Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
31 octombrie 2025

Pe 1 noiembrie are loc cel mai amplu eveniment educațional de robotică din România, dedicat elevilor pasionați de tehnologie, programare și inovație:
Finala Concursului Național de Robotică Nextlab.tech 2025 (P)
Sâmbătă, 1 noiembrie 2025, are loc la Palatul ASE din București, Piata Romana 6, finala Concursului Național de Robotică Nextlab.tech 2025. Noutatea acestei ediții este că elevii vor expune proiectele lor pentru public pe durata întregii zile, oferind vizitatorilor ocazia să descopere inovațiile lor în mod direct.
Concursul este organizat de Asociația ,,Clubul Informaticii Economice – CyberKnowledgeClub” (CKC), fondată de cadre didactice ale Facultății de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică, ASE București, în parteneriat cu Colegiul Național ,,Sf. Sava” din București. Banca Comercială Română este sponsor principal la nivel național al acestui program, alături de care contribuie și compania SAP România si EdAstra Tech.
Sprijinul logistic este oferit de start-up-ul Nextlab.tech.
Nextlab.tech este cel mai mare concurs de robotică din România și este înregistrat în calendarul Ministerului Educației și Cercetării.
La acest eveniment educațional de robotică din România, dedicat elevilor pasionați de tehnologie, programare și inovație sunt așteptați sute de tineri din întreaga țară care își vor prezenta creațiile în cadrul probelor de Robotică Creativă, Robotică Sustenabilă și Verde, Line Follower și Labirint.
Participanții vor avea în continuare ocazia să își testeze roboții și să participe la sesiuni de jurizare organizate de specialiști din domeniul IT și educațional. Punctajele vor fi anunțate la finalul zilei, iar festivitatea de premiere se va desfășura a doua zi în format hibrid.
Vizitatorii sunt bineveniți să participe și să exploreze lumea fascinantă a roboticii educaționale.
Agenda finalei Concursului Național de Robotică Nextlab.tech 2025
Data: 1 – 2 noiembrie 2025
Locația: Academia de Studii Economice din București (ASE) – Piața Romană 6, et. 3-4, București 010552
Sâmbătă, 1 noiembrie 2025
8:00 –9:00 – Acces invitați și participanți / Deschiderea înscrierilor
9:00 – 9:30 – Festivitatea de deschidere (în AMFITEATRU I din clădirea Ion N Angelescu ASE)
9:30 – 10:00 – Pregătirea proiectelor pentru prezentare în zonele alocate de organizatori
10:00 – 13:00 – Jurizarea proiectelor (program specific în funcție de probă)
13:00 – 13:30 – Pauză de masă
13:30 – 17:00 – Jurizarea proiectelor (program specific în funcție de probă)
17:15 – Termen limită pentru depunerea contestațiilor

18:00 – Afișarea rezultatelor parțiale (la probele concursului)
18:00 – 18:45 – Organizarea și desfășurarea probelor de baraj
Duminică, 2 noiembrie 2025
10:00 – Afișarea rezultatelor finale pe site-ul oficial al concursului:
12:00 – Premierea participanților în format hibrid.
Vă așteptăm să fiți alături de tinerii inovatori care modelează viitorul roboticii în România!

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Încurajarea consumului de alimente sănătoase

Trei ateliere de gătit la ,,Nicolae Bălcescu”, ,,Avram Iancu” și ,,Friedrich Schiller”,

Încurajarea consumului de alimente sănătoase

Timp de trei zile în cadrul Săptămânii ,,Școala altfel" s-au desfășurat trei ateliere de gătit care au reunit 110 copii, părinți și cadre didactice din școlile gimnaziale ,,Nicolae Bălcescu" și ,,Avram Iancu" și Liceul Teoretic German ,,Friedrich Schiller", în calitate de beneficiari, dar și studenți și cadre didactice din cadrul Facultății de Protecția Mediului (Departamentul de Ingineria Produselor Alimentare și Departamentul de Zootehnie și Agro-turism), în calitate de organizatori.

Aceste ateliere au fost organizate sub egida proiectului Erasmus, Parteneriate Strategice, Taste of Life: regional, healthy food in schools (Proiect 2014-1-NL01-KA202-001225) care își propune să încurajeze consumul de alimente sănătoase în grădinițe, școli și licee prin intermediul cantinelor/firmelor de catering care deservesc aceste instituții de învățământ. Prin organizarea acestor ateliere s-a avut în vedere schimbarea deprinderilor de alimentație nesănătoasă a copiilor de clasă primară și învățarea acestora să își pregătească singuri alimente sănătoase folosind ingrediente locale. Invitat de onoare a fost bucătarul șef Armand Adaus Mihaly care le-a vorbit copiilor, părinților și cadrelor didactice despre importanța consumului de legume și fructe proaspete, dar și despre valoarea nutritivă ridicată a produselor locale în comparație cu cele importate. Acesta a gătit demonstrativ în fața copiilor sandvișuri, salate, brioșe și tarte cu fructe gătite la rece, ca în cele din urmă să îi lase pe aceștia să își folosească imaginația în a combina diferite feluri de legume și brânzeturi atunci când și-au pregătit propriile sandvișuri. Copiii au avut posibilitatea să consume sucuri naturale de mere furnizate de producători locali, înlocuindu-se astfel băuturile carbogazoase atât de nocive datorită conținutului lor ridicat de zahăr.
Studenții din anul I ai Facultății de Protecția Mediului (Departamentul de Ingineria Produselor Alimentare) au fost implicați direct în organizarea acestor ateliere de către managerul de proiect Anamaria Supuran, demonstrându-se încă o dată interesul crescut al acestora în a se implica în cauze sociale cu impact major pentru generațiile viitoare.
Aceste ateliere vor fi urmate de alte activități în cadrul aceluiași proiect, și anume - seminarii care vor reuni atât reprezentanți ai firmelor de catering/cantine care deservesc diferite grădinițe, școli și licee din Oradea, dar și producători locali care vor putea deveni furnizori pentru acestea. Întâlnirile de lucru vor facilita comunicarea mai ușoară între cele două categorii, în vederea unor colaborări viitoare cu efect benefic atât asupra sănătății generațiilor viitoare cât si asupra dezvoltării economiei locale. Proiectul se va încheia cu organizarea unui curs pilot care se adresează grupului țintă- cantine/firme de catering, producători locali, factori locali/regionali decizionali care vor putea promova o propunere legislativă ce se dorește a fi făcută în cadrul acestui proiect: ca hrana servită elevilor/studenților de către firmele de catering/cantine să includă ingrediente sănătoase locale/regionale într-o proporție cât mai mare, chiar de 100%. Expertul Organizației Mondiale a Sănătății - Joao Breda observa că atâta timp cât elevii pot să își cumpere ciocolată și băuturi carbogazoase din cantine, nu se va schimba nimic în mod real, iar campaniile educaționale de a induce obiceiul de a mânca sănătos vor fi sortite eșecului. (A.S. & Ov.D.)
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Încurajarea consumului de alimente sănătoase.

Trimite email
luni, 3 noiembrie 2025, 15:42:34 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Invitație BestMusic

Eros Ramazzotti va concerta, la
Laminor Arena, București,
miercuri, 22 aprilie 2026, ora 20.00 (acces de la 18.00).