Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

În legătură cu gravele nereguli descoperite la Liceul particular „Georgiana" din Oradea

M.E.C.T. a depus o nouă plângere la D.N.A

În legătură cu gravele nereguli descoperite la Liceul particular „Georgiana" din Oradea

Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului a depus, astăzi, 18 iulie, o nouă sesizare la Direcția Națională Anticorupție, în legătură cu gravele nereguli descoperite la Liceul particular „Georgiana" din Oradea. În urma controlului efectuat de o echipă a Ministerului Educației, Cercetării și Tineretului și a Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar, la Liceul „Georgiana" s-au evidențiat mai multe probleme în registrele matricole, cataloage, dosarele personale ale elevilor înregistrați în această unitate de învățământ.

52 de elevi proveniți de la Liceul „Georgiana” au susținut în acest an Bacalaureatul. În urma controlului ministerului, s-a sesizat faptul că există suspiciuni în legătură cu veridicitatea actelor de studii ale elevilor prezentate de unitatea de învățământ.
Ministerul a atașat sesizării transmise către DNA, toate documentele care au stat la baza întocmirii dosarului de către reprezentanții MECT și ARACIP.
După finalizarea anchetei judiciare, instanța va stabili vinovățiile și dacă sancțiunea va fi aceea de anulare a diplomelor de bacalaureat pentru cei 44 de promovați din cei 52 de participanți înregistrați la Liceul particular „Georgiana" din Oradea.
Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului a sprijinut demersurile procurorilor DNA și în cazul de la Sighetu Marmației, în care sunt inculpați mai mulți elevi și profesori pentru că ar fi dat bani în schimbul promovării examenului. Ministerul Educației a pus la dispoziția procurorilor toate documentele care ar putea reprezenta probe în anchetă - de la lucrările elevilor până la notele interne și publice, prin care se comunicau interdicțiile și sancțiunile pe care le suportă cei care încalcă legea și metodologia de bacalaureat, dar și documentele prin care fiecare membru al comisiilor de bacalaureat și-a asumat pe proprie răspundere că a luat la cunoștință de toate prevederile legale. Semnatarii acestor documente răspund în fața legii, în cazul în care prevederi sunt încălcate. Anularea sau nu a diplomelor de bacalaureat ale elevilor inculpați din Sighetu Marmației se poate face, în mod legal, numai după pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile a instanței.
Ministerul Educației a sesizat încă din prima zi de examen DIICOT-ul în legătură cu suspiciunea de tentativă de scurgere a informațiilor privind cerințele de la subiectele probei orale la limba și literatura română. Și în acest caz, ministerul a sprijinit demersurile anchetatorilor. În acest moment, cercetările s-au extins la nivelul mai multor județe, deși, inițial, informația prind aceste scurgeri a parvenit ministerului din județul Cluj.
O altă sesizare depusă la DNA de către Ministerul Educației, prin intermediul Inspectoratului București, a fost cea privitoare la suspiciunile de dare și luare de mită sesizate la Liceul „George Enescu" din Capitală.
Ministerul Educației a efectuat controale pe toată durata examenului de bacalaureat, în urma cărora au fost eliminați 268 de elevi prinși copiind și alți 98 de profesori complici la fraudă.
Ministerul Educației efectuează controale în țară și în acest moment. Împreună cu ARACIP, ministerul verifică modalitatea de funcționare a liceelor particulare. În același timp, toate inspectoratele școlare au deschis anchete administrative pe toate cazurile sesizate, pentru a stabili gradul de vinovăție a celor implicați. Verdictele și sancțiunile aferente acestora vor fi comunicate ministerului până pe 23 iulie. După centralizarea lor, ministerul va da publicității concluziile acestora. (Biroul de presă)

Trimite email

sâmbătă, 15 august 2020