Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 februarie 2021
1.*BREAKING Calendarul de înscriere în clasa pregătitoare 2021 a fost pus în dezbatere: pe 15 martie încep înscrierile / Greșeală în metodologie, care spune că maximul este de 25 de elevi la clasă, deși legea prevede cel mult 22 elevi în învățământul primar
Ministerul Educației a pus, vineri, în dezbatere publică proiectul calendarului de înscriere a copiilor în învățământul primar, pentru anul școlar 2021-2022, precum și proiectul metodologiei de înscriere în învățământul primar pentru anul școlar viitor. Procedurile încep pe 10 martie, iar înscrierea începe pe 15 martie, cu evaluarea copiilor și emiterea recomandării de înscriere la școală. Proiectul de metodologie are o greșeală: stipulează că maximul de elevi la clasă este de 25 de elevi, deși legea educației prevede din august 2020 că sunt cel mult 22 elevi la clasă în învățământul primar.
Proiectul de metodologie prevede că înscrierea în clasa pregătitoare nu este condiționată de frecventarea grupei mari de grădiniță. Precizarea vine în contextul în care anul acesta școlar este primul în care grupa mare a devenit obligatorie, în România.
O noutate legată de obligativitatea grupei mari de grădiniță intervine, însă, atunci când este vorba despre înscrierea la clasa pregătitoare a copiilor care fac 6 ani după 1 septembrie 2021. Concret, vor fi evaluați psihosomatic doar copiii care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 inclusiv și care NU au frecventat grădinița sau care s-au întors din străinătate. Ceilalți, vor intra la școală pe baza unei recomandări primite de la grădiniță.
Ce spune metodologia: Părinții/ tutorii legal instituiți/ reprezentanții legali, ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2021 inclusiv, au obligația de a înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare. Procesul de înscriere în învățământul primar nu este condiționat de frecventarea grupei mari a învățământului preșcolar. De asemenea, și părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 inclusiv, pot să își înscrie copiii în învățământul primar, în clasa pregătitoare, dacă nivelul lor de dezvoltare este corespunzător.

2.*Redeschiderea unităților de învățământ este o ,,nebuloasă”, acuză Alianța studenților, care semnalează probleme birocratice și operaționale privind întoarcerea la școală / Măsurile propuse pentru studenți
Redeschiderea unităților de învățământ începând cu 8 februarie este descrisă de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (A.N.O.S.R.), într-un comunicat transmis alături de Consiliul Național al Elevilor (C.N.E.), drept o ,,nebuloasă” care, spun organizațiile, persistă și în condițiile ordinului publicat vineri de Ministerul Educației și Ministerul Sănătății.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
2 februarie 2021
1.* Şcolile gimnaziale s-au redeschis astăzi în toată Grecia, alături de liceele din regiunile mai puţin afectate de pandemia de coronavirus, după o pauză de două luni şi jumătate pe durata căreia aceste unităţi de învăţământ au rămas închise. Totodată, Grecia a început luni pregătirile pentru al treilea val al pandemiei, în contextul în care Ministerul Sănătăţii se teme de o posibilă creştere a noilor cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, transmite Agerpres.
„Prioritatea noastră este redeschiderea şcolilor, adoptând în continuare măsurile necesare pentru siguranţa voastră şi pentru sănătatea publică”, a declarat luni în faţa elevilor şi profesorilor eleni ministrul grec al Educaţiei, Niki Kerameus, care a vizitat o şcoală gimnazială de la marginea Atenei.

2.* Sunt prea puține cabinete și cadre medicale în școli, stocurile de măști trebuie verificate, sute de unități de învățământ nu au autorizație sanitară, avertizează Consiliul Elevilor, înaintea deciziei privind reluarea școlii
Capacitatea cabinetelor școlare de a realiza teste rapide este semnificativ scăzută, iar multe dintre cadrele medicale școlare, și așa puține sunt în acest moment detașate către alte instituții, arată Consiliul Național al Elevilor într-o poziție publicată înaintea deciziei ministerelor Educației și al Sănătății cu privire la modul în care va începe al doilea semestru, posibil în format fizic. Organizația mai apreciază că milioanele de măști anunțate de ministrul Cîmpeanu ca fiind disponibile în școli trebuie verificate pentru conformitate, având în vedere incidentele cu alte stocuri comercializate.

3.* Rectorul SNSPA Remus Pricopie, considerații despre ministrul Sănătății Vlad Voiculescu: Ușurința partidelor de a promova la ministere oameni fără pregătire în domeniu și fără experiență în gestionarea sistemelor mari este “cât se poate de periculoasă”
Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a emis, luni, un comunicat în care sunt citate considerațiile rectorului acestei instituții, Remus Pricopie, prezentat și în calitate de fost ministru al Educației și Cercetării, despre nevoia de competență profesională în poziții de conducere ministerială. Singurul exemplu folosit în comunicat este cel al ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, despre care rectorul arată că nu este medic, în condițiile în care promovarea în funcții ministeriale a unor oameni fără pregătire în domeniul acoperit ar fi “cât se poate de periculoasă”.

