Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Fascinați de magica lume a experimentelor științifice

În ,,cetatea” micilor agoriști

Fascinați de magica lume a experimentelor științifice

Joi, 3 martie 2016, s-a întâmplat o nouă activitate de succes la școala AGORA, unde elevii din clasele gimnaziale au avut o lecție specială dedicată începerii unei noi unități de învățare - Mission to Mars!

La această nouă întâlnire cu specialiștii, elevii au avut ocazia să facă primele lor experimente de chimie. Invitații de la clasele mai mici au rămas și ei fascinați de magica lume a experimentelor științifice.
Invitații de onoare, domnul Flavius Hadadea, farmacist specialist și laborant și domnul Ioan Bențe, manager la Lagua Aqua, au adus un kit pentru analiza apei. Apa a fost analizată din punct de vedere al conținutului acesteia, apoi a fost purificată cu aparatură specială.
Cu ajutorul unui TDS-metru, au fost măsurate solidele dizolvate în apă, astfel că elevii au aflat cât de curată este apa pe care o beau, precum și apa de la robinet. Apoi, le-a fost prezentat elevilor un precipitant electrolitic profesional cu un anod și un catod, prin care curentul circulă scoțând la suprafață impuritățile din apă. Apa se colorează astfel, în funcție de compoziția ei, în galben pentru minerale, negru pentru metale grele sau verde dacă există un contaminant chimic. A urmat testarea apei pentru aflarea durității acesteia, prin precipitarea calcarului în eprubete.
Elevii au mai aflat câteva lucruri importante despre circuitul apei în natură, dar și despre circuitul apei în om.
Micii voluntari ai Centrului Europe Direct Oradea, elevi ai Școlii Gimnaziale Internaționale ,,Agora"‚ au pregătit în urma acestei activități un ghid pentru părinți, bunici și nepoți cu câteva informații cheie pe care ar fi bine să le știe fiecare din noi.
Știați că:
*Prin fierberea apei, se evaporă apa pură, iar substanțele chimice (dacă acestea sunt prezente)  rămân în acea apă în concentrație mai mare?
* Celulele din corpul uman sunt alcătuite predominant din apă, ceea ce înseamnă că fiecare individ este alcătuit în procent de 90% de apă?
(A.M. & Ov. D.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Fascinați de magica lume a experimentelor științifice. 
 

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:08:54 Ora de vară a Europei de Est