Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie 2023

Simulare Evaluarea Națională 2023, proba scrisă la Limba română. Elevii de clasa a VIII-a susțin luni repetiția pentru examenul din iunie – procedură și modele de subiecte
...................................
Luni, 20 martie, încep simulările pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, cu proba la Limba și literatura română. Accesul în sălile de examen se face între 8.00 și 8.30, conform procedurii transmise de Ministerul Educației în țară zilele trecute, iar elevii trebuie să aibă cu ei un document de identitate: certificat de naștere ori carte de identitate, potrivit informațiilor transmise în școli.
Calendarul complet și modele de subiecte, mai jos în articol.
Joi, 16 martie, Ministerul Educației a publicat, pe edu.ro, ghidul simulării pentru examenele naționale. Potrivit acestuia, repartizarea elevilor se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă în ordine alfabetică pe fiecare clasă, astfel încât colectivele să nu fie amestecate. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform documentului. În procedură se arată că „rezultatele obținute de elevi la simulările naționale sunt comunicate acestora și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”. Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, scrie pe edu.ro.

”Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare”, conform informării de la Minister din 8 februarie.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 martie 2023

30 de burse de câte 5.000 de lei pe an școlar, acordate elevilor de clasa a VIII-a din mediul rural pentru a merge la liceu. Printre criterii: nota la Evaluarea Națională 2023, performanța școlară și veniturile familiei
.......................................................
30 de elevi de clasa a VIII-a care provin din mediu rural pot fi susținuți prin burse de câte 5.000 de lei în fiecare an de liceu, în funcție de nota de la Evaluarea Națională 2023 și câteva condiții precum notele din gimnaziu, participarea la concursuri și veniturile părinților, potrivit unui comunicat al Fundației Rădăcini Group, primit de EduPedu.ro.
Pentru a fi eligibil, o condiție este ca aplicantul să fie elev în clasa a VIII-a în anul școlar 2022-2023 la o școală gimnazială din mediul rural, în județele din programul fundației organizatoare: Argeș, Buzău, Brăila, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
Bursele ,,pot acoperi cheltuieli privind cazarea elevilor, cheltuielile de deplasare, cheltuielile de întreținere: hrană, îmbrăcăminte, rechizite sau parte din taxa școlară în cazul unui liceu privat, pentru toți cei patru ani de liceu. Nu sunt necesare documente justificative pentru modul cum au fost cheltuite sumele de bani primite ca bursă”, scrie în comunicatul de presă primit de EduPedu.

Câștigătorii Concursului Memorial Ludovic Schwartz, ediţia a XXV-a

O competiție internațională surprinzătoare

Câștigătorii Concursului Memorial Ludovic Schwartz, ediţia a XXV-a

Sâmbătă, 14 noiembrie 2015, la Liceul Teoretic „Ady Endre" din Oradea, s-a desfășurat cea de-a XXV-a ediție a Concursului Memorial „Schwartz", organizat de fundația cu același nume.