4.* VIDEO Cîmpeanu: În Europa doar trei țări nu au deschise cel puțin grădinițele și școlile primare – Germania, Danemarca și Portugalia / Ne concentrăm atenția pentru pregătirea școlilor în eventualitatea unei decizii favorabile mâine (astăzi – n.n.)
Doar trei state din cele 27 ale Uniunii Europene nu au deschise cel puțin grădinițele și școlile primare sau nu au luat încă o decizie pentru deschiderea lor, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta a mai spus că se fac pregătiri pentru deschiderea școlilor în eventualitatea unei decizii de reluare fizică a cursurilor în clase.
,,La acest moment (luni, 1 februarie 2021 – n.n.) pot să vă spun că interesul major pentru deschiderea școlilor cu prezență fizică se păstrează”.

Din 2.000 de candidați, 66 s-au retras, iar 4 au fost eliminați

Astăzi, 16 iulie 2008, la concursul național unic de titularizare

Din 2.000 de candidați, 66 s-au retras, iar 4 au fost eliminați

La nivelul județului Bihor, concursul național unic de titularizare în învățământul preuniversitar s-a desfășurat în opt centre de examen, organizate la colegiile naționale „Emanuil Gojdu” și „Mihai Eminescu”, colegiile tehnice „Constantin Brâncuși” și „Traian Vuia”, liceele teoretice „Onisifor Ghibu” și „Ady Endre”, Școala cu clasele I-VIII „Dacia” și Liceul Teologic Greco-Catolic.

Potrivit datelor furnizate de prof. Dorel Luca, inspector general adjunct al Inspectoratului Școlar, președintele comisiei județene, în baza de date figurau 2.629 de candidați, din care s-au înscris pentru concurs 2.371, dar s-au prezentat la concurs doar 2.000 de candidați. Din aceștia, 66 s-au retras din motive personale, iar patru au fost eliminați pe motiv de fraudă, fiind prinși copiind după fițuici (o educatoare, și trei profesori: de română, geografie și educație fizică). Patru candidați nu au mai ajuns în sala de examen, unul neavând asupra sa acte de identitate, iar altul venind la examen cu o oră întârziere. Doi absolvenți din 2008 nu au putut dovedit cu acte că au susținut examenul de licență.
„Le-am promis corectitudine”
Am trecut și noi pe la centrul de examen nr. 7, organizat la Școala cu clasele I-VIII „Dacia”, înainte de ora 9.00, oră la care toți candidații trebuiau să fie în sălile unde au fost repartizați, în ordine alfabetică, și înainte de a se fi extras și comunicat subiectul de către reprezentanții M.E.C.T.
Comisia, alcătuită din doi inspectori școlari și trei directori (prof. Silviu Torjoc, inspector general adjunct-președintele comisiei, prof. Gheorghe Dărăban, inspector – secretarul comisiei, precum și directorii  de școli gimnaziale: Florian Hava, Mircea Mitran și Ioan Mocan - membri ai comisiei) era adunată la direcțiune, cu urechea la aparatul de radio.
Revenind după mai bine de două ore, președintele comisiei, prof. Silviu Torjoc, avea să ne asigure de buna organizare a concursului. „Multiplicarea subiectelor pentru cele 303 educatoare înscrise s-a făcut în timp de 25 de minute, un timp excelent. Până la această oră, putem spune că totul a decurs normal. 27 de candidați nu s-au prezentat, unul a fost eliminat, fiind prins că a folosit surse de inspirație. Se dotase cu fițuici pe sub haine. La instruirea făcută candidaților, le-am promis corectitudine și le-am garantat corectitudine. Într-un alt caz, din pricina emoțiilor mari, probabil, și a căldurii, a fost nevoie de intervenția medicului. Examenul a început la ora 10.00 și se va încheia, potrivit regulamentului, la ora 14.00. În urmă cu câteva minute, a trecut și pe la centrul nostru reprezentantul Ministerului Educației, Cercetării și Tineretului, inspector general Timar Vieroslava.”
Adunate la Inspectoratul Școlar, lucrările candidaților urmau să plece, (în această seară) spre centrele universitare din țară unde vor fi corectate.
În județul Bihor sunt 519 posturi (catedre) titularizabile
În 21 iulie, urmează să se afișeze rezultatele, iar în timp de 24 de ore, se pot depune eventualele contestații. Rezultatele finale vor fi afișate în 25 iulie.
„Până în 28-29 iulie, se vor depune opțiunile pentru cele 519 posturi (catedre) titularizabile, 271 în mediul rural și 248 în mediul urban, din care doar 94 în municipiul Oradea”, după cum aveam să aflăm de la președintele comisiei județene, prof. Dorel Luca. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Din 2.000 de candidați, 66 s-au retras, iar 4 au fost eliminați.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

sâmbătă, 27 februarie 2021

Poza zilei

Flori și mărțișoare, fără interdicție

Ministerul Educației nu a transmis și nu va transmite către unitățile și instituțiile de învățământ nicio interdicție expresă cu privire la oferirea de flori și mărțișoare!!!