Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 februarie 2021
1.*BREAKING Calendarul de înscriere în clasa pregătitoare 2021 a fost pus în dezbatere: pe 15 martie încep înscrierile / Greșeală în metodologie, care spune că maximul este de 25 de elevi la clasă, deși legea prevede cel mult 22 elevi în învățământul primar
Ministerul Educației a pus, vineri, în dezbatere publică proiectul calendarului de înscriere a copiilor în învățământul primar, pentru anul școlar 2021-2022, precum și proiectul metodologiei de înscriere în învățământul primar pentru anul școlar viitor. Procedurile încep pe 10 martie, iar înscrierea începe pe 15 martie, cu evaluarea copiilor și emiterea recomandării de înscriere la școală. Proiectul de metodologie are o greșeală: stipulează că maximul de elevi la clasă este de 25 de elevi, deși legea educației prevede din august 2020 că sunt cel mult 22 elevi la clasă în învățământul primar.
Proiectul de metodologie prevede că înscrierea în clasa pregătitoare nu este condiționată de frecventarea grupei mari de grădiniță. Precizarea vine în contextul în care anul acesta școlar este primul în care grupa mare a devenit obligatorie, în România.
O noutate legată de obligativitatea grupei mari de grădiniță intervine, însă, atunci când este vorba despre înscrierea la clasa pregătitoare a copiilor care fac 6 ani după 1 septembrie 2021. Concret, vor fi evaluați psihosomatic doar copiii care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 inclusiv și care NU au frecventat grădinița sau care s-au întors din străinătate. Ceilalți, vor intra la școală pe baza unei recomandări primite de la grădiniță.
Ce spune metodologia: Părinții/ tutorii legal instituiți/ reprezentanții legali, ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2021 inclusiv, au obligația de a înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare. Procesul de înscriere în învățământul primar nu este condiționat de frecventarea grupei mari a învățământului preșcolar. De asemenea, și părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 inclusiv, pot să își înscrie copiii în învățământul primar, în clasa pregătitoare, dacă nivelul lor de dezvoltare este corespunzător.

2.*Redeschiderea unităților de învățământ este o ,,nebuloasă”, acuză Alianța studenților, care semnalează probleme birocratice și operaționale privind întoarcerea la școală / Măsurile propuse pentru studenți
Redeschiderea unităților de învățământ începând cu 8 februarie este descrisă de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (A.N.O.S.R.), într-un comunicat transmis alături de Consiliul Național al Elevilor (C.N.E.), drept o ,,nebuloasă” care, spun organizațiile, persistă și în condițiile ordinului publicat vineri de Ministerul Educației și Ministerul Sănătății.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
2 februarie 2021
1.* Şcolile gimnaziale s-au redeschis astăzi în toată Grecia, alături de liceele din regiunile mai puţin afectate de pandemia de coronavirus, după o pauză de două luni şi jumătate pe durata căreia aceste unităţi de învăţământ au rămas închise. Totodată, Grecia a început luni pregătirile pentru al treilea val al pandemiei, în contextul în care Ministerul Sănătăţii se teme de o posibilă creştere a noilor cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, transmite Agerpres.
„Prioritatea noastră este redeschiderea şcolilor, adoptând în continuare măsurile necesare pentru siguranţa voastră şi pentru sănătatea publică”, a declarat luni în faţa elevilor şi profesorilor eleni ministrul grec al Educaţiei, Niki Kerameus, care a vizitat o şcoală gimnazială de la marginea Atenei.

2.* Sunt prea puține cabinete și cadre medicale în școli, stocurile de măști trebuie verificate, sute de unități de învățământ nu au autorizație sanitară, avertizează Consiliul Elevilor, înaintea deciziei privind reluarea școlii
Capacitatea cabinetelor școlare de a realiza teste rapide este semnificativ scăzută, iar multe dintre cadrele medicale școlare, și așa puține sunt în acest moment detașate către alte instituții, arată Consiliul Național al Elevilor într-o poziție publicată înaintea deciziei ministerelor Educației și al Sănătății cu privire la modul în care va începe al doilea semestru, posibil în format fizic. Organizația mai apreciază că milioanele de măști anunțate de ministrul Cîmpeanu ca fiind disponibile în școli trebuie verificate pentru conformitate, având în vedere incidentele cu alte stocuri comercializate.

3.* Rectorul SNSPA Remus Pricopie, considerații despre ministrul Sănătății Vlad Voiculescu: Ușurința partidelor de a promova la ministere oameni fără pregătire în domeniu și fără experiență în gestionarea sistemelor mari este “cât se poate de periculoasă”
Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a emis, luni, un comunicat în care sunt citate considerațiile rectorului acestei instituții, Remus Pricopie, prezentat și în calitate de fost ministru al Educației și Cercetării, despre nevoia de competență profesională în poziții de conducere ministerială. Singurul exemplu folosit în comunicat este cel al ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, despre care rectorul arată că nu este medic, în condițiile în care promovarea în funcții ministeriale a unor oameni fără pregătire în domeniul acoperit ar fi “cât se poate de periculoasă”.

