Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Poliţiştii bihoreni acţionează pentru prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor

Peste 2.500 de elevi implicaţi

Poliţiştii bihoreni acţionează pentru prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor

Peste 2.500 de elevi au fost implicaţi de poliţiştii de prevenire bihoreni în activități menite să prevină victimizarea acestora şi implicarea lor în fapte de natură penală.

În perioada ianuarie - februarie 2016, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, alături de polițiștii rutieri și de proximitate din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, au derulat o serie de activităţi preventive în instituţii şcolare din județul Bihor, pentru a preveni delincvența juvenilă și victimizarea minorilor.
Prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor, siguranţa pe Internet, cu accent pe avantajele acestuia, pericolele şi riscurile mediului virtual au fost temele abordate de polițiștii bihoreni în întâlnirile organizate cu peste 2.500 de elevi din ciclul primar, gimnazial și liceal, cu preșcolari și cu părinți.
În acest context, poliţiştii bihoreni au derulat o serie de activităţi în cadrul campaniilor  preventive: „Unde-i lege, nu-i tocmeală!", „Siguranţă de nota 10", „Un antidot al violenţei", „Siguranţă pe Internet", ,,Fii preventiv - Alege siguranța", ,,Școala siguranței" , ,,Școala fără violență", derulate în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane - Centrul Regional Oradea şi cu B.C.C.O. Oradea și în cadrul Campaniei „Şi tu poţi deveni poliţist", iniţiată de Inspectoratul General al Poliţiei Române.
Activităţile desfăşurate de poliţiştii bihoreni în cadrul Campaniei „Şi tu poţi deveni poliţist" vizează o mai bună cunoaştere, din partea populaţiei, a competenţelor şi a atribuţiilor poliţiştilor români, dar şi identificarea candidaţilor cu motivaţii corecte pentru alegerea profesiei de poliţist şi ulterior, angajarea celor ale căror aptitudini sunt foarte apropiate sau chiar suprapuse peste cerinţele unei funcţii de poliţist.
În cadrul activităţilor desfăşurate în instituţiile de învăţământ, împreună cu elevii claselor a XI-a şi a XII-a, poliţiştii bihoreni au ca scop promovarea profesiei de poliţist şi a ofertei educaţionale a unităţilor de învăţământ specializate, respectiv Şcoala de Agenţi de Poliţie şi Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza".
În cadrul întâlnirilor cu liceenii, poliţiştii bihoreni au prezentat programa şcolară, dotările instituţiile de învăţământ, alinierea acestora la standardele Uniunii Europene, condiţiile de recrutare, de înscriere şi de admitere.
Totodată, elevii au vizionat un film realizat la Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan" din municipiul Cluj-Napoca, instituţie care funcţionează după cele mai înalte standarde europene, având condiţii excelente de pregătire a elevilor.
În cadrul activităților preventive desfășurate de polițiști în școlile bihorene, elevii din clasele V - VII au fost implicaţi în jocuri tematice în cadrul cărora au jucat diverse roluri (inculpat, martor, complice etc.). Totodată, participanţii au încercat să identifice în jurul lor, în clasă, la locul de joacă sau acasă, diverse situaţii conflictuale. Acestea au fost ulterior analizate împreună cu poliţiştii de prevenire bihoreni, identificându-se împrejurările care au condus la escaladarea conflictelor, motivele pentru care s-a recurs la violenţă şi modalităţile de rezolvare non-violentă a respectivelor conflicte.
Violenţa şcolară a fost o altă temă abordată de poliţiştii de prevenire bihoreni în întâlnirile cu elevii, fiind prezentate consecinţele acestui fenomen, dar şi modalităţile în care elevii se pot implica în activităţi de informare/prevenire, pentru consolidarea siguranţei şcolare şi extraşcolare.           
Au fost făcute recomandări preventive cu privire la siguranţa bunurilor personale, prin  prezentarea unor cazuri de victimizare, fiind dezbătuţi, totodată, factorii favorizanţi şi măsurile de prevenire pe mai multe categorii de furturi: din buzunare, din clasă, din locuinţe, din autoturisme, furturile de telefoane mobile etc.
Educația rutieră a fost o altă temă intens dezbătută de polițiști cu copiii, aceștia fiind angrenaţi de poliţiştii bihoreni într-un joc prin care și-au demonstrat cunoştinţele în materie de educaţie rutieră.
Pe parcursul desfăşurării activităţilor au fost proiectate filme cu mesaje educativ - preventive, pentru a conştientiza copiii şi a contribui la dezvoltarea unui comportament preventiv. De asemenea, poliţiştii bihoreni au distribuit pliante, broşuri şi alte materiale cu mesaj preventiv şi au organizat concursuri de desene, în scopul formării unui comportament rutier responsabil, pe baza cunoaşterii şi respectării regulilor de circulaţie.
Comisar-șef de poliţie Ioana Indrieş,
Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Poliţiştii bihoreni acţionează pentru prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 16 octombrie 2019