descurajarea vandalizării ariilor protejate.

La dezbatere, au participat: Mircea Toma, președintele APCAPBC/SVV, Attila Korodi, Ministrul Mediului și Dezvoltării Durabile, Mona Nicolici, CSR Manager Petrom, reprezentanți ai Regiei Naționale a Pădurilor, ai Administrațiilor Parcurilor și Rezervațiilor Naționale și ai Gărzii Naționale de Mediu.
Constituția zonelor protejate
Asociația pentru Conservarea Ariilor Protejate Bio-Cultural (APCAPBC/SVV), cu sprijinul Petrom, a declanșat campania "Constituția zonelor protejate". Asociația a invitat organizații de mediu și structuri ale administrației publice să contribuie la elaborarea unor recomandări adresate Ministerului Mediului pentru a modifica legislația care reglementează comportamentul vizitatorilor în ariile protejate. Împreună cu APCAPBC, vor redacta acest document organizațiile: Organizația Națională „Cercetașii României” - Centrul local "Mircea cel Bătrân" Râmnicu Vâlcea, Asociația de Turism și Ecologie TRASCĂU CORP, Clubul Montan Apuseni, Asociația "Salvați Dunărea și Delta", Asociația Kogayon, Fundația Eco-Pontica, MARE NOSTRUM, precum și reprezentanți ai instituțiilor Parcul Natural Piatra Craiului, Parcul Național Cozia, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină "Grigore Antipa" Constanța, Serviciul Arii Protejate din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva.
Participanții la eveniment, implicați în administrarea unor arii protejate, au ilustrat consecințele comportamentului iresponsabil al unor vizitatori: distrugeri, poluare, agresiuni asupra faunei etc. De asemenea, cele mai grave probleme menționate de custozii ariilor protejate prezenți la eveniment sunt managementul restituirilor în parcurile naționale, regimul construcțiilor și modificarea statutului parcelelor, precum și lipsa planurilor strategice de termen lung și de dezvoltare durabilă. Demonstrația a susținut concluzia că actuala legislație este ineficientă și că este nevoie de amendarea ei pentru a descuraja agresiunile comise de vizitatori asupra mediului în ariile protejate. Participanții au apreciat că un nou act normativ ar trebui să fie promovat cu greutatea unei "constituții" a ariilor protejate.
Pe lângă textul cu valoare juridică, va fi elaborat un "decalog" al zonelor protejate, care va consta într-un set de reguli simple și clare, cu menirea de a ajuta publicul să se responsabilizeze față de ariile protejate pe care le vizitează. Decalogul va fi publicat în materialele tipărite și pe website-ul festivalului StufstockTM6, iar la Vama Veche și 2 Mai, APCAPBC va instala panouri cu același text.
Ministrul mediului, Attila Korodi, și-a declarat sprijinul pentru această inițiativă: “La ora actuală, în afara unor măsuri care vizează investițiile economice din zonele protejate, nu există ceva dedicat publicului vizitator. Planurile de management pentru ariile protejate sunt acum punctuale și nu vizează deloc comportamentul celor care vizitează aceste zone. De aceea, când am văzut această inițiativă, imediat m-am gândit că merită sprijinită și am speranța că această capacitate a noastră de implicare va aduce un lucru foarte bun.”
Campania de strângere de semnături împotriva vânatorii în parcurile naționale
