Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Expediție în ,,pădurea tropicală”

Vineri, elevii agoriști au făcut

Expediție în ,,pădurea tropicală”

Vineri, 11 martie, elevii Școlii Gimnaziale Internaționale Agora, încadrați în curriculum-ul internațional - Milepost 2, coordonați de prof. Miere Crina, au amenajat o cafenea într-un decor de ,,pădure tropicală" unde părinții și invitații au fost înconjurați de jaguari, crocodili, maimuțe, papagali, insecte și tot felul de specii de plante care și-au găsit locul în straturile pădurilor tropicale frumos decorate (the forest floor, the understory, the canopy and the emergent layer).

Pentru că milioane de oameni din întreaga lume folosesc produsele din pădurile tropicale, zi de zi, elevii au amenajat și un candy bar de fructe exotice sculptate care au adus o atingere magică în decor.
Pădurile tropicale au acoperit odată 14% din suprafața lumii noastre. Acum, ele acoperă mai puțin de 5%. În fiecare secundă o suprafață din pădurea tropicală de mărimea unui teren de fotbal este distrusă. Unii oameni de știință cred că, dacă pierdem pădurile tropicale, am putea pune în pericol întreaga planetă.
Pădurile tropicale cresc peste tot în jurul planetei noastre, în zonele umede care străbat ecuatorul. Ele acoperă zone vaste din America de Sud, Africa, Asia de S-E și Australia.
În pădurile tropicale este aproape întotdeauna cald și umed. Din 365 de zile câte are un an, 200 de zile plouă. Aceste condiții climatice rezultă o abundență uimitoare de viață. Ele oferă un habitat pentru multe specii de plante și animale.
 Pădurile tropicale sunt numite „the lungs of the world", deoarece acestea sunt considerate a fi responsabile pentru producerea de peste 20% din oxigenul din lume.
În urma expedițiilor pe care le-au efectuat în pădurea tropicală amazoniană, Theodore Roosvelt și artistul botanic Margaret Mee au avut un rol important în descoperirea multor specii de animale și plante.
Theodore Roosvelt a fost cel mai tânăr președinte american neales. La vârsta de 42 de ani a devenit președintele Americii, în urma decesului lui W. Mc. Kinley. În urma expediției efectuate în pădurea tropicală amazoniană, Theodore Roosvelt a descoperit peste 2000 de specii de păsări și 500 de mamifere.  Tot în urma expediție, râul Doubt, care are 1000 de mile lungime, este un râu brazilian și acum se numește râul lui Roosvelt sau râul lui Theodore.
Prof. coordonator IPC Miere Crina
P.S. Pentru mai multe poze (97 de poze), accesați Galeria foto: Expediție în ,,pădurea tropicală”.  

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:54:10 Ora de vară a Europei de Est