Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

A.N.P.M. colaborează cu A.G.A.C.P. în domeniul educației și conștientizării problemelor de mediu

Comunicat de presă

A.N.P.M. colaborează cu A.G.A.C.P. în domeniul educației și conștientizării problemelor de mediu

Începând din această săptămână (11-17 august 2008), un voluntar al Agenției guvernamentale americane “Corpul Păcii” activează în cadrul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului de la București.

Elie Teichman s-a înrolat în Peace Corps în luna mai 2006 și de atunci își desfășoară activitatea în România. Aici a acordat sprijin și  asistență pentru dezvoltarea capacității organizaționale a unor fundații din domeniile protecției mediului și social din judetul Galați. A accesat un grant pentru crearea unor laboratoare informatice pentru educație de mediu, de care au beneficiat peste 200 de copii din zona rurală. De asemenea, a făcut parte din comitetul ce a evaluat și a acordat grant-uri USAID în valoare de 30.000 de dolari pentru proiecte cu impact asupra dezvoltării comunităților și organizațiilor din România, program implementat de Corpul Păcii. Activitatea sa a inclus și cursuri de limba engleză pentru elevi și studenți români. Înainte de a se alătura Peace Corps, Elie Teichman a fost secretar de presă și purtător de cuvânt pentru liderul majorității Senatului american,  dr. William Frist. După încheierea serviciului de Voluntar Peace Corps, Elie va urma cursurile programului de master în relații internaționale la prestigioasa Universitate Princeton din Statele Unite.
Printr-un Memorandum semnat pe 27 mai 2008 de președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului Zoltan Levente Nagy și de directorul Corpului Păcii în România Kenneth Goodson, se instituie o colaborare constantă între cele două instituții.
Memorandumul a fost elaborat în baza și respectând termenii acordului dintre Statele Unite și România, din data de 3 octombrie 1994 (Acordul între țări), privind Programul Corpului Păcii din România.
Conform Memorandum-ului, activitățile ce urmează a fi realizate de către Corpul
Păcii/România pentru susținerea Agenției Naționale pentru Protecția Mediului sunt următoarele:
*Sprijin pentru implementarea proiectelor în domeniu derulate de către Agenția Națională pentru Protecția Mediului
*Trainning pentru comunicare și specializare în limba engleză utilizată în domeniul protecției mediului
*Trainning pentru formatori în vederea elaborării și diseminarii informației de mediu
*Organizarea de seminarii, conferințe și campanii de conștientizare la nivel național și local
 “Agenția guvernamentală americană “Corpul Păcii” este onorată de parteneriatul stabilit cu Agenția Națională de Protecția Mediului (ANPM). Sub coordonarea directorului nostru de Program de mediu, Daniela Duca și a partenerilor din cadrul Agenției Naționale de Protecție a Mediului, au fost identificate oportunități strategice prin care voluntarii “Corpului Păcii” pot sprijini agențiile de protecție a mediului în atingerea obiectivelor lor naționale privind mediul înconjurător. Atât eu cât și colegii mei suntem încrezători că vom asista la dezvoltarea și consolidarea acestui parteneriat”, a declarat directorul Peace Corps România, dl. Kenneth Goodson.
Conducerea Agenției Naționale pentru Protecția Mediului consideră că ajutorul oferit de Peace Corps România în domeniul educației și constientizării problemelor de mediu este binevenit.
“Primul lucru pe care trebuie să îl înțelegem este că starea mediului din România reprezintă un subiect de interes național și, pentru a atinge acest obiectiv, avem nevoie de comunicare eficientă. Trebuie ca oamenii să discute mai mult despre problemele de mediu și să priceapă dimensiunea lor reală. De aceea, orice ajutor din partea unor organizații cu experiență care vin să ne ofere know how în mod voluntar este binevenit”, a spus președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, Zoltan Levente Nagy.
Informații generale
În 1961, președintele John F. Kennedy a înființat Peace Corps pentru  promovarea păcii și înțelegerii între țările lumii.  Cele trei obiective ale Corpului Păcii sunt următoarele: *Să sprijine națiunile interesate în a-și forma specialiști în diverse domenii *Să promoveze o mai bună cunoaștere a poporului american de către poporul țării gazdă *Să promoveze o mai bună înțelegere a culturii, dezvoltării sociale și modului de viață al celorlalte popoare din partea poporului american.
Potrivit Memorandum-ului semnat la București, Corpul Păcii recrutează candidați calificați din Statele Unite ale Americii pentru a servi în România și a contribui la susținerea priorităților de mediu ale ANPM. Aceste persoane lucrează ca voluntari pe o perioada de doi ani cu o agenție  regională / locală pentru protecția mediului. Corpul Păcii România va administra și coordona programul și repartizarea voluntarilor în România, prin intermediul biroului său din București. (F.E.)

Trimite email

miercuri, 2 decembrie 2020