Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 noiembrie 2022
Naveta profesorilor să poată fi decontată și prin biletele de transport, nu numai pe bază de abonament – solicitarea sindicatelor către ministrul Educației
...................................
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) solicită ministrului Educației, Ligia Deca, să modifice Hotărârea de guvern nr. 569/2015 privind decontarea navetei profesorilor astfel încât sumele plătite de aceștia, ca sa ajungă la școală, să poată fi decontate și pe bază de bilete de transport, nu doar cu abonamente lunare, potrivit unei adrese obținute de EduPedu.ro joi seara.
Federația sindicală a profesorilor susține că ,,Am fost sesizați de către organizațiile sindicale afiliate că numeroși operatori de transport auto nu emit abonamente pe anumite distanțe, ceea ce conduce la imposibilitatea personalului didactic – care se deplasează la și de la locul de muncă cu autoturismul proprietate personală, cu respectarea art. 7 alin. (6) din Norme – de a beneficia de decontarea acestor cheltuieli“.

,,S-a ajuns în această situație deoarece, în lipsa abonamentelor pe ruta respectivă/rute similare, emise de operatorii de transport, nu se poate stabili care este cuantumul sumei pentru care se pot depune bonurile de achiziție a carburantului, în vederea decontării și, deci, nu se decontează aceste cheltuieli”, potrivit adresei FSLI.

Cu alte cuvinte, conform normelor în vigoare, dacă pe ruta pe care profesorul vine și pleacă de la școală cu mașina personală, transportatorii publici nu emit abonamente, atunci profesorului nu i se pot deconta banii pe benzină/ motorină, pentru că nu se știe cât ar costa un abonament la autobuz pe distanța pe care o parcurge...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
1 noiembrie 2022

14 ani de digitalizare a educației în România
Unde suntem, ce e de făcut? (P)

Digitalizarea înseamnă, pentru profesorii și managerii școlilor, deschiderea de a învăța, de a accepta lucrurile noi și de a integra tehnologia în educație. Iar asta le poate aduce tuturor beneficii reale. Pentru noi, totul a început în 2008, în Iași. Adservio iniția la Liceul ,,Vasile Alecsandri” un proiect de digitalizare care anunța o mare transformare în educația din România. Deși tehnologia era revoluționară pentru țara noastră și nu numai, lucrurile au mers greu. Poate tocmai pentru că noutatea era prea mare.
Cu toate că beneficiile erau substanțiale în privința ușurării lucrului profesorilor, a debirocratizării, nouă ani mai târziu, doar 35 de școli adoptaseră digitalizarea. Abia pandemia a adus o schimbare serioasă. De voie, de nevoie, multe unități de învățământ au căutat în grabă o soluție digitală și lucrurile au avansat.
Cu toate acestea, în prezent, doar 10-15% din școlile românești au o soluție de digitalizare a activității lor, cu catalog electronic, statistici, rapoarte, comunicare integrată și celelalte instrumente avansate. De ce doar atât? Subfinanțare, neasumare a unei viziuni clare la nivel de minister, teamă de nou.

Accelerăm digitalizarea sau mai așteptăm?

România are șansa de a recupera mult din timpul pierdut. Prin promovarea intensivă, tot de către Adservio, a nevoii de digitalizare, Ministerul Educației a extins programul-pilot privind folosirea exclusivă a catalogului electronic. În consecință, 742 de școli elimină acum catalogul clasic, de carton...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 octombrie 2022
Programul Masa caldă
450 de școli ar putea organiza programul Masa caldă în acest an școlar, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență discutat astăzi (28 oct. 2022) în Guvern. Nu este acordat un buget suplimentar pentru 2022, ci doar pentru 2023 / Lista celor 350 de școli beneficiare încă nu este cunoscută.
………………………………
450 de școli ar putea să organizeze programul „Masa cadă” în anul școlar 2022-2023, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, proiect aflat pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. Până acum, a fost publicată în Monitorul Oficial doar lista celor 300 de școli și grădinițe beneficiare, deși autoritățile au anunțat de ceva vreme că vor fi incluse în program încă 50 de școli pe lângă cele 300. Proiectul citat modifică Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 105/2022.
„(1) În anul şcolar 2022 – 2023, pe perioada desfăşurării cursurilor, preşcolarilor şi elevilor din 450 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, denumite în continuare unităţi-pilot, li se acordă, zilnic, cu titlu gratuit, un suport alimentar constând într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată”, prevede proiectul menționat anterior.
În descrierea situației actuale se arată că „deoarece sumele aprobate în anul 2022 pot asigura suportul alimentar pentru încă 100 de unități de învățământ preuniversitar, ceea ce ar corespunde unei măsuri suplimentare de sprijin pentru preșcolarii și elevii aflați în situația riscului de abandon școlar, este necesară majorarea numărului de unități de învățământ beneficiare de la 350 la 450 de unități”.

