Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

8 medalii pentru România

La a V-a ediţie a Olimpiadei Europene de Matematică pentru fete

8 medalii pentru România

Echipele feminine de matematică ale României, participante la a V-a ediţie a Olimpiadei Europene de Matematică pentru Fete (European Girls' Mathematical Olympiad/EGMO), au obţinut 5 medalii de argint şi 3 medalii de bronz.

Ca ţară organizatoare, România a avut în concurs două echipe, formate din câte 4 eleve, toate cele 8 componente fiind premiate.
Medaliile de argint au fost cucerite de Ioana Alexandra Teodorescu (clasa a XI-a), Raluca Cobzaru (clasa a XII-a), Clara Maria Dima (clasa a IX-a), Lenca Iarina Cuturela (clasa a IX-a) - eleve la  Liceul  Internaţional de Informatică din Bucureşti, respectiv Doina Chiroiu (clasa a X-a/Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu" din Bucureşti). Medaliile de bronz au fost obţinute de Andreea Dima (clasa a X-a/Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu" din Bucureşti), Ramona Deaconu (clasa a XI-a/Colegiul Naţional „Ion Minulescu" din Slatina) şi Ana Maria Radu (clasa a X-a/Liceul  Internaţional de Informatică din Bucureşti).
Competiţia din acest an s-a desfăşurat în perioada 10-16 aprilie, la Buşteni (judeţul Prahova) şi a fost organizată de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, în parteneriat cu Societatea de Ştiinţe Matematice din România, Inspectoratul Şcolar Judeţean Prahova şi Primăria Buşteni. Au participat 143 de fete din 38 de ţări din toată lumea (statele noneuropene au, în general, statut de invitat). Prezent la festivitatea de premiere, ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, a subliniat: „Mă bucur că România a găzduit această competiţie internaţională şi sper ca, an de an, iniţiative de acest gen să atragă un număr cât mai mare de elevi spre ştiinţele exacte".
Echipele României au fost coordonate de Maria Romina Ivan, medaliată la această olimpiadă în anii anteriori, actualmente studentă la Cambridge University, Hajnalka Csapó, profesor la Colegiul „Marton Aron" din Miercurea Ciuc şi Sena Azis, profesor la Şcoala Gimnazială Nr. 56 din Bucureşti.
Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete este un concurs internaţional similar ca structură cu Olimpiada Internaţională de Matematică (două probe scrise, susţinute în două zile, consecutiv). Conform regulamentului, o echipă este compusă din 4 eleve. Ediţiile precedente au avut loc în Marea Britanie (2012), Luxemburg (2013), Turcia (2014) şi Bielorusia (2015), rezultatele fetelor din ţara noastră incluzând de fiecare dată un palmares impresionant (4 medalii).
Imagini de la festivitatea de premiere sunt disponibile pe pagina de facebook a Societăţii de Ştiinţe Matematice din România: https://www.facebook.com/ssmr.ro.
Menţionăm că imaginea care însoţeşte acest comunicat are aceeaşi sursă.
Biroul de comunicare

Trimite email

luni, 14 octombrie 2019