Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Comisia metodică a profesorilor psihopedagogi de recuperare

La C.S.E.I. Nr. 1 Tileagd

Comisia metodică a profesorilor psihopedagogi de recuperare

Joi, 21.01.2016, s-a desfășurat la C.S.E.I. Nr. 1, Tileagd, Comisia metodică a profesorilor psihopedagogi de recuperare, la care au participat toți membrii.

Tema acesteia a fost „Elemente de meloterapie utilizate în activitatea recuperativ - terapeutică a elevilor cu dizabilităţi", susținută de psiholog Alin CREȚU și profesor psihopedagog Marinela BUZLE.
Au fost discutate: aria în care se încadrează, respectiv psihoterapia prin artă, faptul că declanșează diferite tipuri de emoții muzicale, inclusiv catharsisul. S-au detaliat elementele de care muzica dispune: sunetul, ritmul, armonia, melodia. Meloterapia se utilizează printre altele în stabilirea comunicării și în recuperarea personalității decompensate, atât lucrând cu grupul cât și individual; se poate face în domeniile: autismului, timidității, anxietății, A.D.H.D., în tulburările relaționale, în instabilitatea emoțională, pentru creșterea performanțelor etc. Au fost prezentate și utilizate instrumentele specifice: castanietele, clopoțeii, tamburinele, xilofoanele, clopoțeii, trianglurile etc, specificându-se că muzica acționează simultan atât asupra conștientului cât și a inconștientului. A fost punctat modul în care este declanșat procesul meloterapeutic. S-a amintit că improvizația muzicală realizează un spațiu dinamic între elev și terapeut, îndeplinind funcția de comunicare ca în relația mamă - copil, oferind posibilitatea exprimării frustrărilor și a stărilor afective cu ajutorul instrumentelor.
Bibliografia a încheiat partea teoretică.
Prin această metodă putem stabili câteva obiective pentru elevi, cum ar fi: să fie atenţi unul la celălalt, să îşi aştepte rândul, să aibă răbdare acceptându-se reciproc aşa cum sunt, să asculte jocul muzical al celuilalt, să își exprime trăirile afective, să își conştientizeze emoţiile și să și le exprime, să participe creativ la realizarea în comun a unei improvizaţii muzicale.
S-a prezentat practic modul în care se desfășoară ședința de meloterapie, apoi s-a răspuns la întrebări.
La final a fost apeciat cu entuziasm modul în care a fost prezentată tema.
Psiholog Alin CREȚU
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Comisia metodică a profesorilor psihopedagogi de recuperare. 

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 19 august 2019