Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
16 septembrie 2021

1.Jumătate dintre elevii din România au primit note peste 8.50 în școala online, spune ministrul Educației: Ne creează o imagine falsă, atrag atenția asupra acestui pericol
Notele din învățământul online sunt „peste jumătate între 8.50 și 10”, potrivit declarațiilor ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, făcute astăzi pentru DCNews. Acesta a spus că s-a uitat pe statistica de la nivel național, în privința predării online, și a ajuns la concluzia că notele de 8 sau 9 sunt „un accident”.
Sorin Cîmpeanu este de părere că notele din școala online „ne creează o imagine falsă” și „dacă cineva poate să mă convingă, să ne convingă, aș fi foarte fericit să poată să ne convingă că învățământul românesc are 50% din elevi merituoși”.
Ministrul Educației a mai spus că notele mari din mediul online sunt legate de dificultatea profesorilor de a evalua: „Știm foarte bine că profesorii au avut dificultăți în a evalua. Elevii, studenții sigur că avut șansa de a răspunde mult mai bine întrebărilor profesorilor în spatele unui ecran, cu camera și microfonul oprite”.

2. Cîțu despre decizia impunerii certificatelor verzi și pentru copii, fără să fie precizată vârsta: A fost o scăpare acolo. Prin HG mâine va fi corectată și vor fi cei peste 6 ani
Premierul Florin Cîțu a participat, joi seara, în emisiune la TVR1, unde a oferit câteva explicații despre propunerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență (C.N.S.U.) care prevede obligativitatea prezentării Certificatului verde, în localitățile în care incidența la 14 zile este cuprinsă între 3 și 6 cazuri la mia de locuitori. În documentul respectiv se face referire la faptul că certificatul va fi necesar și pentru copii, fără însă să se precizeze până la ce vârstă, informează G4Media.ro.
„Ce se întâmplă cu copiii, în privința acestei decizii?”, a întrebat moderatorul emisiunii.
„A fost o scăpare acolo. Prin Hotărâre de Guvern, mâine va fi corectată și vor fi cei (copiii – n.red) de peste 6 ani. Acum se poate testa foarte ușor. Vom folosi același principiu pe care l-am folosit și la intrarea în România”, a răspuns premierul Cîțu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 iunie 2021
Sfaturile date elevilor de profesorii de la Teleșcoala pentru examenul de Bacalaureat 2021
Emisiunea Teleșcoala, de pregătire pentru examenele de la finalul claselor a VIII-a și a XII-a, a luat vacanță, iar profesorii participanți le-au transmis elevilor câteva sfaturi folositoare la examene, din experiența lor, scrie TVR2. Aceste sfaturi sunt de la profesorii de liceu pentru candidații la Bacalaureat.
„Chiar dacă tinerilor nu le plac foarte mult regulile, câteva, care ne-au fost și nouă de folos, tot le-aș sugera: să lase orice griji în afara sălii de examen, să se concentreze doar pe ceea ce scrie pe foaia de examen, în așa fel încât să permită memoriei să selecteze informațiile necesare rezolvării cerințelor, să aibă încredere în mintea lor luminată de emoție și de speranță…”, spune profesoara de Limba și literatura română Cecilia Barbu.

Cursul ,,Metode și tehnici de predare a educației juridice”, susținut de către domnul judecător dr. Cristi Danileț

Sâmbătă, la Universitatea Agora

Cursul ,,Metode și tehnici de predare a educației juridice”, susținut de către domnul judecător dr. Cristi Danileț

Sâmbătă (19.03.2016), studenți ai Facultății de Drept din cadrul Universității Agora și studenți ai Facultății de Drept din cadrul Universității din Oradea au participat la cursul ,,Metode și tehnici de predare a educației juridice", susținut de către domnul judecător dr. Cristi Danileț, membru CSM în colaborare cu Asociația Voci pentru Democrație și Justiție ,,VeDem Just".

