Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

,,Dizabilitate-egalitate-normalitate-diversitate”

Întru schimbarea mentalităților

,,Dizabilitate-egalitate-normalitate-diversitate”

Sunt ca și noi. Fie că sunt adulți, fie că sunt copii, au aceleași dorințe, nevoi și idealuri, ne întâmpină cu aceleași zâmbete și lacrimi.

Ei sunt persoanele/ copiii cu dizabilități, a căror zi internațională se sărbătorește anual la 3 decembrie. Organizația Națiunilor Unite a hotărât în 1992 ca această dată să fie proclamată Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități. Abia la 13 decembrie 2006, la sediul ONU, a fost adoptată Convenția Relativă a Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități și semnată de 147 de țări. A intrat în vigoare la 3 mai 2008. Este văzută ca un instrument de aplicare a drepturilor oamenilor/ copiilor cu deficiențe mentale sau fizice.
În acest sens, să nu uităm că valorile cele mai importante pe care şcoala le poate oferi unui copil cu cerinţe educative speciale sunt ridicarea gradului de autonomie, precum şi socializarea.
Cu aceasta ocazie, Şcoala Gimnazială „Dimitrie Cantemir", Oradea a demarat, marți - 2 decembrie 2015, un amplu proiect tematic denumit ,,Dizabilitate-egalitate-normalitate-diversitate" inițiat și coordonat de profesor de  religie Diana Simona Nichita, având aportul conducerii unității, reprezentată de prof. dr. Viorica Popa și prof. Bauman Maria.
Proiectul tematic amintit anterior a avut ca temă ,,Dizabilitatea-egalitatea-normalitatea-diversitatea". În cadrul activității s-au explicat conceptul de dizabilitate, precum și termenii de handicap și deficiență.
Obiectivele activităţii: promovarea unor informaţii corecte despre deficienţe, cunoaşterea şi înţelegerea felului în care o deficienţă poate afecta copiii/ persoanele în cauză; sensibilizarea copiilor pentru ca ei să devină mai îngăduitori, mai deschişi în eventualitatea că vor întâlni deficienţe; sensibilizarea cadrelor didactice în relaţia de integrare cu elevii şcolii cu diferite deficienţe; dezvoltarea abilităţii la copii de a vedea „persoana" şi nu aspectele fizice cauzate de deficienţă; buna relaţionare socială în colectivul clasei de elevi; informare corectă, utilă în viaţă.
La activitate au participat elevii clasei a VIII-a B de la Şcoala Gimnazială „Dimitrie Cantemir". Ca invitat a participat psiholog drd. Alin Crețu (Societatea Civilă de psihologie, Oradea - Bihor).
Activitatea a avut un rol important în schimbarea mentalității elevilor față de colegii lor cu anumite dizabilități, fapt remarcat de coordonatorii acțiunii, la finele acesteia.
Profesor,
Nichita Diana Simona

Trimite email

duminic, 21 iulie 2019