Participanții au identificat ca prioritară intervenția împotriva unui proiect de lege a vânătorii care, în forma votată de Parlamentul României, permite vânătoarea în zone protejate. Proiectul a fost respins de două ori de președinție și urmează să fie repus în discuția legislativului în septembrie. Ca urmare, APCAPBC și Petrom, împreună cu partenerii lor, au declanșat o campanie de strângere de semnături pentru a descuraja un nou vot pozitiv al parlamentarilor pentru acest proiect de lege. Publicul va putea semna petiția până la sfârșitul lunii august. În perioada festivalului StufstockTM, organizațiile incluse în proiectul "Constituției zonelor protejate" vor dispune de facilități pentru a recolta semnături de la participanții la concerte. Petrom se va implica în campanie, instalând puncte de recoltare de semnături în sediile companiei și invitându-și angajații și partenerii să se implice activ în această acțiune de protejare a vieții din pacurile naționale.
Începând cu data de 21 iulie 2008, petiția poate fi semnată online pe site-urile www.petrom.com, www.stufstock.com și www.salvativamaveche.ro sau la standul proiectului "Constituția zonelor protejate" din incinta festivalului StufstockTM6. ( Teo ZABAVA)
PROPUNERE KOGAYON
1. Sa nu murdaresti. Principala problema la noi si cred ca in toate ariile protejate, tinand de educatie si mentalitate este aceea a resturilor de tot felul lasate de turisti, in special pet-uri, pungi, alte plasticuri, hartii, pachete de tigari, chistoace dar si lucruri de-a dreptul surprinzatoare. Aici trebuie inclusa si problema deseurilor transportate dinspre localitati spre munte si abandonate uneori in cantitati industriale. Noi adunam saptamanal cateva zeci de saci de gunoi din parc, in special de-a lungul drumurilor, desi au fost montate si containere de gunoi.
2. Sa nu ucizi. Aici intra: ruperea plantelor, crengilor, scrijelitul de inimioare pe copaci, pescuitul, braconajul-vanatoarea, actvitati pacticate frecvent in parcuri.
3. Sa nu distrugi. Vizam comportamentul vandalic al unor specimene ce intra in parc dinspre lumea civilizata. In doi ani de zile in parcul nostru care este cel mai mic, am avut doua panouri informative furate, 4 taiate, 3 stalpi indicatori rupti, marcaje sterse cu toporul de pe copaci, un cretin a facut focul pe o masa de lemn, lazi de gunoi folosite calemn de foc si altele.
4. Sa nu calci sub roti. Avem mari probleme cu ATV-uri, motocicelte, masini 4x4 si orice alt tip de masini, care aduc in parcuri zgomot, gaze pe drumuri si aiurea prin padure, transee lasate de roti prin padure si pe versanti, flora distrusa. Unii mai gospodari mai si spala cu detergenti taraboantele prin rauri.
5. Sa nu dai foc. Vetre de foc facute de fiecare unde-l taie capul, focuri aproape sau chiar prin padure. Copaci taiati pt. foc, de obicei toate resturile raman in jurul vetrei.
6. Sa nu deranjezi. Zgomot: zbierete, urlete, ragnete, motoare ambalate, muzica de toate genurile la maxim.
7. Respecta zona in care esti. Pune cortul doar in spatiile special amenajate sau foloseste refugiile turistice, fa focul in vetre amenajate, foloseste traseele marcate.
8. Respecta-ti semenii. Aici intra comportamentul unor turisti vis-a-vis de altii. Am avut cazuri de scandaluri si razboaie pornite de la muzica, bautura, pus cortul, in special in jurul cabanelor unde unii vor sa chefuiasca, altii sa se bucure de munte si liniste.
9. Sa nu risti. Informeaza-te despre trasee, starea vremii, echipeaza-te corespunzator, respecta marcajele si indicatiile, nu te aventura in afara traseelor marcate.
10. Implica-te. Fa lucruri simple care-ti stau in putinta: informeaza-te, curata dupa tine, sfatuieste cu vorba buna pe cei ce nu respecta regulamentele, anunta administratia sau alte institutii despre probleme, trimite informatii/sugestii/comentarii ce pot ajuta la administrare, participa la actiuni de voluntariat.
Alte propuneri
Informeaza-te unde esti! Si mai ales ce ai voie si ce nu ai voie sa faci.
Ia-ti punga cu tine!
Fara motoare! Nu uita ca, oricat de bine ar fi in masina, motorul polueaza

Trimite email

Sunday, 28 May 2023