Două cuvinte despre valoarea premiilor
P1: premiul I = 100 lei
P2: premiul II = 50 lei
P3: premiul III = 30 lei
MK premiul de 100 lei oferit de dr. Máté Károly din Elveţia pentru lucrarea cea mai bună din categoria respectivă, dacă lucrarea a depăşit 50 de puncte din cele 100 de puncte posibile.
MKFP premiul oferit de dr. Máté Károly din Elveţia pentru comportament Fair-Play
Rezultatele concursului
Concursul de fizică şi chimie:
Clasa a X-a
P1+MK: Tontici Sabina din Chişinău
P2:  Solovei Chiril, ucrainean, dar studiază în Chişinău      
       Berghe Sergiu din Oradea, Liceul Baptist „Emanuel"
Am acordat două premii II, dar nu am distribuit premiul III.
Menţiuni: Agócs Henrietta-Viktória din Marghita
                Szakács Zoltán din Târgu Mureş
                Salánki Miklós din Oradea, elev în clasa a IX-a din LT. „Ady Endre", participant la nivelul clasei a X-a. Performanţa lui este foarte merituoasă întrucât problemele clasei a X-a au cuprins capitole întregi încă neparcurse de el conform programei şcolare.
Acum câțiva ani un băiat de clasa a VIII-a la Budapesta a cerut să candideze cu cei de la clasa a X-a. A luat premiul III. Pe urmă, ajuns în categoria lui, a câștigat concursul, iar acum doi ani a luat premiul III la Olimpiada Internațională din Indonezia.
Clasa a XI-a
P1+MK: Oneci Codrin-Paul din Timişoara
P1: Divin Péter din Oradea, Liceul „Ady Endre"
P2+MKFP: Bekes Nándor din Budapesta, Városmajori Gimnázium
Bekes Nándor a suferit un accident de tramvai în urma căruia și-a pierdut un picior. A scris lucrarea în spital și a trimis-o prin e-mail. Problemele de optică au fost comune pentru toți anii de studiu, dar cu date diferite. Aparent, problema nu putea fi rezolvată decât prin calcule complexe, dar el a descoperit fenomenul fizic ascuns și, după cum era de așteptat, a dat rezultatul aproape fără să recurgă la calcule. A fost singurul care a rezolvat problema. Pentru onestitatea participării sale la concurs (un rezultat bun, în condiții de lipsă de supraveghere) am decis, ca pe lângă premiul II, să primească și premiul Fair Play, oferit de dr. Máté Károly, în valoare de 100 lei. L-am încurajat spunându-i că la fel s-a întâmplat și cu savantul Teller Ede, care a devenit un fizician celebru, descoperitorul bombei cu hidrogen.
P3: Tobultoc Maxim din Chişinău
Menţiune: Vészi Blanka din Târgu Mureş
Clasa a XII-a
P1: Nu am distribuit premiul I
P2: Lazsádi Áron din Târgu Mureş
P3: Nu am distribuit premiul III
Menţiuni: Chirtoacă Dragoş din Chişinău
                Braghiş Vlad din Chişinău
                Mihailov Serghei din Chişinău
„TRIODA" - concurs de prelucrare a datelor experimentale
P1: Oneci Codrin Paul din Timişoara
P1: Divin Péter din Oradea, Liceul Ady Endre
În cadrul concursului de prelucrare a datelor experimentale, am încercat să pătrundem profund în structura materiei, pentru ca elevii să transmită mai departe posibilitatea realizării experimentelor prin metode simple. Lucrările au revelat atât lipsa experimentelor din programa școlară cât și a practicii de prelucrare a datelor. Cele două lucrări au dat rezultate de același nivel, prin urmare, au luat premiul întâi, precizia mai mare a uneia dintre ele făcând diferența.
Conferințe
Înainte de masă
În prezența profesorilor însoțitori și a profesorilor de fizică din oraș, dr. Bartos-Elekes István a conferențiat despre modul simplificat de soluționare a rețelelor electrice și a prezentat un DVD despre laboratorul de fizică. Apoi, dr. Márki- Zay János ( Hódmezővásárhely) a prezentat o serie de experimente foarte simple.
După-masă
Lucrările științifice de specialitate prezentate elevilor, profesorilor și publicului doritor au fost urmărite cu mare interes. Prima lucrare a aparținut profesorului dr. Patkós András, academician, Professor Emeritus la ELTE Budapesta, cu titlul „Neutrino și simetria spațiu-timp". Lucrarea în formă electronică, deja în posesia noastră, a fost tradusă de colegul nostru Berger Tibor și a fost proiectată pe două ecrane în timpul expunerii. Dr. Zeno Schlett, profesor al Universității Timișoara, a vorbit despre „Oră de experimente realizată cu colaborarea elevilor", subliniind importanța orelor cu experimente și prezentând modele de experimente realizate „din nimic". Traducerea a fost asigurată de Nagy Zsolt, fost elev al Liceului „Ady Endre". Cercetătorul dr. Daróczi Lajos, membru al Catedrei de Fizică Experimentală a Universităţii din Debrețin, cu lucrarea „Experimente, experimente, experimente", a prezentat experimente liber alese, cu colaborarea studentei Herendi Borbála. Pentru că Pintér Dóra nu a putut să-și susțină lucrarea din motive medicale, dr. Márki-Zay János, profesor de fizică la Hódmezővásárhely, a făcut câteva experimente deosebite, punând în evidență frumusețea fizicii. Deseori, prezentările au fost întrerupte de îndelungi aplauze. Berger Tibor a tradus în mod profesionist explicațiile.
Atmosfera
Masa profesorilor a fost urmată întotdeauna, în sala de protocol, de discuții de un înalt nivel intelectual. Comunicarea s-a realizat în română și maghiară, iar dacă lexicul se împotmolea, se recurgea la limba engleză. La fel se petrecea și în cazul elevilor, recursul la engleză fiind mult mai facil.
Surpriza
La organizarea concursului au participat absolvenții din 2008 ai Liceului „Ady Endre". După cina festivă, cuprinși de nostalgie, am intrat cu toții în vechiul laborator de fizică. Am discutat. Deodată s-a făcut liniște. Un fost elev s-a apropiat de mine cu un pachet, pe care mi l-a înmânat. L-am desfăcut și surpriza a fost enormă! În pachet se afla o carte superbă, în format mare, având 360 de pagini. Într-o redactare remarcabilă, cartea evoca istoria concursului Schwartz, era plină cu fotografii color și conținea toate subiectele de concurs. În plus, titlurile, numerotarea paginilor erau caracterele preferate de mine! Redactarea și tipărirea s-a făcut exclusiv prin contribuția foștilor elevi. Un volum publicat la Cluj, cu ocazia celui de-al XXV-lea concurs. Acesta a fost poate, cel mai frumos cadou pe care l-am primit în întreaga mea carieră didactică.
Dr. Bartos-Elekes István
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Câștigătorii Concursului Memorial Ludovic Schwartz, ediţia a XXV-a.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

Sunday, 28 May 2023