Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

Capitala distracției s-a mutat la Cetariu

Sâmbătă și duminică (2-3 august),

Capitala distracției s-a mutat la Cetariu

Primăria comunei Cetariu și Consiliul local au organizat exemplar, sâmbătă și duminică (2-3 august 2008), „Zilele comunei Cetariu”, o manifestare tradițională de suflet mult așteptată și gustată în aceeași măsură de cei mari, cât și de cei mici, copiii de pe frumoasele meleaguri ale celor patru sate și două cătune ale comunei.

Jos pălăria, domnule primar!
Primarul, Vitalyos Barna, vicele, Toth Iuliu, și referentul cultural, Sztankovics Iuliu au format o echipă, împreună cu ceilalți angajați ai comunei, Eva, Ilona, Etelka, Iutka, Annamaria, Zsolti, Robi și Iutka, de la contabil la femeia de serviciu, cu toții au fost o familie unită, iar mâncarea, apa și răcoritoarele nu au lipsit de la bufetul suedez, toată ziua.
Serbările de duminică s-au deschis cu concursul atelajelor, competiție de anvergură care a reunit la start nu mai puțin de 19 deținători de atelaje (și familiile lor) din Cetariu, Sălard, Sîntimbreu, Diosig, Oradea, Săldăbagiu de Munte, dar și din Ungaria. Concursul s-a desfășurat câteva ore bune, pe cele două secțiuni: concurs de obstacole și concurs vânătoresc, monitorizate, de la microfon, de dl Sztankovics Iuliu, cu largul concurs al familiei Dorsonszki Imre, Ileana și Monica.
De la ora 18, pe scena festivalului, au urcat artiști, unul și unul, bine cotați și îndelung așteptați pentru prestațiile lor  profesioniste, precum îndrăgitul umorist Ihos Jozsef (din Ungaria), împreună cu colegul său de spectacol, Polgar Peter, și Mario, cu acordeonul său vrăjit.
În deschiderea spectacolului (prezentat de doi maeștri într-ale microfonului, Meszaros Imre și Mesnyi Viktor, de la radio Partium), au evoluat minunații dansatori ai Ansamblului folcloric „Rezgo” din Uileacu de Beiuș, cu două trupe, de copii și tineret, conduși de Szabo Amalia. Ei au prezentat în costume tradiționale specifice dansuri maghiare din Ardeal, Mureș, Harghita și Covasna, iar doi soliști (doar de 9 și 10 ani), Kiss Botond și Ștefania Bogdan, au impresionat peste așteptări!
Pe tot parcursul zilelor, amatorii de jocuri și distracții au avut posibilitatea să se relaxeze în parcul de distracții. De băut și de mâncat a fost suficient, iar loc de desfășurare, așijderea!
Alături de cortul și mesele amenajate de primărie, Oficiul județean de Consultanță Agricolă Bihor - Oradea a deschis un stand cu ofertă, materiale publicitare de specialitate, și gata să acorde consultanță în domeniul proiectelor pe fonduri structurale (oficiul organizând și cursuri cu producătorii agricoli în județ, cu concursul centrelor locale de consultanță agricolă din teritoriu), așa după cum aveam să aflăm de la Mihaela Ciutacu. La serbările de la Cetariu, Oficiul județean a fost bine reprezentat (de la directorul executiv Dragomir-Liviu Naste, și șeful de birou, Iancu Sas, la economist Angela Vințeler, Ana și Mircea Þoca, Mihaela Ciutacu, la contabilul Ciatacliev Eszter, și Vasile Bursașiu, reprezentantul Centrului local de consultanță agricolă.
Spre bucuria celor mici, gata să se deghizeze, și să intre în pielea unor personaje și animăluțe îndrăgite, Molnar Anita și Nagy Hajnalka, graficieni profesioniști, au fost gata să le facă poftele, pictându-i pe față și pe brațe.
Pentru ordine și siguranță, au fost mobilizați jandarmi și polițiști, precum și echipaje ale Serviciului de ambulanță Oradea (dr. Sebastian Crăciun, asistentele Eudora Cuc și Ioana Vereș, Adrian Mihai și Gabriel Ciuca, ambulanțieri), care însă nu au fost nevoiți să intervină sub nicio formă.
Cupe, medalii, diplome și cocarde
Tradiționalul și îndrăgitul concurs de atelaje s-a deschis cu parada atelejelor pe străzile Cetariului, cu poliția și primarul în frunte, urmați de reprezentanții Vodafone care au asigurat fundalul muzical pe tot traseul.