„Memoria timpului” – monument închinat neuitaților eroi, fii ai comunei Þețchea

Zilele comunei Þețchea

„Memoria timpului” – monument închinat neuitaților eroi, fii ai comunei Þețchea

Manifestările, intitulate „Zilele comunei Þețchea”, organizate de Primăria și Consiliul local, au continuat, duminică (27 iulie 2008), cu develirea și sfințirea monumentului „Memoria timpului”, închinat „neuitaților eroi, fii ai comunei Þețchea, care, jertfindu-se pe sine, și-au binemeritat gloria veșnică, și recunoștința noastră”, după cum putem citi pe placa monumentului, și așa după cum a ținut să sublinieze și domnul primar, jurist Florin-Bujor Chirilă.

Înălțat pe o colină, la drumul mare (ca să-l cităm pe autorul lucrării, sculptorul și profesorul universitar dr. Cornel Durgheu), la răscruce de drumuri, la intrarea în Þețchea, monumentul reprezintă o mărturie de felul în care contemporanii, actualii conducători ai Primăriei Þețchea (primarul Florin-Bujor Chirilă și viceprimarul Aurel Leho), dar și consilierii locali (Florian Buciu, Covaciu Pardalian, Geczi Ioan, Traian Filip, Vasile Urs, Șorban Aliz, Vasile Banc și Cristian Daina, prezenți la eveniment) au ținut să cinstească memoria și faptele înaintașilor, eroi și fii ai comunei Þețchea.
Manifestarea s-a bucurat de prezența unor distinși invitați, reprezentanți ai Consiliului județean, Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național a județului Bihor, Muzeului Þării Crișurilor, armatei (fanfara, ofițeri activi și cadre în rezervă și retragere), reprezentanți ai firmelor constructoare ale monumentului (cărora primarul le-a înmânat diplome), alături de reprezentanții Primăriei și Consiliului local, un sobor de preoți, precum și cetățeni ai comunei Þețchea.
Cu onoruri militare, slujbă și rugăciune
Neuitaților eroi li s-a rezervat un momentul înălțător, cu onor la drapel, cum se spune, cu slujbă și rugăciune, cu alocuțiuni pe măsură și o relatare vie de pe front, protagoniștii fiind fanfara, soborul de preoți ai așezărilor comunei, primarul, distinșii invitați, între care Ligia Mirișan și Aurel Chiriac, veteranul locului Nicolae Bodea (în vârstă de 86 de ani, din Subpiatră), autorul lucrării - sculptorul și profesorul universitar dr. Cornel Durgheu...
Cu onoruri și credință ancestrală, pe colină, s-a ridicat un monument ca o poartă maramureșeană, la care vor veni cu flori copiii, la care se vor ruga părinții, trecătorii vor întoarce capul, iar unii își vor da întâlnire la răscruce de drumuri, ca la un loc de întâlnire și trecere, dar și de regăsire de sine. Pentru că aici timpul a căpătat memorie și o altă dimensiune.
Truditorilor întru realizarea monumentului, juristul Florin-Bujor Chirilă, cel dintâi gospodar al comunei (pe care sculptorul Cornel Durgheu și l-ar dori oricând primar la Oradea) le-a mulțumit cu tot respectul, înmânându-le diplome. Le-a mulțumit deopotrivă cetățenilor comunei, consilierilor locali și tuturor celor care și-au găsit timp să participe la eveniment.
Manifestările au continuat pe stadion și pe scenă
Dezvelirea și sfințirea monumentului „Memoria timpului” au deschis seria manifestărilor din cea de-a doua zi de sărbătoare. Pe stadion, aveau să alerge cei care sâmbătă s-au întrecut cu bicicletele,  25 de copii din Þețchea și Telechiu, în cadrul cupei de vară, și tot aici aveau să se înfrunte, în finală, cei mai puternici bărbați ai comunei. Pe scena amenajată artiștilor, au urcat „Nuntașii Bihorului” (cu tot alaiul lor de ... nuntă), iar seara, îndrăgiții și așteptații membri ai trupelor „Bandidos” și „Compact”.
Copiii știu să se bucure de orice. Mai întâi, a fost o onoare pentru ei să alerge pe stadionul unde joacă doar cei mari, fotbaliștii, încântați fiind și de faptul că domnul primar îi admira din tribună, iar mai apoi, victoria a însemnat, pe lângă dulciurile și sucul pe care le-au primit cu toții, bani, mulți bani (700.000, adică 70 de lei, 60, 50 și 40 de lei) pentru cei clasați pe primele cinci locuri: Alexandru Bogdan (din Þețchea), situat pe locul I, Iosif Ciordaș (din Telechiu) - locul II, Petru Varga și Teodor Varga (din Þețchea), pe locurile III-IV, Sebi Mladin (din Þețchea) și Aurel Tevici (din Telechiu), pe locul V.
După tot ce am văzut frumos în cele două zile de sărbătoare (cu două momente unice, vernisajul expoziției de sculptură de la Telechiu și intrarea în istorie a monumentului „Memoria timpului”), la final, am descălecat la biserica de lemn din Hotar, și aceasta o piatră de hotar, ca și monumentul.
Pentru tot ce-a fost frumos și bun de Zilele comunei, și noi îi mulțumim domnului primar, „starostele”, inițiatorul și făuritorul serbărilor de la Þețchea. (Ovidiu DAN)    
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Memoria timpului” – monument închinat neuitaților eroi, fii ai comunei Þețchea.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 2 decembrie 2022