Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Oaspeți dragi din Belgia

La Centrul de Plasament (de tip familial) Bratca

Oaspeți dragi din Belgia

În cadrul proiectelor școlare pe care centrele de plasament din județul Bihor le derulează cu fundația „Euro Blue” din Belgia, în fiecare vară, mai mulți copii își petrec o lună de vacanță în familii din Belgia.

Între 25 iulie și 25 august 2008, patru copii de la Centrul de Plasament (de tip familial) din Bratca s-au bucurat de o vacanță de vis, prilej cu care au vizitat „toată” Belgia, gazdele oferindu-le ocazia să vadă tot ceea ce este mai frumos și mai valoros în țara lor”, ne-a declarat educator Stela Domocoș.
Belgienii țin mult la aceste proiecte de parteneriat și la copiii implicați pe care îi tratează cu mult respect și îi înconjoară cu dragoste. Periodic, belgienii vin în România pentru a se interesa de soarta acestor copii.
Săptămâna trecută, Lex Vorsselmans, director al unei fundații de copii din Belgia, care se ocupă de copii care temporar au probleme (nevoi speciale), s-a aflat în vizită la Centrul de Plasament (de tip familial) din Bratca, împreună cu soția (doamna Inge) și trei fii (Robbe, Yole și Ietse). Dl Călin Gelu Domocoș, coordonatorul centrului, și dna Stela Domocoș i-au primit cu multă căldură, demonstrându-le cât sunt românii de ospitalieri și prietenoși cu cei care le trec pragul.
Misiunea centrului
De la Călin Gelu Domocoș aveam să aflăm mai multe lucruri despre acești copii și despre misiunea Centrului de Plasament (de tip familial) din Bratca.
Cei 12 copii beneficiază de un tratament de tip familial, în sensul că se simt ca o familie unită, în care cu toții sunt frați și surori, iar Stela și Călin sunt cei mai buni părinți ai lor, care le asigură găzduire, îngrijire, educație formală, nonformală și informală, sprijin educațional, consiliere, precum și dezvoltarea majorității deprinderilor de viață independentă, (re)integrare familială. Având o dezvoltare fizică și psihică normală, ei urmează cursurile învățământului tradițional de masă, potrivit vârstei, în cadrul școlii gimnaziale din localitate, respectiv, Liceului Teoretic din Bratca. „Împreună decidem care ne sunt scopurile și prioritățile personale și de grup. Suntem conștienți de valorile, convingerile și opiniile proprii. Nu ne justificăm și nu dăm explicații privind viața noastră. Spunem celorlalți cum ne dorim să se comporte cu noi. Ne exprimăm liber fără să-i rănim pe ceilalți. Avem dreptul de a spune NU (nu știu, nu înțeleg sau nu mă interesează). De câte ori este nevoie, cerem informații și ajutor. Am învățat să acceptăm și să fim acceptați ca imperfecți. Avem relații de prietenie cu persoane cu care ne simțim confortabil, dar avem dreptul și să ne schimbăm prietenii. Ne dezvoltăm viața așa cum ne dorim. Ne simțim iubiți, încrezători în puterile noastre, respectați, acceptați, mândri, utili și legați de cei din jur, dar mai ales, ne simțim în siguranță...”, ne-a spus coordonatorul centrului.
Belgienii au vizitat tabăra Valea Brătcuței
Oaspeții au vizitat locuri pitorești din Bratca, petrecându-și câteva ore pe Valea Brătcuței, la iarbă verde, aproape de apă.  Belgienii au trecut și pe la tabără - Centrul de agrement pentru tineret Valea Brătcuței. Dna Ana Morar, administratorul taberei, s-a arătat încântată de o colaborare cu belgienii, în sensul în care copii și tineri din Belgia se vor arăta interesați să-și petreacă zile de vacanță în tabăra Valea Brătcuței. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Oaspeți dragi din Belgia.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 22 august 2019