Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Avram Iancu, Craiul Munților, a fost sărbătorit la Beiuș

Duminică

Avram Iancu, Craiul Munților, a fost sărbătorit la Beiuș

Asociația ,,Avram Iancu" Beiuș și Primăria Municipiului Beiuș au organizat duminică, 7 februarie 2016, sărbătorirea a 11 ani de la înființarea organizației și omagierea spiritului vizionar al lui Avram Iancu, Craiul Munților, la împlinirea a 166 de ani de la trecerea sa prin Beiuș.

Apoi, participanții au străbătut orașul îmbrăcați în frumoase costume populare, până la bustul lui Avram Iancu (opera sculptorului local Sandu Crăciun), unde, în prezența unei numeroase asistențe formate din senatori, deputați, foști, actuali și viitori primari ai urbei, dascăli, elevi, membri și simpatizanți ai asociației, patrioți, a avut loc un parastas de pomenire. Memoria lui Avram Iancu a fost omagiată de Ianc Viorel, președintele Asociației, Adrian Domocoș, primarul municipiului Beiuș, Nicolae Iuga, președinte al Societății Cultural Patriotice Avram Iancu, Filiala Brad, însoțit de două tulnicărese care au sunat adunarea, prof. dr. Lucian Ropa, poetul Gheorghe Moruț, cu creația Litanie pentru Avram Iancu. Au fost depuse coroane de flori.
A urmat un superb spectacol artistic desfășurat în sala mare a Primăriei Beiuș, deschis de tulnicăresele din Brad și susținut de elevi de la școlile gimnaziale din Beiuș și împrejurimi: Școala Gimnazială ,,Nicolae Popoviciu - coordonator prof. Daniela Rada, secția română și secția maghiară - prof. Benedek Judith, Școala Gimnazială din Remetea - prof. Foldvari Monica, din Sâmbăta și Răbăgani - prof. Lucaci Adriana, Clubul Copiilor Beiuș - prof. Irina Mihoc, împreună cu Casa Francesca și Casa de Cultură Beiuș - prof. Anca Banda.
În partea a doua a spectacolului a evoluat orchestra ,,Codrulețul", condusă de Gheorghe David, cu colaboratorii săi: Paula Lezeu, Lucia Busuioc, Amalia Bota - Școala Gimnazială din Uileac - prof. Adina Bacuș, Mihaela Bogan - C.N. ,,Avram Iancu" Ștei, Ionel Cabău - rapsod popular, Anca Banda, cu ansamblul Românașii din Drăgănești, Paul David, Sorina și Ariana Jula, Daniela Rada, Vlad David, Grupul vocal Permanențe, Roșia, întărit cu câțiva membri ai grupului vocal Lyra, Beiuș, sub bagheta prof. Remus Laza. Fericean Răzvan - C.N. ,,Avram Iancu", Ștei a prezentat un eseu: Folclor și cultura populară.
Un moment deosebit a fost dedicat d-lui Nicolae Fărcuț, instrumentist al orchestrei ,,Codrulețul", căruia i s-a acordat o Diplomă de excelență pentru 50 de ani de activitate în slujba folclorului bihorean.
Prezentarea a fost făcută de prof. Monica Foldvari
Text și foto: prof. Ioan Curpaș
Școala Gimnaziala Finiș, Șuncuiș
 
Litanie pentru Avram Iancu
Este Avram Iancu, Rege al Neamului meu - 
este în mine, în tine, Române, oriunde ai fi,
este El pentru noi, Dar de la Dumnezeu - 
Foc ne e, și Lumină, de-aici spre Vecii...

Ne-a-nvățat prin dârzenia rară, Avram,
că martirul e-un sfânt, când i-e jertfa curată,
și-n tăcere se stinge, în Iubirea de Neam - 
nu-n blestem, sau cârtiri, sau huliri, niciodată!

L-a durut lacrima Neamului meu îndelung răstignit,
l-a durut viața Seminției, trăită-n nevoi,
l-a durut geamătul meu de atunci pâna-acum neoprit,
l-a durut ne-nțelegerea, frate Maghiar, dintre noi!...

Mai presus de orice-i Iubirea de Glie
a celui plămădit demiurgic din lutul străbun,
sfințită prin Pacea trăirii-n Frăție,
cu toții de-o seamă, de-i Maghiar sau Român!...

Și Avram Iancu-a știut că Iubirea de frate-i
poruncă din Ceruri ce-mplinită se cere
de toată Suflarea din Ardeal, și se poate - 
Armonia rânduită de Ceruri, nu piere!...

Nemuririi-i plecat dintre noi Domnul cel Moț
și de-Acolo privește cum în marș triumfal,
Legiunea Auraria Gemina ne unește pe toți - 
să trăim ca Frații-n Iubire, și-n Pace-n Ardeal!
Gheorghe Moruț
P.S. Pentru mai multe poze (62 de poze), accesați Galeria foto: Avram Iancu, Craiul Munților, a fost sărbătorit la Beiuș.
 

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 9 aprilie 2020