Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie 2023

Simulare Evaluarea Națională 2023, proba scrisă la Limba română. Elevii de clasa a VIII-a susțin luni repetiția pentru examenul din iunie – procedură și modele de subiecte
...................................
Luni, 20 martie, încep simulările pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, cu proba la Limba și literatura română. Accesul în sălile de examen se face între 8.00 și 8.30, conform procedurii transmise de Ministerul Educației în țară zilele trecute, iar elevii trebuie să aibă cu ei un document de identitate: certificat de naștere ori carte de identitate, potrivit informațiilor transmise în școli.
Calendarul complet și modele de subiecte, mai jos în articol.
Joi, 16 martie, Ministerul Educației a publicat, pe edu.ro, ghidul simulării pentru examenele naționale. Potrivit acestuia, repartizarea elevilor se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă în ordine alfabetică pe fiecare clasă, astfel încât colectivele să nu fie amestecate. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform documentului. În procedură se arată că „rezultatele obținute de elevi la simulările naționale sunt comunicate acestora și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”. Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, scrie pe edu.ro.

”Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare”, conform informării de la Minister din 8 februarie.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 martie 2023

30 de burse de câte 5.000 de lei pe an școlar, acordate elevilor de clasa a VIII-a din mediul rural pentru a merge la liceu. Printre criterii: nota la Evaluarea Națională 2023, performanța școlară și veniturile familiei
.......................................................
30 de elevi de clasa a VIII-a care provin din mediu rural pot fi susținuți prin burse de câte 5.000 de lei în fiecare an de liceu, în funcție de nota de la Evaluarea Națională 2023 și câteva condiții precum notele din gimnaziu, participarea la concursuri și veniturile părinților, potrivit unui comunicat al Fundației Rădăcini Group, primit de EduPedu.ro.
Pentru a fi eligibil, o condiție este ca aplicantul să fie elev în clasa a VIII-a în anul școlar 2022-2023 la o școală gimnazială din mediul rural, în județele din programul fundației organizatoare: Argeș, Buzău, Brăila, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
Bursele ,,pot acoperi cheltuieli privind cazarea elevilor, cheltuielile de deplasare, cheltuielile de întreținere: hrană, îmbrăcăminte, rechizite sau parte din taxa școlară în cazul unui liceu privat, pentru toți cei patru ani de liceu. Nu sunt necesare documente justificative pentru modul cum au fost cheltuite sumele de bani primite ca bursă”, scrie în comunicatul de presă primit de EduPedu.

Întâlniri de parteneriat româno-italian pentru un protocol în vederea accesării de fonduri europene

Ieri, la C.J. Bihor și Inspectoratul Școlar al județului Bihor

Întâlniri de parteneriat româno-italian pentru un protocol în vederea accesării de fonduri europene

Miercuri (23 iulie 2008), Francesco Pancheri, șeful departamentului de învățământ din provincia italiană autonomă Trento, s-a întâlnit cu Radu Tîrle, președintele Consiliului județean Bihor și prof. Ioan Șereș, generalul Inspectoratului Școlar al județului Bihor, pentru perfectarea unui acord de parteneriat și semnarea unui protocol în vederea accesării de fonduri europene.

De câțiva ani, școli orădene (precum Liceul de Artă, reprezentat de Iuliana Păcurar, colaborator al Centrului cultural italian) derulează proiecte de parteneriat educațional cu școli din Italia prin mijlocirea Centrului cultural italian din Oradea (reprezentat de Raimondo Ercole). Tot Raimondo Ercole a facilitat, ieri, cele două întâlniri de parteneriat ale lui Francesco Pancheri (însoțit de  Nella Pacher, colaborator din cadrul departamentului) cu președintele C.J. și inspectorul general al I.S.J. Bihor.
Scopul declarat al întâlnirilor este acela de a se ajunge la încheierea unui protocol oficial de parteneriat pe termen de cel puțin patru ani în vederea accesării de fonduri europene.
S-a căzut de acord pentru un parteneriat educațional de formare a personalului didactic de la fiecare nivel, inclusiv de la nivelul inspectoratului școlar, în acest schimb de experiență fiind implicați și elevii. Fiecare dintre parteneri considerând că are ce învăța de la celălalt. Italienii apreciază programele școlare foarte bune și rezultatele extraordinare obținute an de an de elevii români la olimpiadele internaționale de matematică și științe), iar noi vom învăța de la ei „lecția” descentralizării învățământului și formării adulților, după cum a ținut să sublinieze generalul Inspectoratului Școlar.
Prin acest protocol, care va fi semnat, probabil, în toamnă, la Oradea, chiar de Ziua Oradiei, șeful departamentului de învățământ din Trento intenționează sporirea numărului de profesori români care predau elevilor români care învață în școli italiene din provincie, el dorind să aducă și profesori de matematică și științe (pe lângă cei care predau limba maternă).
Se are în vedere faptul că în provincia Trento, locuiesc, cu acte în regulă, cel puțin 5.000 de români (din cei 500.000 de locuitori ai provinciei).
Italienii recunosc faptul că ei au coborât mult standardele și doresc să recupereze terenul pierdut cu ajutorul profesorilor români de matematică și  celelalte științe (exacte).
Potrivit declarațiilor generalului I.S.J., în octombrie 2008, vor pleca în Trento primii 20 de elevi orădeni (însoțiți de două cadre didactice), pentru două săptămâni de pregătire practică în domeniul electrotehnicii. În cadrul unui alt proiect, se va purcede la formarea profesorilor, pentru a prelua ce este bun din sistemul italian de învățământ, dar și invers, pentru a împărtăși din experiența lor didactică și știința școlii românești, „noi axându-ne mai mult pe latura informativă a procesului de învățământ, în detrimentul celei formative (educative)”, după cum recunoaște prof. Ioan Șereș, inspectorul general. (Ovidiu DAN)

Trimite email

Sunday, 28 May 2023