Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Primarul Vitalyos Barna a făcut în Cetariu ceea ce nu au reușit opt primari

În 2-3 august, comuna Cetariu e-n sărbătoare!

Primarul Vitalyos Barna a făcut în Cetariu ceea ce nu au reușit opt primari

Primarul comunei Cetariu, Vitalyos Barna, te cucerește cu vorba-i dulce și modestia de a nu poza într-un "erou", chiar dacă faptele (realizările) și aprecierile localnicilor i-ar da dreptul să fie puțin mai mândru de sine și de faptele sale.

Cine-ar fi crezut că românii din Șușturogi (sat românesc, în întregime) îl vor (re)alege în bloc, sută la sută, în 2008? Dar cum ar putea oare uita cineva că Vitalyos Barna a asfaltat 7,2 km de drum (Șișterea-Șușturogi), ceea ce nu au reușit să facă opt primari înaintea lui?! Acum întâiul gospodar al comunei s-a „înhămat” la o altă lucrare capitală- alimentarea cu apă a centrului de comună, localitatea Cetariu. Ieri (joi, 24 iulie 2008), aveam să vedem stația de pompare (cu sistem de tratare a apei), din „ograda” primăriei și parte din cele opt cișmele montate în diferite zone ale localității, toate funcționabile (chiar dacă apa nu este încă potabilă, după cum putem afla din anunțul atașat la fiecare cișmea). Printr-o rețea de conducte de 10,5 kilometri, apa (tratată) ajunge la cei o mie de locuitori ai Cetariului. Cele două cătune (Peștea și Fertișag) au fost electrificate. De asemenea, rețeaua electrică stradală a fost înnoită în toate satele. Școala din Cetariu a primit o „infuzie” de capital de nouă miliarde, pentru reparație capitală, introducerea apei și încălzirii centrale, precum și o dotare la standarde europene.
Primarul Vitalyos Barna se arăta încântat de noul proiect care urmează să intre pe rol din luna septembrie în cele opt comune din zona metropolitană (plus Girișu de Criș). Este vorba despre colectarea deșeurilor de la populație (o dată pe săptămână) de către firma Reosal (cu sediul în comuna Borș). La nivelul fiecărei localități va avea loc însă o selectare și o depozitare a deșeurilor în pubele și tomberoane.
În raidul nostru (prin centrul de comună și nu numai), însoțiți de referentul cultural, dl Sztankovics Iuliu, am trecut și pe la școală, invitați și de trei eleve din clasa a VIII-a, Beganyi Eva, Balogh Ivett și Koma Renata, care au dorit să ne prezinte cabinetul de informatică, și să butoneze calculatoarele aflate și ele în vacanță. La grădiniță, au fost montate geamuri termopan, iar dispensarul medical arată ca ... o „farmacie”. Căminul cultural este în plin proces de renovare. Se speră ca lucrarea să se încheie până la balul strugurilor. În imediata vecinătate, se află Biserica reformată, devenită monument istoric, cu o troiță ridicată din inițiativa referentului cultural al primăriei, Sztankovics Iuliu, localnic, de viță nobilă, devotat cauzei pe care o slujește. Consecvent în acțiunile sale, Sztankovics Iuliu luptă să atragă tineretul spre cultură, pentru păstrarea și transmiterea moștenirii culturale, a tradițiilor și obiceiurilor locului. În activitățile de tineret de peste an, și-a fixat patru programe importante pentru care luptă cu toată ființa să le ducă la îndeplinire: balul strugurilor (de obicei în prima sâmbătă din luna octombrie),  concursul degustării vinului (ultima duminică a lunii februarie), program adresat cu precădere producătorilor de vinuri, sebarea câmpenească de la 1 Mai, la cantonul din Tăutelec, precum și Zilele comunei Cetariu, în primele zile de sâmbătă și duminică ale lunii august.
Pe lângă manifestări anuale, care se doresc să rămână tradiționale, sunt și multe altele, ocazionale, spontane, precum: balul castanelor, organizat în satul Șișterea, seratele dansante, competițiile de șah și tenis de masă...
Pentru actuala ediție (a IX-a) a Zilelor comunei, pregătirile sunt în toi, gazdele așteptându-se, ca și la ediția precedentă, la circa 12.000 de persoane (chiar dacă în 2007, manifestările s-au desfășurat pe parcursul a trei zile). Activitățile cu cei mai mulți protagoniști și participanți sunt concursul și parada atelajelor (cu participarea a circa 18-20 de atelaje, și un concurs în premieră națională – concursul forjorilor potcovari), regalul de fotbal (cu peste 15 meciuri, pe teren mic), concerte și discotecă în aer liber.
Zilele comunei Cetariu  
Pentru cei interesați să afle (în detaliu) cum vor decurge manifestările prilejuite de „Zilele comunei Cetariu”, vom prezenta, în continuare, programul celor două zile de sărbătoare tradițională a locuitorilor celor patru sate (Cetariu, Șișterea, Șușturogi și Tăutelec) și două cătune (Fertișag și Peștea).
Sâmbătă (2 august)
10.00-17.00 – meciuri de fotbal
18.00 – comunicarea rezultatelor obținute în cadrul regalului fotbalistic
18.40 – un moment artistic realizat de elevi ai școlii din localitate
18.55 – o reprezentație a formației de majorete „Sun Saine”
19.05 – moment artistic, cu grupul „Acrocap”
20.00 – recital al formației „Amazon Asz”
21.00 – muzică folk, cu „Csocsesz” (din Ungaria)
21.50 - discotecă în aer liber.
 Duminică (3august)
8.30-17.00 – concursul atelajelor (concursuri de obstacole și vânătoresc, concursul cailor, paradă, concursul forjorilor potcovari, decernarea premiilor)
17.00 – moment folcloric, cu formația de dansuri populare din Uileacu de Beiuș
19.00 – serată de umor cu Ihoș (din Ungaria)
20.00 – Mario și acordeonul său fermecat (recital de cântece îndrăgite)
20.40 – concert în aer liber, cu Fiesta
21.30 – discotecă în aer liber (până la ora 5.00)
24.00 – foc de artificii.
Direcția Agricolă, serviciul de consultanță Oradea și filiala din Cetariu vor organiza (în cele două zile) un pavilion cu expoziții, materiale de propagandă din domeniul agriculturii (pliante, reviste, cărți...). Meșterii populari se vor arăta și ei cu produsele lor. Pe parcursul celor două zile, va funcționa și un parc cu jocuri distractive, spre bucuria copiilor, și nu numai. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Primarul Vitalyos Barna a făcut în Cetariu ceea ce nu au reușit opt primari.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

sâmbătă, 5 decembrie 2020

Poza zilei

Revista ,,Curtea de la Argeș”, premiată cu ,,Meritul Academic”

La 10 ani de la apariție,
Revista  de cultură ,,Curtea de la Argeș" a fost premiată cu ,,Meritul Academic"
 
Domnul academician Gheorghe Păun, redactorul-șef al revistei de cultură ,,Curtea de la Argeș" ne-a dat, ieri (joi, 3 decembrie 2020), o veste de o mie de puncte:
,,De câteva ore, revista ,,Curtea de la Argeș"  este deținătoarea ,,Meritului Academic", acordat de Academia Română în cadrul Adunării Generale (online) de decernare a Premiilor Academiei, cu prilejul împlinirii a zece ani de apariție..."