Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Capitala distracției s-a mutat la Cetariu

Sâmbătă și duminică (2-3 august),

Capitala distracției s-a mutat la Cetariu

Primăria comunei Cetariu și Consiliul local au organizat exemplar, sâmbătă și duminică (2-3 august 2008), „Zilele comunei Cetariu”, o manifestare tradițională de suflet mult așteptată și gustată în aceeași măsură de cei mari, cât și de cei mici, copiii de pe frumoasele meleaguri ale celor patru sate și două cătune ale comunei.

Jos pălăria, domnule primar!
Primarul, Vitalyos Barna, vicele, Toth Iuliu, și referentul cultural, Sztankovics Iuliu au format o echipă, împreună cu ceilalți angajați ai comunei, Eva, Ilona, Etelka, Iutka, Annamaria, Zsolti, Robi și Iutka, de la contabil la femeia de serviciu, cu toții au fost o familie unită, iar mâncarea, apa și răcoritoarele nu au lipsit de la bufetul suedez, toată ziua.
Serbările de duminică s-au deschis cu concursul atelajelor, competiție de anvergură care a reunit la start nu mai puțin de 19 deținători de atelaje (și familiile lor) din Cetariu, Sălard, Sîntimbreu, Diosig, Oradea, Săldăbagiu de Munte, dar și din Ungaria. Concursul s-a desfășurat câteva ore bune, pe cele două secțiuni: concurs de obstacole și concurs vânătoresc, monitorizate, de la microfon, de dl Sztankovics Iuliu, cu largul concurs al familiei Dorsonszki Imre, Ileana și Monica.
De la ora 18, pe scena festivalului, au urcat artiști, unul și unul, bine cotați și îndelung așteptați pentru prestațiile lor  profesioniste, precum îndrăgitul umorist Ihos Jozsef (din Ungaria), împreună cu colegul său de spectacol, Polgar Peter, și Mario, cu acordeonul său vrăjit.
În deschiderea spectacolului (prezentat de doi maeștri într-ale microfonului, Meszaros Imre și Mesnyi Viktor, de la radio Partium), au evoluat minunații dansatori ai Ansamblului folcloric „Rezgo” din Uileacu de Beiuș, cu două trupe, de copii și tineret, conduși de Szabo Amalia. Ei au prezentat în costume tradiționale specifice dansuri maghiare din Ardeal, Mureș, Harghita și Covasna, iar doi soliști (doar de 9 și 10 ani), Kiss Botond și Ștefania Bogdan, au impresionat peste așteptări!
Pe tot parcursul zilelor, amatorii de jocuri și distracții au avut posibilitatea să se relaxeze în parcul de distracții. De băut și de mâncat a fost suficient, iar loc de desfășurare, așijderea!
Alături de cortul și mesele amenajate de primărie, Oficiul județean de Consultanță Agricolă Bihor - Oradea a deschis un stand cu ofertă, materiale publicitare de specialitate, și gata să acorde consultanță în domeniul proiectelor pe fonduri structurale (oficiul organizând și cursuri cu producătorii agricoli în județ, cu concursul centrelor locale de consultanță agricolă din teritoriu), așa după cum aveam să aflăm de la Mihaela Ciutacu. La serbările de la Cetariu, Oficiul județean a fost bine reprezentat (de la directorul executiv Dragomir-Liviu Naste, și șeful de birou, Iancu Sas, la economist Angela Vințeler, Ana și Mircea Þoca, Mihaela Ciutacu, la contabilul Ciatacliev Eszter, și Vasile Bursașiu, reprezentantul Centrului local de consultanță agricolă.
Spre bucuria celor mici, gata să se deghizeze, și să intre în pielea unor personaje și animăluțe îndrăgite, Molnar Anita și Nagy Hajnalka, graficieni profesioniști, au fost gata să le facă poftele, pictându-i pe față și pe brațe.
Pentru ordine și siguranță, au fost mobilizați jandarmi și polițiști, precum și echipaje ale Serviciului de ambulanță Oradea (dr. Sebastian Crăciun, asistentele Eudora Cuc și Ioana Vereș, Adrian Mihai și Gabriel Ciuca, ambulanțieri), care însă nu au fost nevoiți să intervină sub nicio formă.
Cupe, medalii, diplome și cocarde
Tradiționalul și îndrăgitul concurs de atelaje s-a deschis cu parada atelejelor pe străzile Cetariului, cu poliția și primarul în frunte, urmați de reprezentanții Vodafone care au asigurat fundalul muzical pe tot traseul.
