Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 noiembrie 2022
Naveta profesorilor să poată fi decontată și prin biletele de transport, nu numai pe bază de abonament – solicitarea sindicatelor către ministrul Educației
...................................
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) solicită ministrului Educației, Ligia Deca, să modifice Hotărârea de guvern nr. 569/2015 privind decontarea navetei profesorilor astfel încât sumele plătite de aceștia, ca sa ajungă la școală, să poată fi decontate și pe bază de bilete de transport, nu doar cu abonamente lunare, potrivit unei adrese obținute de EduPedu.ro joi seara.
Federația sindicală a profesorilor susține că ,,Am fost sesizați de către organizațiile sindicale afiliate că numeroși operatori de transport auto nu emit abonamente pe anumite distanțe, ceea ce conduce la imposibilitatea personalului didactic – care se deplasează la și de la locul de muncă cu autoturismul proprietate personală, cu respectarea art. 7 alin. (6) din Norme – de a beneficia de decontarea acestor cheltuieli“.

,,S-a ajuns în această situație deoarece, în lipsa abonamentelor pe ruta respectivă/rute similare, emise de operatorii de transport, nu se poate stabili care este cuantumul sumei pentru care se pot depune bonurile de achiziție a carburantului, în vederea decontării și, deci, nu se decontează aceste cheltuieli”, potrivit adresei FSLI.

Cu alte cuvinte, conform normelor în vigoare, dacă pe ruta pe care profesorul vine și pleacă de la școală cu mașina personală, transportatorii publici nu emit abonamente, atunci profesorului nu i se pot deconta banii pe benzină/ motorină, pentru că nu se știe cât ar costa un abonament la autobuz pe distanța pe care o parcurge...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
1 noiembrie 2022

14 ani de digitalizare a educației în România
Unde suntem, ce e de făcut? (P)

Digitalizarea înseamnă, pentru profesorii și managerii școlilor, deschiderea de a învăța, de a accepta lucrurile noi și de a integra tehnologia în educație. Iar asta le poate aduce tuturor beneficii reale. Pentru noi, totul a început în 2008, în Iași. Adservio iniția la Liceul ,,Vasile Alecsandri” un proiect de digitalizare care anunța o mare transformare în educația din România. Deși tehnologia era revoluționară pentru țara noastră și nu numai, lucrurile au mers greu. Poate tocmai pentru că noutatea era prea mare.
Cu toate că beneficiile erau substanțiale în privința ușurării lucrului profesorilor, a debirocratizării, nouă ani mai târziu, doar 35 de școli adoptaseră digitalizarea. Abia pandemia a adus o schimbare serioasă. De voie, de nevoie, multe unități de învățământ au căutat în grabă o soluție digitală și lucrurile au avansat.
Cu toate acestea, în prezent, doar 10-15% din școlile românești au o soluție de digitalizare a activității lor, cu catalog electronic, statistici, rapoarte, comunicare integrată și celelalte instrumente avansate. De ce doar atât? Subfinanțare, neasumare a unei viziuni clare la nivel de minister, teamă de nou.

Accelerăm digitalizarea sau mai așteptăm?

România are șansa de a recupera mult din timpul pierdut. Prin promovarea intensivă, tot de către Adservio, a nevoii de digitalizare, Ministerul Educației a extins programul-pilot privind folosirea exclusivă a catalogului electronic. În consecință, 742 de școli elimină acum catalogul clasic, de carton...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 octombrie 2022
Programul Masa caldă
450 de școli ar putea organiza programul Masa caldă în acest an școlar, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență discutat astăzi (28 oct. 2022) în Guvern. Nu este acordat un buget suplimentar pentru 2022, ci doar pentru 2023 / Lista celor 350 de școli beneficiare încă nu este cunoscută.
………………………………
450 de școli ar putea să organizeze programul „Masa cadă” în anul școlar 2022-2023, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, proiect aflat pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. Până acum, a fost publicată în Monitorul Oficial doar lista celor 300 de școli și grădinițe beneficiare, deși autoritățile au anunțat de ceva vreme că vor fi incluse în program încă 50 de școli pe lângă cele 300. Proiectul citat modifică Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 105/2022.
„(1) În anul şcolar 2022 – 2023, pe perioada desfăşurării cursurilor, preşcolarilor şi elevilor din 450 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, denumite în continuare unităţi-pilot, li se acordă, zilnic, cu titlu gratuit, un suport alimentar constând într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată”, prevede proiectul menționat anterior.
În descrierea situației actuale se arată că „deoarece sumele aprobate în anul 2022 pot asigura suportul alimentar pentru încă 100 de unități de învățământ preuniversitar, ceea ce ar corespunde unei măsuri suplimentare de sprijin pentru preșcolarii și elevii aflați în situația riscului de abandon școlar, este necesară majorarea numărului de unități de învățământ beneficiare de la 350 la 450 de unități”.

Primarul Vitalyos Barna a făcut în Cetariu ceea ce nu au reușit opt primari

În 2-3 august, comuna Cetariu e-n sărbătoare!

Primarul Vitalyos Barna a făcut în Cetariu ceea ce nu au reușit opt primari

Primarul comunei Cetariu, Vitalyos Barna, te cucerește cu vorba-i dulce și modestia de a nu poza într-un "erou", chiar dacă faptele (realizările) și aprecierile localnicilor i-ar da dreptul să fie puțin mai mândru de sine și de faptele sale.

