Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Orădenii s-au prins în Hora Unirii, în Parcul 1 Decembrie

Duminică, 24 ianuarie

Orădenii s-au prins în Hora Unirii, în Parcul 1 Decembrie

Tonul la horă l-au dat inspectorii școlari, celelalte cadre didactice și elevii prezenți, care au jucat Hora Unirii pe muzica asigurată de corul Ariston al Liceului de Arte.

Garnizoana Oradea, cu sprijinul Instituției Prefectului județului Bihor, al Consiliului Județean Bihor, al Primăriei Municipiului Oradea și al structurilor de apărare, ordine publică și siguranță națională (din Garnizoana Oradea) a organizat astăzi (duminică, 24 ianuarie 2016) o ceremonie militară și religioasă sărbătorind astfel împlinirea a 157 de ani de la Unirea Principatelor Române.
Despre actul istoric de la 1859 au vorbit istoricul Gabriel Florin Moisa și prefectul Claudiu Adrian Pop.
Istoricul Gabriel Moisa a privit Unirea cea Mică, de la 24 ianuarie 1859 în contextul european al vremii de la mijlocul secolului al XIX-lea, cu evenimente asemănătoare și în spațiul italian și cel german, subliniind faptul că noi am beneficiat de o generație de lideri de excepție, lideri care au pus interesul național deasupra intereselor personale; o generație care a creat și modernizat România prin unirea celor două principate, Moldova și Țara Românească.
,,Cinste și onor înaintașilor noștri!"
Și domnul prefect Claudiu Adrian Pop a subliniat importanța Unirii Moldovei cu Țara Românească, la 24 ianuarie 1859, care ,,reprezintă actul politic care stă la baza României moderne (...) Reformele din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza au dus la crearea și dezvoltarea instituțiilor statale, la modernizarea statului român pe temelii trainice puse prin unirea celor două principate. Analizând evenimentele din acei ani putem spune că sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza s-a născut România modernă". Exprimându-și speranța și convingerea că noi, cei de astăzi, suntem conștienți de apartenența noastră națională și că avem în spate o istorie care ne definește și ne oferă unicitate, dl prefect și-a încheiat alocuțiunea exclamând: ,,Cinste și onor înaintașilor noștri!"
După depunerea de coroane și jerbe de flori, am avut parte de un moment artistic susținut de membrii corului Gen. Traian Moșoiu și ai corului Ariston al Liceului de Arte, artiștii orădeni asigurând și muzica pe care s-a jucat Hora Unirii în jurul Statuii Ostașului Român.
Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze (102 poze), accesați Galeria foto: Orădenii s-au prins în Hora Unirii, în Parcul 1 Decembrie.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

sâmbătă, 4 aprilie 2020