Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

,,Fiecare copil, indiferent de etnie, religie, mediul social, merită o şansă de a-şi trăi copilăria şi de a se dezvolta armonios”

Grădinița cu Program Normal ,,Lumina”

,,Fiecare copil, indiferent de etnie, religie, mediul social, merită o şansă de a-şi trăi copilăria şi de a se dezvolta armonios”

Grădinița cu Program Normal ..Lumina", aparținând Centrului de zi al Fundației Est Europa (cu sediul în Oradea, Strada Bogdan Petriceicu Hașdeu, Nr. 18), s-a înființat în anul 2001, în baza autorizaţiei de încredere, având la început un număr de 12 copii, iar din anul 2013 funcționează pe baza acreditării obținute.

Viziunea grădiniţei noastre este ca fiecare copil, indiferent de etnie, religie, mediul social, merită o şansă de a-şi trăi copilăria şi de a se dezvolta armonios, acestea fiind premisele pentru a-şi putea clădi un viitor şi a se integra în societate.
În prezent avem o grupă de 17 copii, care provin din familii defavorizate, familii de romi, familii monopartentale sau familii în care un părinte provine de la Casa de Copii. În cadrul grădiniței nu percepem nicio taxă, fiind în totalitate gratuită, iar copiilor le asigurăm rechizitele și baza materială necesară unei bune desfășurări a actului instructiv-educativ, precum și o masă caldă gratuită zilnic, care ne este furnizată de o firmă de catering. De asemenea, copiii primesc de Crăciun, Sf. Nicolae și Paște cadouri din partea fundației, dar ocazional mai primesc și ajutoare constând din: îmbrăcăminte, încălțăminte, precum şi diverse pachete de alimente. În sprijinul părinților, care locuiesc la o distanță mai mare de grădiniță, venim prin a le oferi abonamente lunare pentru transportul în comun. 
Cererile de înscriere a copiilor la grădiniță, pe care le avem în fiecare an, depășesc oferta noastră educațională și nu le putem satisface în totalitate, deoarece nu dispunem de fondurile necesare pentru suportarea tuturor cheltuielilor, fonduri provenite din sponsorizări de la persoane fizice și juridice, în special din Olanda, dar o mică parte și din România.
Mulți dintre copiii care au frecventat grădinița noastră aveau nevoie de ajutor la efectuarea temelor, o dată înscriși la școală, iar pentru acest lucru s-a înființat programul After School, unde în prezent sunt 21 de copii, care frecventează diferite școli din oraș.
Acest program a fost binevenit, deoarece părinții nu se puteau ocupa de ei, fiind analfabeți sau neavând cunoștințele necesare.
De asemenea, a fost nevoie de programul Mama și copilul, care cuprinde mame cu copii sub 3 ani și unde desfăşurăm activităţi educative şi de creştere a copilului. Astfel,  copilul sub 3 ani ia contact cu un program de disciplină şi de cunoaştere a regulilor.
În concluzie, copiii din programul ,,Mama şi copilul" intră apoi în grădiniţa noastră, după care, parte din ei, în programul After School.
În acest an, avem în derulare proiectul educativ județean, intitulat Grădinița - Căsuța Prieteniei, în care sunt implicate și grădinițele nr. 20, 28 și 30, care se desfășoară pe parcursul unui an școlar.
În luna decembrie, copiii de la Grădinița Nr. 20, avându-le ca educatoare pe doamnele Andor Felicia și Lupuș Crina, au venit în vizită la grădinița noastră, pentru a le dărui copiilor jucării și hăinuțe aduse de acasă. S-a legat o prietenie foarte frumoasă, acest lucru văzându-se și din reacțiile tuturor copiilor. Drept răsplată, copiii de la grădinița noastră au colindat și le-au promis copiilor că în martie se vor revedea pentru a desfășura o expoziție de mărțișoare și felicitări.
Pentru buna desfășurare a programului instructiv-educativ, echipa grădiniței din cadrul Centrului de zi al Fundației Est Europa este formată din: Iacob Cristina - manager, prof. Andor Alina-Viorica - director, Lezeu Felicia - psiholog, Drăgan Emanuela-Marinela - asistent social, Negrea Viorica - îngrijitoare copii, femeie de serviciu Șerban Ioana - femeie de serviciu, Abraham Attila-Istvan - muncitor necalificat îngrijitor clădiri.
Misiunea grădiniţei noastre este de a asigura fiecărui copil condiţii pentru cea mai bună, completă şi utilă dezvoltare, în parteneriat şi colaborare cu actorii sociali, promovând toleranţa şi înţelegerea.
Prof. Andor Alina-Viorica - director

Trimite email

sâmbătă, 28 martie 2020