Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Avram Iancu, Craiul Munților, a fost sărbătorit la Beiuș

Duminică

Avram Iancu, Craiul Munților, a fost sărbătorit la Beiuș

Asociația ,,Avram Iancu" Beiuș și Primăria Municipiului Beiuș au organizat duminică, 7 februarie 2016, sărbătorirea a 11 ani de la înființarea organizației și omagierea spiritului vizionar al lui Avram Iancu, Craiul Munților, la împlinirea a 166 de ani de la trecerea sa prin Beiuș.

Apoi, participanții au străbătut orașul îmbrăcați în frumoase costume populare, până la bustul lui Avram Iancu (opera sculptorului local Sandu Crăciun), unde, în prezența unei numeroase asistențe formate din senatori, deputați, foști, actuali și viitori primari ai urbei, dascăli, elevi, membri și simpatizanți ai asociației, patrioți, a avut loc un parastas de pomenire. Memoria lui Avram Iancu a fost omagiată de Ianc Viorel, președintele Asociației, Adrian Domocoș, primarul municipiului Beiuș, Nicolae Iuga, președinte al Societății Cultural Patriotice Avram Iancu, Filiala Brad, însoțit de două tulnicărese care au sunat adunarea, prof. dr. Lucian Ropa, poetul Gheorghe Moruț, cu creația Litanie pentru Avram Iancu. Au fost depuse coroane de flori.
A urmat un superb spectacol artistic desfășurat în sala mare a Primăriei Beiuș, deschis de tulnicăresele din Brad și susținut de elevi de la școlile gimnaziale din Beiuș și împrejurimi: Școala Gimnazială ,,Nicolae Popoviciu - coordonator prof. Daniela Rada, secția română și secția maghiară - prof. Benedek Judith, Școala Gimnazială din Remetea - prof. Foldvari Monica, din Sâmbăta și Răbăgani - prof. Lucaci Adriana, Clubul Copiilor Beiuș - prof. Irina Mihoc, împreună cu Casa Francesca și Casa de Cultură Beiuș - prof. Anca Banda.
În partea a doua a spectacolului a evoluat orchestra ,,Codrulețul", condusă de Gheorghe David, cu colaboratorii săi: Paula Lezeu, Lucia Busuioc, Amalia Bota - Școala Gimnazială din Uileac - prof. Adina Bacuș, Mihaela Bogan - C.N. ,,Avram Iancu" Ștei, Ionel Cabău - rapsod popular, Anca Banda, cu ansamblul Românașii din Drăgănești, Paul David, Sorina și Ariana Jula, Daniela Rada, Vlad David, Grupul vocal Permanențe, Roșia, întărit cu câțiva membri ai grupului vocal Lyra, Beiuș, sub bagheta prof. Remus Laza. Fericean Răzvan - C.N. ,,Avram Iancu", Ștei a prezentat un eseu: Folclor și cultura populară.
Un moment deosebit a fost dedicat d-lui Nicolae Fărcuț, instrumentist al orchestrei ,,Codrulețul", căruia i s-a acordat o Diplomă de excelență pentru 50 de ani de activitate în slujba folclorului bihorean.
Prezentarea a fost făcută de prof. Monica Foldvari
Text și foto: prof. Ioan Curpaș
Școala Gimnaziala Finiș, Șuncuiș
 
Litanie pentru Avram Iancu
Este Avram Iancu, Rege al Neamului meu - 
este în mine, în tine, Române, oriunde ai fi,
este El pentru noi, Dar de la Dumnezeu - 
Foc ne e, și Lumină, de-aici spre Vecii...

Ne-a-nvățat prin dârzenia rară, Avram,
că martirul e-un sfânt, când i-e jertfa curată,
și-n tăcere se stinge, în Iubirea de Neam - 
nu-n blestem, sau cârtiri, sau huliri, niciodată!

L-a durut lacrima Neamului meu îndelung răstignit,
l-a durut viața Seminției, trăită-n nevoi,
l-a durut geamătul meu de atunci pâna-acum neoprit,
l-a durut ne-nțelegerea, frate Maghiar, dintre noi!...

Mai presus de orice-i Iubirea de Glie
a celui plămădit demiurgic din lutul străbun,
sfințită prin Pacea trăirii-n Frăție,
cu toții de-o seamă, de-i Maghiar sau Român!...

Și Avram Iancu-a știut că Iubirea de frate-i
poruncă din Ceruri ce-mplinită se cere
de toată Suflarea din Ardeal, și se poate - 
Armonia rânduită de Ceruri, nu piere!...

Nemuririi-i plecat dintre noi Domnul cel Moț
și de-Acolo privește cum în marș triumfal,
Legiunea Auraria Gemina ne unește pe toți - 
să trăim ca Frații-n Iubire, și-n Pace-n Ardeal!
Gheorghe Moruț
P.S. Pentru mai multe poze (62 de poze), accesați Galeria foto: Avram Iancu, Craiul Munților, a fost sărbătorit la Beiuș.
 

Trimite email
marți, 18 iunie 2024, 02:17:00 Ora de vară a Europei de Est