Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 noiembrie 2022
Naveta profesorilor să poată fi decontată și prin biletele de transport, nu numai pe bază de abonament – solicitarea sindicatelor către ministrul Educației
...................................
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) solicită ministrului Educației, Ligia Deca, să modifice Hotărârea de guvern nr. 569/2015 privind decontarea navetei profesorilor astfel încât sumele plătite de aceștia, ca sa ajungă la școală, să poată fi decontate și pe bază de bilete de transport, nu doar cu abonamente lunare, potrivit unei adrese obținute de EduPedu.ro joi seara.
Federația sindicală a profesorilor susține că ,,Am fost sesizați de către organizațiile sindicale afiliate că numeroși operatori de transport auto nu emit abonamente pe anumite distanțe, ceea ce conduce la imposibilitatea personalului didactic – care se deplasează la și de la locul de muncă cu autoturismul proprietate personală, cu respectarea art. 7 alin. (6) din Norme – de a beneficia de decontarea acestor cheltuieli“.

,,S-a ajuns în această situație deoarece, în lipsa abonamentelor pe ruta respectivă/rute similare, emise de operatorii de transport, nu se poate stabili care este cuantumul sumei pentru care se pot depune bonurile de achiziție a carburantului, în vederea decontării și, deci, nu se decontează aceste cheltuieli”, potrivit adresei FSLI.

Cu alte cuvinte, conform normelor în vigoare, dacă pe ruta pe care profesorul vine și pleacă de la școală cu mașina personală, transportatorii publici nu emit abonamente, atunci profesorului nu i se pot deconta banii pe benzină/ motorină, pentru că nu se știe cât ar costa un abonament la autobuz pe distanța pe care o parcurge...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
1 noiembrie 2022

14 ani de digitalizare a educației în România
Unde suntem, ce e de făcut? (P)

Digitalizarea înseamnă, pentru profesorii și managerii școlilor, deschiderea de a învăța, de a accepta lucrurile noi și de a integra tehnologia în educație. Iar asta le poate aduce tuturor beneficii reale. Pentru noi, totul a început în 2008, în Iași. Adservio iniția la Liceul ,,Vasile Alecsandri” un proiect de digitalizare care anunța o mare transformare în educația din România. Deși tehnologia era revoluționară pentru țara noastră și nu numai, lucrurile au mers greu. Poate tocmai pentru că noutatea era prea mare.
Cu toate că beneficiile erau substanțiale în privința ușurării lucrului profesorilor, a debirocratizării, nouă ani mai târziu, doar 35 de școli adoptaseră digitalizarea. Abia pandemia a adus o schimbare serioasă. De voie, de nevoie, multe unități de învățământ au căutat în grabă o soluție digitală și lucrurile au avansat.
Cu toate acestea, în prezent, doar 10-15% din școlile românești au o soluție de digitalizare a activității lor, cu catalog electronic, statistici, rapoarte, comunicare integrată și celelalte instrumente avansate. De ce doar atât? Subfinanțare, neasumare a unei viziuni clare la nivel de minister, teamă de nou.

Accelerăm digitalizarea sau mai așteptăm?

România are șansa de a recupera mult din timpul pierdut. Prin promovarea intensivă, tot de către Adservio, a nevoii de digitalizare, Ministerul Educației a extins programul-pilot privind folosirea exclusivă a catalogului electronic. În consecință, 742 de școli elimină acum catalogul clasic, de carton...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 octombrie 2022
Programul Masa caldă
450 de școli ar putea organiza programul Masa caldă în acest an școlar, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență discutat astăzi (28 oct. 2022) în Guvern. Nu este acordat un buget suplimentar pentru 2022, ci doar pentru 2023 / Lista celor 350 de școli beneficiare încă nu este cunoscută.
………………………………
450 de școli ar putea să organizeze programul „Masa cadă” în anul școlar 2022-2023, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, proiect aflat pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. Până acum, a fost publicată în Monitorul Oficial doar lista celor 300 de școli și grădinițe beneficiare, deși autoritățile au anunțat de ceva vreme că vor fi incluse în program încă 50 de școli pe lângă cele 300. Proiectul citat modifică Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 105/2022.
„(1) În anul şcolar 2022 – 2023, pe perioada desfăşurării cursurilor, preşcolarilor şi elevilor din 450 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, denumite în continuare unităţi-pilot, li se acordă, zilnic, cu titlu gratuit, un suport alimentar constând într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată”, prevede proiectul menționat anterior.
În descrierea situației actuale se arată că „deoarece sumele aprobate în anul 2022 pot asigura suportul alimentar pentru încă 100 de unități de învățământ preuniversitar, ceea ce ar corespunde unei măsuri suplimentare de sprijin pentru preșcolarii și elevii aflați în situația riscului de abandon școlar, este necesară majorarea numărului de unități de învățământ beneficiare de la 350 la 450 de unități”.

Praznicul Intrării Domnului nostru Iisus Hristos în Ierusalim

Duminică, am sărbătorit

Praznicul Intrării Domnului nostru Iisus Hristos în Ierusalim

Duminică, 24 aprilie 2016, la Biserica Ortodoxă cu hramul Sf. Apostol Andrei din Oradea, părinții parohi, părintele vicar Vasile Bota și părintele dr. Ion Alexandru Mizgan, au oficiat, dimpreună cu părintele George Indrecan, slujba de Florii.

