Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Invitație la masă

La Șc. ,,Oltea Doamna”, în cadrul proiectului ,,Mănâncă responsabil”,

Invitație la masă

Elevii clasei a VI-a D s-au gândit să le facă o surpriză colegilor mai mici (copiilor din clasa a III-a B): să le pregătească o gustare.

Au lansat invitația și le-au propus prichindeilor să-și stabilească un meniu.
Cei mici și-au ilustrat preferințele. Au desenat sandviciuri umplute cu ingrediente sănătoase și au înveselit lista bunătăților cu fructe și legume personalizate. Mai mult decât atât, s-au străduit să realizeze un cadou pentru cei care-i invitaseră la masă. Dintr-un pepene, o lămâie și o portocală, cu ajutorul unui bucătar, au obținut o albinuță și o floare.
Gustarea pregătită de elevii din clasa a VI-a a fost pe măsura așteptărilor. Nu a lipsit nimic din ceea ce au comandat copiii din clasa a III-a, iar aspectul deosebit al celor pregătite a arătat că deprinderea de a mânca sănătos se poate forma cu ușurință la orice vârstă.
Așadar, vorbim, în fond, de o activitate comună, de un parteneriat între elevii clasei a III-a B (coordonați de prof. Luminița Petca) și elevii clasei a VI-a D (îndrumați de prof . Emil Bondar).
Avalanșa de primăvară
Primăvara a declanșat la ,,Oltea Doamna" o avalanșă de activități eco în cadrul proiectului ,,Mănâncă responsabil", atât la ciclul primar, cât și la cel gimnazial, sub coordonarea prof. Laura Ienei-David și Camelia Guler (profesori coordonatori).
La clasa doamnei profesor Romelia Ciarnău au fost promovate alimente de nota 10 (tocmai astfel și-au intitulat ei activitatea desfășurată în cadrul proiectului). După cum ați putut remarca, elevii doamnei prof. Luminița Petca și cei ai d-lui profesor Emil Bondar au socializat excelent, având-o ca partener și pe doamna bibliotecar Dana Teședan. Într-un alt plan-cadru, i-am remarcat pe gimnaziștii doamnelor profesori Ioana Baba și Mariana Mocan. Și ei și-au propus să mănânce sănătos. ,,Sănătatea nu este totul, dar fără sănătate, totul este nimic", spunea Schopenhauer.
 Dacă dorim să avem ,,O minte sănătoasă într-un corp sănătos", trebuie să alegem cu grijă ce anume este sănătos să mâncăm. Profesorii care au organizat activitățile și-au propus să formeze și să dezvolte la copii un stil de viață sănătos, un comportament corect, referitor la consumul alimentelor sănătoase și să le insufle importanța consumului de fructe și legume. În toate cazurile, partea teoretică, scurtă și concisă, a fost urmată, cu succes de activitatea  practică, pe grupe și ateliere, dar și individual, unde elevii au făcut risipă de imaginație. Ați văzut cum se poate lesne obține dintr-un pepene, o lămâie și o portocală (cu ajutorul unui invitat chef-bucătar Nelu Matei) o albinuță și o floare.
Laura Ienei-David
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Invitație la masă.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 22 august 2019