La reîntoarcerea de la paradă, concurenții au salutat publicul în cadrul unui tur de pistă, după care au intrat în concurs în ordinea stabilită prin tragerea la sorți. Pe pistă erau amplasate 40 de jaloane cu câte o minge de tenis în vârf. Tot câte două jaloane formau o „poartă” prin care trebuiau să treacă cele 19 atelaje, conduse de 20 de concurenți - seniori și juniori, fără ca mingile să cadă, și respectând timpul regulamentar. Întregul traseu măsura 650 de metri. În primul minut, concurentul trebuia să parcurgă cel puțin 230 de metri. Dacă la prima probă, fiecare minge căzută însemna un punct penalizare, la proba vânătorii, juriul a urmărit trecerea corectă prin cele 20 de porți în timpul cel mai scurt posibil. A fost un adevărat spectacol, răsplătit cu aplauze de public și cu frumoase cupe, medalii și diplome oferite de organizatori. Până și caii au fost premiați cu medalioane, numite cocarde prinse lateral la o ureche. În afara concursului, doi tineri din Ungaria au făcut o adevărată demonstrație de acrobație pe un cal și pe doi cai, cu figuri preluate din gimnastică.
La finalul celor două probe de concurs, cupele, medaliile, diplomele și cocardele au fost înmânate de primarul comunei, dl Vitalyos Barna și de deputatul Lakatos Peter. Au mai fost acordate diplome din partea Oficiului județean de Consultanță Agricolă Bihor - Oradea, înmânate chiar de directorul executiv, Dragomir-Liviu Naste.
Să mai spunem că la spectacolul oferit de concurenți a asistat și Posztos Zsolt, din Kisujszallasi (Ungaria), președintele Asociației și clubului sportiv de atelaje din localitate.
Câștigătorii  concursului de atelaje
La proba de obstacole, pe primele cinci locuri s-au situat: Posztos Erika, din Kisujszallasi – Ungaria (locul I), Bede Mihaly, din Diosig (locul II), Csorba Karoly, din Oradea (locul III), Dorsonszki Imre, din Cetariu (locul IV) și Kovacs Janos, din Kaba – Ungaria (locul V).
La proba vânătorii, clasamentul primelor cinci locuri arată astfel: pe locul I – Bede Mihaly, din Diosig, pe locul II - Posztos Erika, din Kisujszallasi – Ungaria, pe locul III – Florin Burcă, din Diosig, pe locul IV - Csorba Karoly, din Oradea, și pe locul V – Sziki Șandor.
Organizatorii au găsit însă premii și pentru ceilalți concurenți.
Concursul forjorilor potcovari
Concurs de atelaje se organizează în județ și în țară încă din 1990. La Cetariu, concursul a ajuns la ediția a X-a (organizat tot din ’90, dar cu întreruperi). Dorsonszki Imre, din Cetariu, spre exemplu, are la activ 16 participări (din care unele sunt naționale).
La ediția din acest an a concursului de atelaje (și a Zilelor comunei Cetariu), consemnăm și prima ediție a concursului de forjori potcovari (competiție rezervată celor care făuresc potcoavele cailor), la care au participat zece forjori potcovari din Șișterea (Magyari Janos), Salonta (Benyei Imre), Oradea – Podgoria (Szekely Șandor), Cauaceu (Papp Lajos), Uileacu de Munte (Varga Gyula), Dobricionești (Stelian Bradea, ajutat de soția sa), Șimian (Szabo Șandor), Diosig (Gaal Laszlo), Borș (Hegedus Șandor) și Cetariu (Fekete Beniamin).
Astfel că publicul curios a putut vedea cum se confecționează o potcoavă, competiția fiind o premieră ... națională!
În afara concursului, un veteran într-ale meseriei de forjor potcovar, Anton Șandor, din Galoșpetreu, în vârstă de 88 de ani, a venit la concurs doar ca să le demonstreze celor tineri cum poate fi bătută o potcoavă de trei persoane, într-o sincronizare perfectă.
De la consilierul Toth Zsigmond am aflat câștigătorii concursului și faptul că cele zece potcoave confecționate vor fi expuse la Primăria Cetariu (în cadrul unei expoziții). Juriul a urmărit spectacolul și a notat cele mai frumoase trei potcoave, confecționate de: Papp Lajos, din Cauaceu (locul I), Magyari Janos, din Șișterea (locul II) și Benyei Imre, din Salonta (locul III).
În concluzie, manifestările de sâmbătă și duminică de la Cetariu au fost o reușită, o sărbătoare câmpenească la care au luat parte mii de persoane, de toate vârstele, din cele patru sate (Cetariu, Șișterea, Șușturogi și Tăutelec) și două cătune ale comunei (Fertișag și Peștea), dar și invitați (și curioși) din alte sate, unii chiar „abonați”, nelipsiți de la tradiționalele manifestări. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Capitala distracției s-a mutat la Cetariu.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

sâmbătă, 28 noiembrie 2020

Poza zilei

Alina-Diana din Chicago


La Poza zilei de astăzi (sâmbătă, 28 noiembrie 2020), vă dăm un semnal, spunându-vă că Alina-Diana din Chicago a ajuns pe OviDan, dar nu singură, după cum puteți lesne deduce din imagine.
Vom reveni cu mai multe informații, poze și video din Chicago (în serial)!
(OviDan)