Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Fizikum – Laboratorul de fizică al Liceului Teoretic ,,Ady Endre” din Oradea

,,Dezvăluiri senzaționale”, vorba unora. Astăzi, vă prezentăm:

Fizikum – Laboratorul de fizică al Liceului Teoretic ,,Ady Endre” din Oradea

Vinovat de această realizare și dezvăluire se face distinsul profesor dr. Bartos-Elekes István, care are o vorbă: ,,Fizica predată fără experimente este doar o colecție de formule neinteligibile".

Se impune, nu-i așa, să pornim la drum consultând ,,actul de identitate" al obiectivului (pus la dispoziție, în PDF, de dl prof. dr. Bartos-Elekes István) spre a afla cum s-a născut acest laborator.
,,În primăvara anului 1987, Pap László, directorul de atunci al liceului, mi-a propus să concepem un laborator modern de fizică. Am acceptat cu multă plăcere să visăm la un astfel de laborator, a cărui realizare se dorea a fi la limita posibilităților materiale și tehnice ale momentului.
Posibilitățile momentului prezentau limitări tehnice și financiare. Am dotat laboratorul cu aparatură de concepție și realizare personale. Nu se putea pune problema cumpărării lor. Tehnica modernă era reprezentată de PC și de interfața pe care am brevetat-o în 1989. La acestea am conectat aparate electronice de realizare proprie.
Calculatorul, împreună cu interfața au comandat experimentele și au achiziționat automat datele experimentale. Interpretarea acestora a rămas în sarcina elevilor. Pentru comanda aparatelor, precum și pentru prelucrarea datelor experimentale, am scris nenumărate software-uri în limbaj de asamblare. Natural că, pe lângă experimente comandate de calculator, s-au putut realiza și experimente clasice. Dar primele beneficiau de precizie, rapiditatea determinării valorilor experimentale și a reprezentărilor grafice".
În cele ce urmează, prezentăm câteva imagini aleatoriu alese din timpul derulării unor lecții experimentale.
Așadar, priviți, lecturați și judecați opera de căpătâi a distinsului profesor dr. Bartos-Elekes István!
Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Fizikum – Laboratorul de fizică al Liceului Teoretic ,,Ady Endre” din Oradea.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 21 octombrie 2019