Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

Lecții de matematică pentru dezvoltarea gândirii critice

Recenzie

Lecții de matematică pentru dezvoltarea gândirii critice

Orice nouă apariție editorială reprezintă un excelent prilej de bucurie epistemologică, întrucât – în era informaticii – cartea a fost și va rămâne una dintre cele mai importante surse de cunoaștere.
Pe această traiectorie se înscrie și lucrarea doamnei profesoare Ariana-Stanca Văcărețu - „Lecții de matematică pentru dezvoltarea gândirii critice”, apărută anul acesta la Editura Eikon din Cluj-Napoca.

Lucrarea propune profesorilor de matematică din gimnaziu și liceu, precum și studenților de la facultățile de profil ce frecventează Modulul de formare în psihopedagogie și metodică exemple de bună practică în organizarea și desfășurarea lecțiilor de matematică. Sunt oferite exemple de lecții (din curriculum-ul național) pentru: *învățarea matematicii cu ajutorul textelor matematice *învățarea prin cooperare *înțelegerea conceptelor matematice prin utilizarea strategiilor de scriere *înțelegerea proceselor matematice prin intermediul strategiilor de lectură și scriere.
Asemenea exemple de lecții sunt însoțite de: *descrierea unui mare număr de metode active de învățare ce pot fi folosite cu succes în lecțiile de matematică *sugestii de planificare a lecțiilor însoțite de exemple *sugestii de evaluare a învățării însoțite de exemple de instrumente și criterii de evaluare, ce pot fi utilizate sau adaptate necesităților de la clasă.
Cartea este structurată în patru mari capitole. În primul – Principiile învățării active și ale dezvoltării gândirii critice – este prezentat modelul teoretic ce stă la baza proiectării tuturor lecțiilor de matematică cuprinse în acest ghid. Potrivit autoarei, ABC-ul învățării active cuprinde: etapa de anticipare (reactualizarea / evaluarea informală a cunoștințelor „ancoră” și, pornind de la acestea, formularea unor noi obiective / direcții de explorare), etapa de construire a cunoștințelor (identificarea conceptelor, teoriilor, ideilor noi, compararea rezultatelor obținute cu expectanțele formulate, realizarea unor inferențe despre conținutul materialului parcurs etc.), respectiv etapa de consolidare (rezumarea / interpretarea cunoștințelor dobândite, schimbul de mesaje informaționale, evaluarea formativă a învățării, formularea de noi întrebări și piste de explorat etc.).
Capitolul al doilea – Metode și strategii de predare și învățare pentru studiul matematicii – conține modele de lecții realizate cu ajutorul metodelor de predare / învățare specifice gândirii critice și învățării active, cum ar fi: Eseul de cinci minute, Știu – Vreau să știu – Am învățat, SINELG, Brainstorming, Panoul cu întrebări, Căutătorii de întrebări, Citiți în perechi / Rezumați în perechi, Mozaic, Contractul clasei, Creioanele la mijloc, Alinierea, Antrenamentul pentru concurs etc. Pentru a spori caracterul său operațional, fiecare metodă este structurată astfel: justificarea metodei, dimensiunea grupului, timpul necesar, resurse, derularea activității, reflecții, recomandări.
Capitolul al treilea – Proiectarea lecției și evaluarea – prezintă câteva idei despre proiectarea și evaluarea didactică aplicate în programul Lectura și scrierea pentru dezvoltarea gândirii critice. Sunt prezentate aplicații practice în ceea ce privește managementul clasei de elevi (resurse, mărimea grupului, timpul necesar), precum și o serie de descriptori de performanță utilizați cu succes în practica didactică la diferite cicluri de învățământ.
În fine, capitolul al patrulea – Învățarea prin studiul matematicii – oferă o viziune transcurriculară asupra subiectului abordat, precum și exemple, respectiv sugestii de utilizare a matematicii în situații concrete din viața cotidiană. Mai sunt menționate și o serie de „extensii” ale matematicii către alte discipline de învățământ, respectiv modalități concrete prin care acestea pot fi învățate de către elevi.
În consecință, cartea reprezintă rezultanta firească a vastei experiențe acumulate de autoare în predarea și învățarea matematicii, în realizarea unor cursuri de formare în cadrul mai multor programe (printre care și LSDGC sau Învățarea activă), în elaborarea de curriculum în cadrul programului A doua șansă – învățământ secundar inferior, în realizarea a numeroase articole și ghiduri de specialitate etc.
Cartea costă 25 de lei și poate fi comandată direct de la autoare, la adresa de e-mail ariana.vacaretu@vimore.com 
(Valentin Cosmin BLÂNDUL)

Trimite email

vineri, 18 iunie 2021