Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Slujba de Sfințire a Agheasmei celei mari

Ieri, la Biserica Sf. Apostol Andrei, s-a săvârșit

Slujba de Sfințire a Agheasmei celei mari

Miercuri, 6 ianuarie 2016, credincioșii au participat la Biserica Sf. Apostol Andrei din Oradea la sfânta Liturghie din ziua Bobotezei, care a fost urmată de slujba de Sfințire a Agheasmei celei mari.

La sfârșitul Liturghiei, părintele vicar Vasile Bota și-a început cuvântul de învățătură cu partea de început a troparului Bobotezei: ,,În Iordan, botezându-te Tu, Doamne, închinarea Treimii s-a arătat", amintind că acest mare praznic al creștinătății, Boboteaza sau Botezul Domnului, încheie, într-un fel, ciclul de sărbători ale Crăciunului, Nașterea Domnului, ale Anului Nou, Tăierea împrejur, iar acum Botezul Domnului în apa Iordanului, ,,sărbători care ne umplu viața de lumină și credință. Sărbătoarea Bobotezei se numește și sărbătoarea Epifaniei sau a Teofaniei deoarece s-a descoperit Fiul lui Dumnezeu oamenilor și nu numai atât, s-a descoperit Preasfânta Treime - Dumnezeu cel unu, întreit în persoane: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. Descoperirea Domnului ca Fiu și Mântuitor al lumii, botezat în râul Iordanului de către Ioan, și începându-și activitatea de propovăduitor, ca Fiu al lui Dumnezeu. Știm că Ioan Botezătorul a fost omul trimis de Dumnezeu să pregătească poporul pentru primirea și pentru activitatea lui Mesia. El propovăduia pocăința, în sensul de îndreptare a vieții. Așa a ajuns el, un om păcătos, să-l boteze pe cel fără de păcat, pe Fiul lui Dumnezeu, pe Mântuitorul lumii. ,,Nu se cuvine ca eu să te botez pe Tine. Eu am nevoie de botezul Tău". Duhul, în chip de porumbel, s-a pogorât din cer și a plutit deasupra creștetului lui Iisus și s-a confirmat prin glasul Tatălui realitatea că Iisus este Fiul lui Dumnezeu. Un glas din ceruri s-a auzit: ,,Acesta este Fiul Meu cel iubit întru care am binevoit", iar Ioan L-a prezentat poporului: ,,Iată Mielul lui Dumnezeu care ridică păcatele lumii". Între cei prezenți se afla și Andrei, cel care avea să devină apostolul Domnului, cel întâi chemat, ocrotitorul României...
După Sfânta Liturghie a urmat slujba de Sfințire a Agheasmei celei mari, ,,apa cea sfințită, apa cea tămăduitoare, sfințitoare din care credincioșii vor gusta timp de nouă zile (în perioada 6-14 ianuarie), cu credință în puterea lui Dumnezeu, care ne întărește sufletește și trupește. Apa aceasta este pentru sănătate, pentru boli, pentru vindecări, pentru tămăduirile sufletești. Cine este mare ca Dumnezeul nostru? Tu ești, Dumnezeu, care singur faci minuni", a conchis părintele vicar Vasile Bota.
Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Slujba de Sfințire a Agheasmei celei mari.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminică, 26 ianuarie 2020