Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Dezbatere privind combaterea violenței domestice

Femeile social-democrate bihorene au organizat

Dezbatere privind combaterea violenței domestice

Sala mare a Instituției Prefectului Bihor s-a dovedit neîncăpătoare pentru cei aproximativ 200 de participanți la dezbaterea cu tema „Împreună, împotriva violenței!" desfășurată, în data de 25 noiembrie 2015, la inițiativa Organizației Femeilor Social Democrate din municipiul Oradea (O.F.S.D. Oradea) și a europarlamentarului Emilian Pavel.

Manifestarea a fost organizată pentru a marca Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor.  Actualitatea temei dar mai ales impactul social au adus împreună femei de toate vârstele, din toate partidele politice, organizații nonguvernamentale, dovedind necesitatea unor acțiuni care să ducă la reducerea fenomenului violențelor împotriva femeilor și nu numai, indiferent de forma sub care se manifestă. Alături de reprezentantele PSD au mai participat senatorul UDMR, Rozalia Biró, consilierul local PNL, Anca Popescu, reprezentante ALDE, o dovadă, așa cum a ținut să precizeze președintele OFSD Oradea, doamna Erica Mang, că fenomenul violențelor la care sunt supuse femeile nu are coloratură politică și este nevoie de implicarea tuturor pentru limitarea efectelor negative pe care violența le generează în societate. Au răspuns invitațiilor și directori ai instituțiilor implicate, precum comisar șef Gheorghe Ungur - şeful Centrului Regional Oradea al Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane (ANITP), Szarka Árpád - director adjunct Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor, Békési Csaba - director executiv AJOFM Bihor, Felix Cozma - directorul Agenţiei pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Bihor, precum și reprezentanți ai ONG-urilor „Smiles" și „Abolishion". Invitata de onoare a acțiunii a fost doamna Madi Sharma, membru în Comitetul Economic și Social European, implicată activ în combaterea violenței împotriva femeilor, moderatoarea dezbaterii fiind jurnalista Laura Breb.
În cadrul manifestării au fost prezentate materiale de către prof. dr. Lia Maria Pop, președintele Organizației Județene a Femeilor Social Democrate Bihor, prof dr. Sonia Drăghici, deputat PSD, conf. dr. Gabriel Mihalache, șeful Serviciului Județean de Medicină Legală, lector univ. dr. Aurora Gavriș, lector univ. dr. Alina Decsei-Radu, chestor de poliție dr. Liviu Popa, inspector-șef al Inspectoratului de Poliție Județean Bihor și prof. Carmen Bodiu, director al Casei Corpului Didactic Bihor
În cadrul discuțiilor au fost invocate principalele cauze care generează fenomenul violenței domestice, modalitățile efective prin care pot fi protejate victimele violențelor, necesitatea unor modificări la nivel legislativ pentru a sancționa mult mai drastic aceste fapte dar și o implicare mai puternică a statului în susținerea acțiunilor de protejare a victimelor. Participanții la dezbatere au fost invitați să completeze un chestionar cu 5 întrebări pe tema violențelor la care sunt supuse femeile, rezultatele urmând să constituie baza unei viitoare acțiuni pe această temă având în vedere larga audiență a manifestării organizate de femeile social democrate bihorene. (B.P.)

Trimite email

vineri, 6 decembrie 2019