Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Elevi din toată țara vor da „extemporal” la „Memoria Holocaustului”

Mâine (marți, 29 iulie), la Oradea,

Elevi din toată țara vor da „extemporal” la „Memoria Holocaustului”

Între 28 și 31 iulie, Oradea găzduiește cea de-a doua ediție a concursului național „Memoria Holocaustului“, cu participarea a câte două echipaje de câte doi elevi din fiecare județ al țării și municipiul București, aceasta înseamnă câte un echipaj la fiecare din cele două secțiuni (categorii de vârstă): gimnaziu și liceu.

 Deschiderea festivă a avut loc (ieri, luni, 28 iulie 2008) în sala Filarmonicii de Stat din Oradea, cu tot fastul pe care-l merită o finală națională, și cu încărcătura emoțională girată de semnificația evenimentului – “Memoria Holocaustului”. La o asemenea manifestare, Inspectoratul Școlar  Bihor, în calitate de principal organizator local al concursului național (reprezentat de inspectorul general, prof. Ioan Șereș, și prof. Elisaveta Roșu, inspector de specialitate) s-a simțit onorat de prezența ministrului secretar de stat, Pasztor Gabriella, Doru Dumitrescu, inspector general în cadrul M.E.C.T., dr. Alexandru Florin, director executiv al Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel” (președintele comisiei centrale), Gina Pană, reprezentantul Ambasadei Israelului la București, Todor Adalbert, subprefect al județului Bihor, Sorin Șipoș, prodecan al Universității Oradea, dipl. ing. Koppelmann Teodor - Felix, președintele Federației Comunității Evreiești din România - Comunitatea evreilor din Oradea, județul Bihor, Bone Gabriela (81 de ani), supraviețuitor al Holocaustului…
Vorbitorii au subliniat importanța cunoașterii de către elevi a ceea ce a însemnat pentru evrei și omenire Holocaustul,  ca o asemenea oroare să nu se mai repete. S-a pledat pentru toleranță și respect, pentru colaborare și prietenie, ca deziderate ale acestui concurs național, aflat la a doua ediție.
Momentul festiv s-a încheiat cu un buchet de cântece din repertoriul clasic, piese românești și evreiești, interpretate de Claudiu Hodișan și Victoria Cormoș (elevi ai prof. Adriana Pop, de la Liceul de Artă), Kovari Katalin (evreică, director al departamentului de copii), elevă a profesoarei Monica Molnar, de la Școala de Arte “Francisc Hubic”, Lavinia Matei, Măriuca Popa și Teodora Benea, de la Palatul Copiilor și Elevilor, acompaniate de taraful condus de Adrian Gligor.
“Lecția de istorie” de la sinagogă și … o legendă vie
Din sala filarmonicii, membrii echipajelor au fost invitați să vadă mărturii și să afle despre existența și istoria evreilor din orașul de pe Crișul Repede, vizitând sinagoga neologă, sinagoga ortodoxă mică și Centrul comunitar evreiesc, fiind ghidați într-ale istoriei de un reprezentant al comunității evreiești, ing. Stern, și de tânărul Ezri Cristian, directorul Centrului comunitar evreiesc al Comunității evreilor din Oradea.
Reprezentanți ai elevilor și profesorilor aflați la concursul național au depus o coroană cu flori la monumentul ridicat în apropierea sinagogii ortodoxe.
“Eu am supraviețuit pentru că am avut încredere și voință!”
Bone Gabriela este evreică din Târgu Mureș, ajunsă la frumoasa vârstă de 81 de ani. La 15 ani a fost luată împreună cu sora și părinții și dusă în lagăr. A povestit despre ororile la care a asistat și pe care le-a petrecut, iar în câteva momente capitale a avut norocul să scape din lagărul de gazare și exterminare, de la crematoriu și să supraviețuiască, la fel și sora sa. Despre părinți nu a mai aflat nimic. Din 1953 a devenit orădeancă, prin căsătorie. Sora e stabilită în America. Doamna Bone a venit la întâlnire însoțită de nepoata sa, Sandra Ofra Bone (17 ani), născută în Israel, dar stabilită cu părinții în Oradea. Este elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național “Mihai Eminescu”, iar profesoara sa de istorie, doamna Livia Muntean, este mândră de ea.
La finalul vizitei, gazdele și-au servit oaspeții cu dulciuri, suc, dar și pliante, iar doamna Bone a dat autografe, s-a îmbrățișat și s-a pozat cu cei dornici să o aibă în albumul lor cu poze.
Astăzi, proba teoretică și practică
Astăzi (marți, 29 iulie), concurenții vor intra în focul luptei, urmând să susțină proba teoretică și practică…
(Ovidiu DAN)   
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Elevi din toată țara vor da „extemporal” la „Memoria Holocaustului”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 20 iunie 2019