Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 noiembrie 2022
Naveta profesorilor să poată fi decontată și prin biletele de transport, nu numai pe bază de abonament – solicitarea sindicatelor către ministrul Educației
...................................
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) solicită ministrului Educației, Ligia Deca, să modifice Hotărârea de guvern nr. 569/2015 privind decontarea navetei profesorilor astfel încât sumele plătite de aceștia, ca sa ajungă la școală, să poată fi decontate și pe bază de bilete de transport, nu doar cu abonamente lunare, potrivit unei adrese obținute de EduPedu.ro joi seara.
Federația sindicală a profesorilor susține că ,,Am fost sesizați de către organizațiile sindicale afiliate că numeroși operatori de transport auto nu emit abonamente pe anumite distanțe, ceea ce conduce la imposibilitatea personalului didactic – care se deplasează la și de la locul de muncă cu autoturismul proprietate personală, cu respectarea art. 7 alin. (6) din Norme – de a beneficia de decontarea acestor cheltuieli“.

,,S-a ajuns în această situație deoarece, în lipsa abonamentelor pe ruta respectivă/rute similare, emise de operatorii de transport, nu se poate stabili care este cuantumul sumei pentru care se pot depune bonurile de achiziție a carburantului, în vederea decontării și, deci, nu se decontează aceste cheltuieli”, potrivit adresei FSLI.

Cu alte cuvinte, conform normelor în vigoare, dacă pe ruta pe care profesorul vine și pleacă de la școală cu mașina personală, transportatorii publici nu emit abonamente, atunci profesorului nu i se pot deconta banii pe benzină/ motorină, pentru că nu se știe cât ar costa un abonament la autobuz pe distanța pe care o parcurge...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
1 noiembrie 2022

14 ani de digitalizare a educației în România
Unde suntem, ce e de făcut? (P)

Digitalizarea înseamnă, pentru profesorii și managerii școlilor, deschiderea de a învăța, de a accepta lucrurile noi și de a integra tehnologia în educație. Iar asta le poate aduce tuturor beneficii reale. Pentru noi, totul a început în 2008, în Iași. Adservio iniția la Liceul ,,Vasile Alecsandri” un proiect de digitalizare care anunța o mare transformare în educația din România. Deși tehnologia era revoluționară pentru țara noastră și nu numai, lucrurile au mers greu. Poate tocmai pentru că noutatea era prea mare.
Cu toate că beneficiile erau substanțiale în privința ușurării lucrului profesorilor, a debirocratizării, nouă ani mai târziu, doar 35 de școli adoptaseră digitalizarea. Abia pandemia a adus o schimbare serioasă. De voie, de nevoie, multe unități de învățământ au căutat în grabă o soluție digitală și lucrurile au avansat.
Cu toate acestea, în prezent, doar 10-15% din școlile românești au o soluție de digitalizare a activității lor, cu catalog electronic, statistici, rapoarte, comunicare integrată și celelalte instrumente avansate. De ce doar atât? Subfinanțare, neasumare a unei viziuni clare la nivel de minister, teamă de nou.

Accelerăm digitalizarea sau mai așteptăm?

România are șansa de a recupera mult din timpul pierdut. Prin promovarea intensivă, tot de către Adservio, a nevoii de digitalizare, Ministerul Educației a extins programul-pilot privind folosirea exclusivă a catalogului electronic. În consecință, 742 de școli elimină acum catalogul clasic, de carton...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 octombrie 2022
Programul Masa caldă
450 de școli ar putea organiza programul Masa caldă în acest an școlar, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență discutat astăzi (28 oct. 2022) în Guvern. Nu este acordat un buget suplimentar pentru 2022, ci doar pentru 2023 / Lista celor 350 de școli beneficiare încă nu este cunoscută.
………………………………
450 de școli ar putea să organizeze programul „Masa cadă” în anul școlar 2022-2023, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, proiect aflat pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. Până acum, a fost publicată în Monitorul Oficial doar lista celor 300 de școli și grădinițe beneficiare, deși autoritățile au anunțat de ceva vreme că vor fi incluse în program încă 50 de școli pe lângă cele 300. Proiectul citat modifică Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 105/2022.
„(1) În anul şcolar 2022 – 2023, pe perioada desfăşurării cursurilor, preşcolarilor şi elevilor din 450 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, denumite în continuare unităţi-pilot, li se acordă, zilnic, cu titlu gratuit, un suport alimentar constând într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată”, prevede proiectul menționat anterior.
În descrierea situației actuale se arată că „deoarece sumele aprobate în anul 2022 pot asigura suportul alimentar pentru încă 100 de unități de învățământ preuniversitar, ceea ce ar corespunde unei măsuri suplimentare de sprijin pentru preșcolarii și elevii aflați în situația riscului de abandon școlar, este necesară majorarea numărului de unități de învățământ beneficiare de la 350 la 450 de unități”.

