Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Sigulda - oraşul cooperării dintre români, francezi, letoni, germani şi irlandezi

Întâlnire transnaţională de proiect în Letonia

Sigulda - oraşul cooperării dintre români, francezi, letoni, germani şi irlandezi

Localitate activă din punct de vedere cultural, sportiv şi turistic, Sigulda a salutat călduros sosirea profesorilor din echipa Erasmus+, reuniţi în Letonia pentru cea de-a doua întâlnire transnaţională de proiect.

Proiectul M.E.A.L: MIAM - EAT ACT LEARN se desfăşoară în cadrul programului Erasmus+, acţiunea cheie 2 - parteneriate strategice între şcoli, fiind finanţat de Uniunea Europeană. Şcoli din ţări diferite: Școala Gimnazială ,,Miron Pompiliu" (Ştei-România), Ecole Pasteur (Saint-Jean en Royans-Franţa), Clarawood Special School (Belfast-Irlanda de Nord), Franzosische Schule Gemeinschaftsschule (Tubingen-Germania) şi Siguldas Pilsetas Vidusskola (Sigulda-Letonia) au pus bazele acestui proiect începând din septembrie 2014 cu scopul de a încuraja comunitatea să consume cât mai mult produse locale.
Pe lângă mobilităţile cu elevii şi activităţile desfăşurate în şcoli, acest proiect prevede şi trei întâlniri transnaţionale în cadrul cărora echipele de proiect de la cele cinci şcoli implicate analizează activităţile desfăşurate până în acel moment şi stabilesc detalii importante ale următorilor paşi din proiect.
După prima întâlnire din Belfast în toamna anului 2014, a urmat cea din Sigulda (Letonia) în perioada 29 februarie - 4 martie 2016. Cadrele didactice de la Siguldas Pilsetas Vidusskola ne-au împărtăşit aspecte din sistemul lor de predare-învăţare, dar ne-au pregătit şi un program în conformitate cu cerinţele proiectului. De la cântecele de bun venit ale copiilor până la cina de bun rămas, locuitorii din Sigulda ne-au arătat doar căldură şi prietenie, asigurând o colaborare optimă între participanţi. Între discuţiile pentru proiect, s-au desfăşurat activităţi şi cu elevii: concursul Taste and smell and tell, prepararea unei reţete tradiţionale, workshop-ul cu un bucătar-chef, Seara prieteniei şi momente de dans. Producătorii locali ne-au deschis la rândul lor uşile afacerilor lor, pentru a ne împărtăşi din secretele serelor de legume şi flori din Cesis sau din producţia faimoasei fabrici de bere din Valmiermuiza.
Proiectul M.E.A.L. va continua până în anul 2017 şi se va încheia cu ultima reuniune transnaţională de proiect la Târgul de agricultură de la Paris.
Liana Moruţ
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Sigulda - oraşul cooperării dintre români, francezi, letoni, germani şi irlandezi.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminic, 25 august 2019