La reîntoarcerea de la paradă, concurenții au salutat publicul în cadrul unui tur de pistă, după care au intrat în concurs în ordinea stabilită prin tragerea la sorți. Pe pistă erau amplasate 40 de jaloane cu câte o minge de tenis în vârf. Tot câte două jaloane formau o „poartă” prin care trebuiau să treacă cele 19 atelaje, conduse de 20 de concurenți - seniori și juniori, fără ca mingile să cadă, și respectând timpul regulamentar. Întregul traseu măsura 650 de metri. În primul minut, concurentul trebuia să parcurgă cel puțin 230 de metri. Dacă la prima probă, fiecare minge căzută însemna un punct penalizare, la proba vânătorii, juriul a urmărit trecerea corectă prin cele 20 de porți în timpul cel mai scurt posibil. A fost un adevărat spectacol, răsplătit cu aplauze de public și cu frumoase cupe, medalii și diplome oferite de organizatori. Până și caii au fost premiați cu medalioane, numite cocarde prinse lateral la o ureche. În afara concursului, doi tineri din Ungaria au făcut o adevărată demonstrație de acrobație pe un cal și pe doi cai, cu figuri preluate din gimnastică.
La finalul celor două probe de concurs, cupele, medaliile, diplomele și cocardele au fost înmânate de primarul comunei, dl Vitalyos Barna și de deputatul Lakatos Peter. Au mai fost acordate diplome din partea Oficiului județean de Consultanță Agricolă Bihor - Oradea, înmânate chiar de directorul executiv, Dragomir-Liviu Naste.
Să mai spunem că la spectacolul oferit de concurenți a asistat și Posztos Zsolt, din Kisujszallasi (Ungaria), președintele Asociației și clubului sportiv de atelaje din localitate.
Câștigătorii  concursului de atelaje
La proba de obstacole, pe primele cinci locuri s-au situat: Posztos Erika, din Kisujszallasi – Ungaria (locul I), Bede Mihaly, din Diosig (locul II), Csorba Karoly, din Oradea (locul III), Dorsonszki Imre, din Cetariu (locul IV) și Kovacs Janos, din Kaba – Ungaria (locul V).
La proba vânătorii, clasamentul primelor cinci locuri arată astfel: pe locul I – Bede Mihaly, din Diosig, pe locul II - Posztos Erika, din Kisujszallasi – Ungaria, pe locul III – Florin Burcă, din Diosig, pe locul IV - Csorba Karoly, din Oradea, și pe locul V – Sziki Șandor.
Organizatorii au găsit însă premii și pentru ceilalți concurenți.
Concursul forjorilor potcovari
Concurs de atelaje se organizează în județ și în țară încă din 1990. La Cetariu, concursul a ajuns la ediția a X-a (organizat tot din ’90, dar cu întreruperi). Dorsonszki Imre, din Cetariu, spre exemplu, are la activ 16 participări (din care unele sunt naționale).
La ediția din acest an a concursului de atelaje (și a Zilelor comunei Cetariu), consemnăm și prima ediție a concursului de forjori potcovari (competiție rezervată celor care făuresc potcoavele cailor), la care au participat zece forjori potcovari din Șișterea (Magyari Janos), Salonta (Benyei Imre), Oradea – Podgoria (Szekely Șandor), Cauaceu (Papp Lajos), Uileacu de Munte (Varga Gyula), Dobricionești (Stelian Bradea, ajutat de soția sa), Șimian (Szabo Șandor), Diosig (Gaal Laszlo), Borș (Hegedus Șandor) și Cetariu (Fekete Beniamin).
Astfel că publicul curios a putut vedea cum se confecționează o potcoavă, competiția fiind o premieră ... națională!
În afara concursului, un veteran într-ale meseriei de forjor potcovar, Anton Șandor, din Galoșpetreu, în vârstă de 88 de ani, a venit la concurs doar ca să le demonstreze celor tineri cum poate fi bătută o potcoavă de trei persoane, într-o sincronizare perfectă.
De la consilierul Toth Zsigmond am aflat câștigătorii concursului și faptul că cele zece potcoave confecționate vor fi expuse la Primăria Cetariu (în cadrul unei expoziții). Juriul a urmărit spectacolul și a notat cele mai frumoase trei potcoave, confecționate de: Papp Lajos, din Cauaceu (locul I), Magyari Janos, din Șișterea (locul II) și Benyei Imre, din Salonta (locul III).
În concluzie, manifestările de sâmbătă și duminică de la Cetariu au fost o reușită, o sărbătoare câmpenească la care au luat parte mii de persoane, de toate vârstele, din cele patru sate (Cetariu, Șișterea, Șușturogi și Tăutelec) și două cătune ale comunei (Fertișag și Peștea), dar și invitați (și curioși) din alte sate, unii chiar „abonați”, nelipsiți de la tradiționalele manifestări. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Capitala distracției s-a mutat la Cetariu.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 12 mai 2021