Cine-ar fi crezut că românii din Șușturogi (sat românesc, în întregime) îl vor (re)alege în bloc, sută la sută, în 2008? Dar cum ar putea oare uita cineva că Vitalyos Barna a asfaltat 7,2 km de drum (Șișterea-Șușturogi), ceea ce nu au reușit să facă opt primari înaintea lui?! Acum întâiul gospodar al comunei s-a „înhămat” la o altă lucrare capitală- alimentarea cu apă a centrului de comună, localitatea Cetariu. Ieri (joi, 24 iulie 2008), aveam să vedem stația de pompare (cu sistem de tratare a apei), din „ograda” primăriei și parte din cele opt cișmele montate în diferite zone ale localității, toate funcționabile (chiar dacă apa nu este încă potabilă, după cum putem afla din anunțul atașat la fiecare cișmea). Printr-o rețea de conducte de 10,5 kilometri, apa (tratată) ajunge la cei o mie de locuitori ai Cetariului. Cele două cătune (Peștea și Fertișag) au fost electrificate. De asemenea, rețeaua electrică stradală a fost înnoită în toate satele. Școala din Cetariu a primit o „infuzie” de capital de nouă miliarde, pentru reparație capitală, introducerea apei și încălzirii centrale, precum și o dotare la standarde europene.
Primarul Vitalyos Barna se arăta încântat de noul proiect care urmează să intre pe rol din luna septembrie în cele opt comune din zona metropolitană (plus Girișu de Criș). Este vorba despre colectarea deșeurilor de la populație (o dată pe săptămână) de către firma Reosal (cu sediul în comuna Borș). La nivelul fiecărei localități va avea loc însă o selectare și o depozitare a deșeurilor în pubele și tomberoane.
În raidul nostru (prin centrul de comună și nu numai), însoțiți de referentul cultural, dl Sztankovics Iuliu, am trecut și pe la școală, invitați și de trei eleve din clasa a VIII-a, Beganyi Eva, Balogh Ivett și Koma Renata, care au dorit să ne prezinte cabinetul de informatică, și să butoneze calculatoarele aflate și ele în vacanță. La grădiniță, au fost montate geamuri termopan, iar dispensarul medical arată ca ... o „farmacie”. Căminul cultural este în plin proces de renovare. Se speră ca lucrarea să se încheie până la balul strugurilor. În imediata vecinătate, se află Biserica reformată, devenită monument istoric, cu o troiță ridicată din inițiativa referentului cultural al primăriei, Sztankovics Iuliu, localnic, de viță nobilă, devotat cauzei pe care o slujește. Consecvent în acțiunile sale, Sztankovics Iuliu luptă să atragă tineretul spre cultură, pentru păstrarea și transmiterea moștenirii culturale, a tradițiilor și obiceiurilor locului. În activitățile de tineret de peste an, și-a fixat patru programe importante pentru care luptă cu toată ființa să le ducă la îndeplinire: balul strugurilor (de obicei în prima sâmbătă din luna octombrie),  concursul degustării vinului (ultima duminică a lunii februarie), program adresat cu precădere producătorilor de vinuri, sebarea câmpenească de la 1 Mai, la cantonul din Tăutelec, precum și Zilele comunei Cetariu, în primele zile de sâmbătă și duminică ale lunii august.
Pe lângă manifestări anuale, care se doresc să rămână tradiționale, sunt și multe altele, ocazionale, spontane, precum: balul castanelor, organizat în satul Șișterea, seratele dansante, competițiile de șah și tenis de masă...
Pentru actuala ediție (a IX-a) a Zilelor comunei, pregătirile sunt în toi, gazdele așteptându-se, ca și la ediția precedentă, la circa 12.000 de persoane (chiar dacă în 2007, manifestările s-au desfășurat pe parcursul a trei zile). Activitățile cu cei mai mulți protagoniști și participanți sunt concursul și parada atelajelor (cu participarea a circa 18-20 de atelaje, și un concurs în premieră națională – concursul forjorilor potcovari), regalul de fotbal (cu peste 15 meciuri, pe teren mic), concerte și discotecă în aer liber.
Zilele comunei Cetariu  
Pentru cei interesați să afle (în detaliu) cum vor decurge manifestările prilejuite de „Zilele comunei Cetariu”, vom prezenta, în continuare, programul celor două zile de sărbătoare tradițională a locuitorilor celor patru sate (Cetariu, Șișterea, Șușturogi și Tăutelec) și două cătune (Fertișag și Peștea).
Sâmbătă (2 august)
10.00-17.00 – meciuri de fotbal
18.00 – comunicarea rezultatelor obținute în cadrul regalului fotbalistic
18.40 – un moment artistic realizat de elevi ai școlii din localitate
18.55 – o reprezentație a formației de majorete „Sun Saine”
19.05 – moment artistic, cu grupul „Acrocap”
20.00 – recital al formației „Amazon Asz”
21.00 – muzică folk, cu „Csocsesz” (din Ungaria)
21.50 - discotecă în aer liber.
 Duminică (3august)
8.30-17.00 – concursul atelajelor (concursuri de obstacole și vânătoresc, concursul cailor, paradă, concursul forjorilor potcovari, decernarea premiilor)
17.00 – moment folcloric, cu formația de dansuri populare din Uileacu de Beiuș
19.00 – serată de umor cu Ihoș (din Ungaria)
20.00 – Mario și acordeonul său fermecat (recital de cântece îndrăgite)
20.40 – concert în aer liber, cu Fiesta
21.30 – discotecă în aer liber (până la ora 5.00)
24.00 – foc de artificii.
Direcția Agricolă, serviciul de consultanță Oradea și filiala din Cetariu vor organiza (în cele două zile) un pavilion cu expoziții, materiale de propagandă din domeniul agriculturii (pliante, reviste, cărți...). Meșterii populari se vor arăta și ei cu produsele lor. Pe parcursul celor două zile, va funcționa și un parc cu jocuri distractive, spre bucuria copiilor, și nu numai. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Primarul Vitalyos Barna a făcut în Cetariu ceea ce nu au reușit opt primari.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 2 decembrie 2022