4.* VIDEO Cîmpeanu: În Europa doar trei țări nu au deschise cel puțin grădinițele și școlile primare – Germania, Danemarca și Portugalia / Ne concentrăm atenția pentru pregătirea școlilor în eventualitatea unei decizii favorabile mâine (astăzi – n.n.)
Doar trei state din cele 27 ale Uniunii Europene nu au deschise cel puțin grădinițele și școlile primare sau nu au luat încă o decizie pentru deschiderea lor, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta a mai spus că se fac pregătiri pentru deschiderea școlilor în eventualitatea unei decizii de reluare fizică a cursurilor în clase.
,,La acest moment (luni, 1 februarie 2021 – n.n.) pot să vă spun că interesul major pentru deschiderea școlilor cu prezență fizică se păstrează”.

Patru note de 10, 742 peste 7 și 416 sub 5

Concursul de titularizare, din 16 iulie, afișarea rezultatelor

Patru note de 10, 742 peste 7 și 416 sub 5

Din cei 2.000 de candidați care s-au prezentat la nivelul județului Bihor la concursul național unic de titularizare în învățământul preuniversitar, doar 1.922 au ajuns să termine cu bine concursul, patru au fost eliminați, iar 74 au renunțat să-și mai bată capul... degeaba (iar la final, să se facă de râs, cu note de 1, 2, 3 și 4).

Potrivit datelor furnizate de dl Palhegyi Laszlo, inspector școlar resurse umane, din cei 1.922 de concurenți, patru au reușit să obțină nota maximă - 10.00 (Balazs Hajnalka, la limba germană, Deak Szebeni Imola, la limba maghiară, Sorin Ionuț Buzgău, la educație fizică și sport, și Emilia Negru, la arte vizuale), 742 note peste 7, iar 416 candidați nu au reușit să obțină nota 5, ei fiind obligați să se prezinte și la concursul din 22 august.
Tot atunci (în 22 august) pot să participe la concurs și cei 78 care au renunțat sau au fost eliminați...
Cei nemulțumiți de note, puteau depune contestații, în termen de 48 de ore de la data (și ora) afișării rezultatelor sub poarta Inspectoratului Școlar și pe site-ul ISJ Bihor (
http://isj.bh.edu.ro).
În schimb, rezultele nu au mai fost afișate și la cele opt centre de concurs, cum greșit s-a scris tot sub poarta I.S.J. Bihor (și cum se poate afla lecturând informațiile cuprinse în foto nr. 3).
Generalul Inspectoratului Școlar, dl profesor Ioan Șereș, a motivat că în metodologie nu se prevede afișarea rezultatelor la centrele de examen, așa cum se întâmplă în cazul celorlalte concursuri (cum ar fi bacalaureatul etc), pentru că și așa contestațiile se depun doar la I.S.J. Bihor.
Nu comentăm, dar nici nu subscriem!
Gândiți-vă ce ar fi însemnat dacă cei 1.922 de candidați ar fi pornit luni dimineața la Inspectoratul Școlar să-și vadă rezultatele?!
Cât despre afișarea lor pe site-ul I.S.J., cu siguranță, cei 416 candidați (cu note sub 5) nu sunt încântați (și de acord) ca numele lor să fie afișat pe internet!
Cei 742 sunt așteptați, luni sau marți, să-și depună opțiunile!
Candidații care au obținut note peste 7 au dreptul să aspire la unul din cele 519 posturi (catedre) titularizabile: 271 în mediul rural și 248 în mediul urban, din care doar 94 în municipiul Oradea.
Prin urmare, cei 742 de dascăli (sau absolvenți) fericiți sunt așteptați luni sau marți (28 - 29 iulie 2008), la sala festivă a Colegiului Tehnic „Mihai Viteazul” din Oradea să completeze fișa cu opțiuni, miercuri, calculatoarele M.E.C.T. urmând să repartizeze  candidații, la nivel de țară, pe posturile titularizabile, potrivit notei obținute și opțiunii trecute în fișă.
Cei 416 candidați care au obținut note sub 5 sunt așteptați și ei, dar în 22 august, la un nou concurs, ca nu cumva, în toamnă, la începerea anului școlar, să se trezească fără sacii în căruță! (Ovidiu DAN)

Trimite email

sâmbătă, 27 februarie 2021

Poza zilei

Flori și mărțișoare, fără interdicție

Ministerul Educației nu a transmis și nu va transmite către unitățile și instituțiile de învățământ nicio interdicție expresă cu privire la oferirea de flori și mărțișoare!!!