Sărbătoarea bucuriei și a familiei creștine

Joi și vineri, la Biserica Sf. Apostol Andrei

Sărbătoarea bucuriei și a familiei creștine

Potrivit bunelor rânduieli, la Biserica Sfântul Apostol Andrei din Oradea, sărbătoarea Nașterii Domnului a început joi seara (24 decembrie 2015), cu slujba Vecerniei celei mari, Vecernia praznicului Nașterii Domnului, împreună cu Litia.

După ungerea cu undelemn sfințit, credincioșii au coborât în Paraclisul de jos (biserica de jos), unde au colindat împreună cu slujitorii sfântului altar, părintele vicar Vasile Bota și părintele dr. Ion Alexandru Mizgan.
Vreau să vă pun la suflet un colind mai nou care a răsunat dumnezeiește în Ajun de Crăciun:
Leru-i, Doamne, ler
1.La căsuţa unde-i neaua până-n tindă,
  Vine Fiul Dulce singur şi colindă:
Referen
Leru-i, Doamne, ler,
Eu cu drag din cer
Vin pe orice ger
Lângă cel stingher;
Leru-i, Doamne, ler..."
2.Lângă geamul unde lampa nu se-aprinde,
   Vine Fiul Dulce singur să colinde: Refren
 
3.Lângă uşa unde nimeni nu se-opreşte,
  Vine Fiul Dulce singur şi grăieşte: Refren
 
4.Lângă vatra rece unde nu-i o rază,
  Vine Fiul Dulce singur şi S-aşază. Refren
 
5.Lângă plânsul singur fără liniştire,
  Vine Fiul Dulce - şoaptă de iubire. Refren
 
6.Lângă dorul singur fără sărbătoare,
  Vine Fiul dulce - har şi-mbrăţişare. Refren
 
Am colindat ,,în duhul tradiției noastre creștinești și românești.
Să colindați pentru că colindul nu este altceva decât mărturisirea Nașterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Sărbătoarea Nașterii Domnului este sărbătoarea bucuriei și a familiei creștine.
Sărbători fericite!"
L-am citat pe părintele vicar Vasile Bota.
Colindătorii au fost răsplătiți cu câte o coroniță cu susan și cu un pahar de vin, dar și cu dezlegare la mâncărurile de dulce.
Nașterea Ta, Hristoase, o slăvim!
Așadar ,,Sărbătoarea Nașterii Domnului este sărbătoarea bucuriei și a familiei creștine".
Vineri dimineața (25 decembrie), s-a săvârșit Sfânta Liturghie, iar în cadrul cuvântului de învățătură, părintele vicar Vasile Bota a citit Scrisoarea pastorală a Părintelui episcop Sofronie Drincec cu prilejul Sărbătorii Împărătești a Nașterii Domnului, scrisoare din care reproducem un fragment (dintru început).
,,Noaptea sfântă a Nașterii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos este noaptea care a schimbat cursul istoriei omenirii. Mai precis, noaptea în care s-a schimbat istoria umanității, noaptea în care Dumnezeu a intrat în lumea oamenilor în mod tainic, mai presus de înțelegere și de pătrunderea minții omenești, prin nașterea după trup a Fiului lui Dumnezeu"...
Vom încheia aceste rânduri cu Troparul Nașterii Domnului Iisus Hristos:
,,Nașterea Ta, Hristoase, Dumnezeul nostru, răsărit-a lumii Lumina cunoștinței; că întru dânsa cei ce slujeau stelelor, de la stea s-au învățat să se închine Ție, Soarelui dreptății, și să Te cunoască pe Tine, Răsăritul cel de sus, Doamne, slavă Ție".
(Ovidiu Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Sărbătoarea bucuriei și a familiei creștine. 

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 30 noiembrie 2022