Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

UMF ,,Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca – Exemplu de Utilizare Eficientă a Fondurilor Europene în Folosul Comunității

Proiect regional

UMF ,,Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca – Exemplu de Utilizare Eficientă a Fondurilor Europene în Folosul Comunității

Universitatea de Medicină și Farmacie ,,Iuliu Hațieganu" Cluj-Napoca contribuie activ la formarea continuă a personalului medical din unitățile sanitare publice aflate în zonele de Nord-Vest și Vest ale României, prin intermediul programelor de formare din cadrul proiectului ,,CARDIOPED - Dezvoltarea competențelor personalului medical specializat privind prevenția, diagnosticarea și tratamentul chirurgical al cardiopatiilor congenitale și dobândite la copii prin utilizarea tehnologiei de vârf".

Prin acest proiect se urmărește formarea personalului medical care își desfășoară activitatea în domeniul cardiologiei pediatrice sau în domenii conexe. Fiecare program de formare beneficiază de ore de instruire practică prin module de simulare și hands-on, precum și de ore de instruire teoretică cu participarea unui număr mare de experți internaționali (din Praga-Cehia, Paris-Franța, Massa&Roma&Milano-Italia, Bad Oeynhausen-Germania, Damasc-Siria, Ontario&Hamilton-Canada, Madrid-Spania, Lausanne-Elveția, Graz-Austria, IOWA-SUA).
În cadrul proiectului se desfășoară și un program de screening al incidenței HTA (hipertensiunii arteriale) și a tulburărilor de ritm și de conducere, la copiii cu vârsta cuprinsă între 7-18 ani. Acest program își propune examinarea clinică și ECG a minimum 15.000 de copii, cu vârsta cuprinsă între 7-18 ani, din unitățile școlare aflate în regiunile de dezvoltare ale României Nord-Vest (județele: Bihor, Bistrița Năsăud, Cluj, Satu-Mare, Sălaj și Maramureș) și Vest (județele: Arad, Hunedoara, Timiș și Caraș-Severin). Examenul clinic și înregistrarea ECG este efectuată de către medicii angajați în cadrul proiectului (cu echipamente ECG și tensiometre portabile) și se desfășoară în cabinetele școlare din județele amintite. După prelucrarea datelor clinice și ECG, copiii care prezintă modificări patologice beneficiază gratuit de investigații suplimentare.
Unitățile școlare din Municipiul Oradea au răspuns afirmativ la implicarea în campania de prevenție. Prin urmare, echipe de medici din cadrul proiectului realizează investigațiile medicale în unitățile școlare cu care există acorduri de colaborare. Campania de prevenție a mobilizat până în acest moment un număr de peste 200 de angajați care au contribuit la realizarea de analize medicale a unui număr de peste 14.000 de copii.
Vă supunem atenției un set de materiale de informare dezvoltate în proiect, așa cum acestea se regăsesc pe site-ul CARDIOPED.ro:
Pliantul cu informații despre proiect poate fi accesat la adresa http://cardioped.ro/wp-content/uploads/2015/11/Pliant-cardioped-pt-tipar_final-OK.pdf
Ghidul pentru mame privind alăptarea nou-născutului cu cardiopatie congenitală poate fi accesat la adresa http://cardioped.ro/wp-content/uploads/2015/11/Alaptarea-nou-nascutului-cu-cardiopatie-congenitala.pdf
Broșura cu informații despre ce este hipertensiunea arterială (HTA) și cum putem preveni apariția ei la copii și adolescenți poate fi accesată la adresa http://cardioped.ro/wp-content/uploads/2015/11/Brosura-HTA.pdf
Ghidul de informare pentru părinții copiilor cu malformații cardiace congenitale poate fi accesat la adresa http://cardioped.ro/wp-content/uploads/2015/11/Ghid-de-informare-pentru-p%C4%83rin%C8%9Bii-copiilor-cu-malforma%C8%9Bii-congenitale-cardiace.pdf
Proiectul este coordonat de dna. asist. univ. dr. Simona Sorana Căinap, în calitate de director științific și de dl. conf. univ. dr. Dan Bența, în calitate de manager proiect.
Mai multe detalii găsiți pe site-ul proiectului la adresa www.cardioped.ro
(M.C.)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:45:00 Ora de vară a Europei de Est