După cele cinci orașe: Iași, Galați, București, Craiova și Brașov, sâmbătă, ,,Caravana" Danileț a poposit la Oradea, la Universitatea Agora, urmând să plece spre Timișoara, Cluj-Napoca, Constanța, Bacău și Sibiu.
,,Avem o soluție: să intervenim asupra tinerilor, în special pe prevenție"
De cinci ani, de când acționează în Consiliul Superior al Magistraturii, multe a aflat și știe popularul  și îndrăgitul judecător, și nu poate rămâne indiferent în fața fenomenului. Îl apasă, îl supără ceva și nu se mai poate așa! ,,3,3 milioane de dosare înseamnă că 1 din 4 adulți se judecă în fiecare an într-o instanță. O dată la 4 ani, toți adulții din România sunt implicați în dosare. Avem o soluție: să intervenim asupra tinerilor, în special pe prevenție. Mi-e greu să cred că adulții pot fi îndreptați pe calea cea bună. Cu tinerii se mai poate încă discuta... Un grup de entuziaști: procurori, judecători, avocați, am dezvoltat un proiect; proiectul a luat naștere în urmă cu trei ani de zile; am reușit să fac și un manual..."
,,Suntem liberi doar respectând legile"
Cu ,,marfa" pe masă: manualul ,,Educație juridică pentru liceeni" - ghid practic despre drepturi și justiție; Codul penal (Ediție oficială, februarie 2014), Constituția României și 2 legi uzuale (Legea cetățeniei române, Legea privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale), domnul judecător le-a ținut studenților un curs pe cinste; cu darul și harul său de a capta și impresiona, cu ,,lipici", cu tact și măiestrie în mânuirea dialogului și înarmat cu zeci de exemple, auditoriul a fost numai ochi și urechi, reacționând pozitiv la Lecția de pedagogie și psihologie a învățării pe alții, la îndrumările și sfaturile sale prietenești, deschise, sincere și directe, cu impact sută la sută...   
Domnul judecător Cristi Danileț spunea, printre altele: ,,Suntem liberi doar respectând legile", a fi liber nu înseamnă să faci ceea ce vrei, ci înseamnă să faci ceea ce trebuie".
Omul este liber. Ştiind asta, tu ai tendinţa să faci ceea ce vrei. Dar aceeaşi tendinţă poate o are şi o altă persoană cu care interacţionezi. Nu ar fi în regulă dacă i-ai face altuia un rău sau el ţie. S-ar ajunge la conflict, apoi la agresiuni și cineva ar avea de suferit. Or, pentru ca fiecare să fie protejat, intervine legea.
Legea spune fiecărei persoane ce are voie şi ce nu are voie să facă pentru a trăi şi evolua aşa cum îşi doreşte. Aşadar, tu eşti liber atât timp cât fiecare este liber să facă ceea ce doreşte.
Libertatea ta se întinde până acolo unde întâlneşte libertatea celuilalt. Ceea ce înseamnă, de fapt, că a fi liber înseamnă să acţionezi potrivit regulilor.
,,Exersarea libertății presupune ocrotirea celorlalţi"
Atât timp cât respectăm legea suntem în siguranţă şi noi, şi ceilalţi. Trebuie să acceptăm că legea nu limitează, ci descrie libertatea. Iar cine nu respectă legea riscă să îşi piardă libertatea. Exersarea libertății presupune ocrotirea celorlalţi. Înseamnă respectul acordat fiecărui individ cu care venim în contact.
Înseamnă preţuirea lui şi a bunurilor care îi aparţin. Individul este privit ca persoană şi nu ca un lucru. Dacă acceptăm acest aspect, vom înţelege de ce un om nu poate fi stăpân peste alţi oameni. Ceea ce ne stăpâneşte pe toţi este legea: de aceea vorbim de rule of law şi nu de rule of men.
Dependenţa şi ataşamentul faţă de oameni nu sunt acceptabile. Dacă eşti ruda sau soţul cuiva, ori dacă eşti prietenul sau iubitul cuiva asta înseamnă că nutreşti sentimente faţă de acea persoană, nu că eşti stăpân pe viaţa şi relaţiile sale, ori că poţi să îi cotrobăieşti prin lucruri sau prin corespondenţă. Numai lucrurile se pot apropria, oamenii se pot doar ... apropia".
Laura Dumitrana & Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (51 de poze), accesați Galeria foto: Cursul ,,Metode și tehnici de predare a educației juridice”, susținut de către domnul judecător dr. Cristi Danileț.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 17 septembrie 2021