Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
17 noiembrie 2020
1.*Un autobuz vechi, transformat într-o sală de clasă modernă pentru copiii dintr-un sat. Proiectul a fost sprijinit de peste 1.000 de voluntari, printre care și Simona Halep
.....
O sală de clasă modernă și inedită a fost amenajată pentru elevii din satul Augustin din Brașov într-un autobuz scos din circulaţie, în cadrul unui proiect realizat de Asociația Zi de Bine, împreună cu Natalia Ginghina și Adrian Secal, profesori în programul Teach for Romania, care au pornit campania de strângere de fonduri pentru proiectul EduBuzz, potrivit brasovmetropolitan.ro.

2.*Tiina Peterson, expert în educație timpurie al Ministerului Educației din Estonia: Noi am păstrat grădinițele deschise în perioada aceasta / Încercăm să facem profesia de educator cât mai atrăgătoare și apreciată în societate
.....
Pentru că educația timpurie este obligatorie, ,,noi am păstrat grădinițele deschise în perioada aceasta”, a declarat Tiina Peterson, expert șef al departamentului de educație primară și generală din Ministerul Educației, din Estonia. Aceasta a fost invitată la conferința online SuperTeach de sâmbătâ, 14 noiembrie, Revoluția mentalității în educație – Educație timpurie. Tiina Peterson a spus că strategia estonă pentru educație timpurie a început cu formarea profesorilor și ,,încercăm să facem profesia de educator cât mai atrăgătoare și apreciată în societate”...

3.* Educația în Marea Britanie: O privire asupra relației dintre educație și comunitate
.....
Gândindu-mă la care a fost cel mai important aspect al vieţii noastre ȋn străinătate pȃnă ȋn acest moment, mi-am dat seama că educația copilului nostru este răspunsul.
Noi ne-am mutat în Marea Britanie când Irina avea 1 an și 10 luni. Două precizări se impun de la început. Prima este aceea că situația noastră era diferită de a unui emigrant tânăr profesionist care se mută într-o țară străină și care nu are copii; odată ce ai copii, componentele de integrare, socializare și trai devin mai relevante decât cele strict profesionale. Cel puțin, așa a fost pentru mine.
De asemenea, când mă refer la educație, vorbesc despre sensul holistic și comprehensiv al conceptului de educație; voi aborda, astfel, educația nu doar în sensul strict al instituțiilor care oferă aceste servicii, ci și al modului în care un copil se formează prin interacțiunea cu instituțiile culturale, și anume familia și comunitatea...

Învață să-i mulțumești celui ce te ajută, și respectă-l pe cel ce te educă

Mesaj către elevi

Învață să-i mulțumești celui ce te ajută, și respectă-l pe cel ce te educă

Cuvintele ce le rostești te caracterizează. Cuvintele vulgare nu te fac mai matur, ele scot la lumină gândurile ce se ascund în adâncul inimii tale; se spune că ceea ce porți în suflet îți iese pe gură, de aceea ferește-te de cuvintele vulgare și înjurături.

Școala, datorită timpului petrecut în această instituție și a legăturilor interpersonale deja formate, îți este al doilea cămin; desigur că acele norme și reguli care sunt în școală diferă de cele de-acasă, însă regulile își au scopurile lor, iar omul este astfel creat, încât să se poată adapta ușor condițiilor și așteptărilor sociale. 
Profesorii nu îți sunt slugi și nici dușmani, ei te formează, te educă și te sprijină, te ajută să te descoperi și astfel te pregătesc pentru drumul pe care îl vei alege în viață. Atitudinea flegmatică este la modă, iar dacă ai un astfel de comportament dai dovadă de lipsă de respect.
Învață să-i mulțumești celui ce te ajută, și respectă-l pe cel ce te educă, el îți vrea binele. Dacă cineva face aceste lucruri pentru tine, înseamnă că-i pasă, îi ești important. Zâmbetul sincer este forma de a-i mulțumi, zâmbetul și respectul sunt superioare oricărui lucru material. Învață să fii sincer! 
Profesorii tăi sunt și ei oameni, precum ești tu, precum sunt părinții tăi; au și ei zile mai grele, poveri, bucurii... Nu uita că și ei au fost copii, elevi, și știu ce înseamnă a te supune unor norme, reguli. 
Ce ție nu-ți place altuia nu-i face!- spune un vechi proverb, deci nu ai drept de manipulare sau de autoritate asupra vieții, sentimentelor celuilalt, asupra integrității trupești și sufletești ale aproapelui tău. Nu răni, nici fizic, nici verbal; ai grijă ce rostești, vorbele rostite își au ecou în eternitate. Nu uita că nu poți decide în locul altcuiva, însă ai grijă când decizi anumite lucruri și cântărește bine, alegerile tale pot influența și pe cei din jur.
Învață să spui NU! oamenilor care vor să te corupă și să te atragă in cercuri vicioase! Mintea și judecata ta să iți fie mereu curate, nu permite persoanelor care au alte convingeri decât ai tu să te manipuleze și să te conducă spre cercuri dubioase. Fii totdeauna convins că nu tot ce strălucește este aur. 
Dacă poți ajuta, fă-o! nu te feri să faci un bine celui ce are nevoie, iar când tu ai nevoie de ajutor, îndrăznește și cere-l, întotdeauna vor fi oameni care vor fi acolo pentru tine. Nu ești singur, Cineva are grijă de tine și îți cunoaște cele mai arzătoare dorințe ale sufletului tău. Ai răbdare și încredere, ele se vor materializa. 
Nu uita, ești unic, valoros, fără tipare și fără șablon, ești irepetabil. Cu cât un lucru este mai rar, cu atât este mai scump. Bucură-te de fiecare clipă mulțumind Celui ce-i datorezi totul! 
Prof. ing. Molnar Mihai

Trimite email

miercuri, 25 noiembrie 2020