În cuvântul de învăţătură, părintele vicar Vasile Bota a vorbit despre semnificațiile Intrării Domnului Iisus Hristos în Ierusalim.
Pentru început ne-a explicat proveniența numelui popular de Florii a sărbătorii, datorită faptului că ,,strămoșii noștri (romanii) aveau în acea perioadă a anului o sărbătoare a florilor, numită Floralia, care a căpătat nuanțe creștine. Apoi se mai numește sărbătoarea Floriilor pentru că la intrarea Domnului în Ierusalim, poporul L-a întâmpinat cu flori și cu ramuri înverzite, cântându-I și aclamându-L: ,,Osana, Fiul lui David, bine este cuvântat Cel ce vine în numele Domnului. Dar semnificația religioasă a acestei sărbători este Intrarea triumfală a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, în Ierusalim. Putem spune că odată cu această sărbătoare se încheie perioada celor 40 de zile de post și începe o altă perioadă de o săptămână, foarte importantă - Săptămâna Sfintelor Patimi sau a sfintelor pătimiri ale lui Hristos.
La sărbătoarea de astăzi, biserica ne-a prezentat relatarea Evangheliei Sf. Evanghelist Ioan cu privire la Intrarea Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos în Ierusalim. Observăm că au fost două evenimente care au precedat intrarea în Ierusalim. Mai întâi a fost învierea lui Lazăr pe care am prăznuit-o în sâmbăta dinaintea Floriilor, una din cele mai mari minuni, care a spulberat orice necredință (întrucât Lazăr murise de patru zile). Iar cel de-al doilea eveniment a fost cina din casa lui Lazăr cel înviat în prezența celor două surori ale sale, Maria și Marta, și a ucenicilor (între care era și Iuda). Spre uimirea multora, Maria a adus un vas de alabastru (prețios) în care se afla mir de mare preț (cam 300 de dinari, aceasta însemnând cam plata a 300 de zile de muncă). S-a așezat la picioarele lui Iisus, a spart vasul și i-a turnat pe picioare acel mir, iar mirosul a cuprins întreaga încăpere. Iuda s-a și scandalizat de acea risipă, motivând că banii de pe acel mir risipit puteau fi dați săracilor; cunoscând de fapt adevăratele intenții ale lui Iuda, Iisus i-a replicat imediat: ,,Pe săraci pururea îi aveți cu voi, dar această femeie a păstrat acest mir pentru îngroparea mea", a spus Iisus. Duhul lui Dumnezeu a inspirat-o pe Maria. Pentru că Hristos nu avea să se bucure de o înmormântare după cum era rânduiala evreilor întrucât a fost grăbită luarea sa de pe cruce și așezarea în mormânt pentru că urma sărbătoarea Paștilor la evrei. Gestul Mariei îl propovăduim în fiecare duminică a Floriilor. Ea a șters apoi picioarele lui Iisus cu părul capului său ca semn al recunoștinței și dragostei față de Iisus care i-a înviat pe fratele lor, Lazăr; este totodată și o prevestire a morții și îngropării Domnului, care va avea loc peste câteva zile".
,,Prin patimile Lui, noi toți ne-am mântuit"
Revenind la Intrarea Domnului în Ierusalim, părintele vicar Vasile Bota avea să sublinieze că toate momentele importante din viața Domnului au fost prevestite de către prooroci cu sute de ani înainte de Hristos și care s-au adeverit, s-au împlinit întocmai în vremea lui Hristos. În cărțile Vechiului Testament, în cartea Proorocului Isaia cap. 52-53 se vorbește despre Patimile lui Hristos ca și cum Isaia ar fi fost contemporan cu Hristos, iar Proorocul Zaharia în cap. IX, verset 9 spune clar cu sute de ani înainte de Hristos: ,,Bucură-te fiica Ierusalimului că iată Împăratul tău vine la tine drept și smerit călare pe mânzul asinei".
Hristos intră triumfător în Ierusalim, biruitor asupra morții lui Lazăr și prevestind biruința lui Hristos asupra propriei sale morți. Acestea sunt semnificațiile Intrării Domnului în Ierusalim. Drept și smerit! Și mai reținem un lucru foarte important: Hristos se duce la jertfa sa de bunăvoie. El și-a asumat mântuirea neamului omenesc. Tot Pr. Isaia spune în cap. 53: ,,El a luat asupra sa păcatele noastre și prin patimile Lui, noi toți ne-am mântuit. Așa spune Pr. Isaia despre jertfa lui Hristos: ,,Prin patimile Lui, noi toți ne-am mântuit".
Slavă, îndelung răbdării Tale, Doamne. Slavă Ție!
Potrivit obiceiului, părintele vicar Vasile Bota s-a referit în încheierea cuvântului de învățătură și la perioada următoare. ,,Doresc să vă mai pun la suflet că urmează o perioadă de împreună pătimire cu Hristos, săptămâna viitoare: Săptămâna Sfintelor Patimi sau a sfintelor pătimiri. Să medităm adânc la dragostea lui Hristos față de neamul omenesc și față de fiecare dintre noi. Hristos se află într-o stare de jertfă. Să medităm adânc în fiecare zi la dragostea lui Hristos, la jertfa Lui pentru păcatele noastre, pentru mântuirea neamului omenesc.
Slavă, îndelung răbdării Tale, Doamne. Slavă Ție!"
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Praznicul Intrării Domnului nostru Iisus Hristos în Ierusalim.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 30 noiembrie 2022