Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Întâlniri de parteneriat româno-italian pentru un protocol în vederea accesării de fonduri europene

Ieri, la C.J. Bihor și Inspectoratul Școlar al județului Bihor

Întâlniri de parteneriat româno-italian pentru un protocol în vederea accesării de fonduri europene

Miercuri (23 iulie 2008), Francesco Pancheri, șeful departamentului de învățământ din provincia italiană autonomă Trento, s-a întâlnit cu Radu Tîrle, președintele Consiliului județean Bihor și prof. Ioan Șereș, generalul Inspectoratului Școlar al județului Bihor, pentru perfectarea unui acord de parteneriat și semnarea unui protocol în vederea accesării de fonduri europene.

De câțiva ani, școli orădene (precum Liceul de Artă, reprezentat de Iuliana Păcurar, colaborator al Centrului cultural italian) derulează proiecte de parteneriat educațional cu școli din Italia prin mijlocirea Centrului cultural italian din Oradea (reprezentat de Raimondo Ercole). Tot Raimondo Ercole a facilitat, ieri, cele două întâlniri de parteneriat ale lui Francesco Pancheri (însoțit de  Nella Pacher, colaborator din cadrul departamentului) cu președintele C.J. și inspectorul general al I.S.J. Bihor.
Scopul declarat al întâlnirilor este acela de a se ajunge la încheierea unui protocol oficial de parteneriat pe termen de cel puțin patru ani în vederea accesării de fonduri europene.
S-a căzut de acord pentru un parteneriat educațional de formare a personalului didactic de la fiecare nivel, inclusiv de la nivelul inspectoratului școlar, în acest schimb de experiență fiind implicați și elevii. Fiecare dintre parteneri considerând că are ce învăța de la celălalt. Italienii apreciază programele școlare foarte bune și rezultatele extraordinare obținute an de an de elevii români la olimpiadele internaționale de matematică și științe), iar noi vom învăța de la ei „lecția” descentralizării învățământului și formării adulților, după cum a ținut să sublinieze generalul Inspectoratului Școlar.
Prin acest protocol, care va fi semnat, probabil, în toamnă, la Oradea, chiar de Ziua Oradiei, șeful departamentului de învățământ din Trento intenționează sporirea numărului de profesori români care predau elevilor români care învață în școli italiene din provincie, el dorind să aducă și profesori de matematică și științe (pe lângă cei care predau limba maternă).
Se are în vedere faptul că în provincia Trento, locuiesc, cu acte în regulă, cel puțin 5.000 de români (din cei 500.000 de locuitori ai provinciei).
Italienii recunosc faptul că ei au coborât mult standardele și doresc să recupereze terenul pierdut cu ajutorul profesorilor români de matematică și  celelalte științe (exacte).
Potrivit declarațiilor generalului I.S.J., în octombrie 2008, vor pleca în Trento primii 20 de elevi orădeni (însoțiți de două cadre didactice), pentru două săptămâni de pregătire practică în domeniul electrotehnicii. În cadrul unui alt proiect, se va purcede la formarea profesorilor, pentru a prelua ce este bun din sistemul italian de învățământ, dar și invers, pentru a împărtăși din experiența lor didactică și știința școlii românești, „noi axându-ne mai mult pe latura informativă a procesului de învățământ, în detrimentul celei formative (educative)”, după cum recunoaște prof. Ioan Șereș, inspectorul general. (Ovidiu DAN)

Trimite email

joi, 20 iunie 2019