Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
30 ianuarie 2024

Peste 40 de concursuri școlare naționale au fost eliminate…

Peste 40 de concursuri școlare naționale au fost eliminate de o comisie a Ministerului Educației din listele și calendarele competiționale pentru anul școlar 2023-2024, față de anul școlar trecut, potrivit unei analize Edupedu.ro pe baza listelor și calendarelor publicate de Ministerul Educației luni, 29 ianuarie. Și la activitățile naționale și internaționale (CAEN) au dispărut peste 30 de concursuri finanțate sau nu de Ministerul Educației.
Este vorba, printre altele, de concursul de chimie „Raluca Rîpan” considerat de profesori și elevi olimpiada de profil pentru elevii de clasa a VII-a, pentru că în gimnaziu nu există olimpiada națională de chimie decât pentru clasa a VIII-a; concursurile de meserii pentru elevii de la tehnologic, concursuri dedicate elevilor care aparțin minorităților.
Potrivit surselor Edupedu.ro, decizia de înființare a comisiei de tăiat concursuri a fost dată în luna martie a anului 2023. Fac parte din comisie 21 de membri, dintre care 8 din Ministerul Educației, 5 din universități și restul din școli, inspectorate școlare și asociații.
Calendarele și listele olimpiadelor și concursurilor școlare naționale 2024 au fost publicate luni după-amiază, 29 ianuarie. Edupedu.ro a scris că ar urma ca și la competițiile sportive să existe tăieri, mai exact să nu continue toate cu etapele naționale.
După ce am prezentat că elevii de gimnaziu ar fi fost excluși de la Olimpiada „Lectura ca abilitate de viață” (OLAV) 2024 în varianta în lucru a calendarului Ministerului Educației, în contextul în care ar fi avut loc discuții despre renunțarea la olimpiadă, aceștia au fost reintroduși de Ministerul Educației în planificări.
Revenind la concursuri, dacă în 2023 erau 161 de concursuri școlare naționale organizate fără finanțare de Ministerul Educației, anul acesta sunt puțin peste 130.
Dacă în anul școlar 2022-2023 erau 70 de concursuri organizate cu finanțare de Ministerul Educației, anul acesta sunt puțin peste 50, conform calendarelor și listelor publicate de Ministerul Educației.

Praznicul Intrării Domnului nostru Iisus Hristos în Ierusalim

Duminică, am sărbătorit

Praznicul Intrării Domnului nostru Iisus Hristos în Ierusalim

Duminică, 24 aprilie 2016, la Biserica Ortodoxă cu hramul Sf. Apostol Andrei din Oradea, părinții parohi, părintele vicar Vasile Bota și părintele dr. Ion Alexandru Mizgan, au oficiat, dimpreună cu părintele George Indrecan, slujba de Florii.

În cuvântul de învăţătură, părintele vicar Vasile Bota a vorbit despre semnificațiile Intrării Domnului Iisus Hristos în Ierusalim.
Pentru început ne-a explicat proveniența numelui popular de Florii a sărbătorii, datorită faptului că ,,strămoșii noștri (romanii) aveau în acea perioadă a anului o sărbătoare a florilor, numită Floralia, care a căpătat nuanțe creștine. Apoi se mai numește sărbătoarea Floriilor pentru că la intrarea Domnului în Ierusalim, poporul L-a întâmpinat cu flori și cu ramuri înverzite, cântându-I și aclamându-L: ,,Osana, Fiul lui David, bine este cuvântat Cel ce vine în numele Domnului. Dar semnificația religioasă a acestei sărbători este Intrarea triumfală a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, în Ierusalim. Putem spune că odată cu această sărbătoare se încheie perioada celor 40 de zile de post și începe o altă perioadă de o săptămână, foarte importantă - Săptămâna Sfintelor Patimi sau a sfintelor pătimiri ale lui Hristos.
La sărbătoarea de astăzi, biserica ne-a prezentat relatarea Evangheliei Sf. Evanghelist Ioan cu privire la Intrarea Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos în Ierusalim. Observăm că au fost două evenimente care au precedat intrarea în Ierusalim. Mai întâi a fost învierea lui Lazăr pe care am prăznuit-o în sâmbăta dinaintea Floriilor, una din cele mai mari minuni, care a spulberat orice necredință (întrucât Lazăr murise de patru zile). Iar cel de-al doilea eveniment a fost cina din casa lui Lazăr cel înviat în prezența celor două surori ale sale, Maria și Marta, și a ucenicilor (între care era și Iuda). Spre uimirea multora, Maria a adus un vas de alabastru (prețios) în care se afla mir de mare preț (cam 300 de dinari, aceasta însemnând cam plata a 300 de zile de muncă). S-a așezat la picioarele lui Iisus, a spart vasul și i-a turnat pe picioare acel mir, iar mirosul a cuprins întreaga încăpere. Iuda s-a și scandalizat de acea risipă, motivând că banii de pe acel mir risipit puteau fi dați săracilor; cunoscând de fapt adevăratele intenții ale lui Iuda, Iisus i-a replicat imediat: ,,Pe săraci pururea îi aveți cu voi, dar această femeie a păstrat acest mir pentru îngroparea mea", a spus Iisus. Duhul lui Dumnezeu a inspirat-o pe Maria. Pentru că Hristos nu avea să se bucure de o înmormântare după cum era rânduiala evreilor întrucât a fost grăbită luarea sa de pe cruce și așezarea în mormânt pentru că urma sărbătoarea Paștilor la evrei. Gestul Mariei îl propovăduim în fiecare duminică a Floriilor. Ea a șters apoi picioarele lui Iisus cu părul capului său ca semn al recunoștinței și dragostei față de Iisus care i-a înviat pe fratele lor, Lazăr; este totodată și o prevestire a morții și îngropării Domnului, care va avea loc peste câteva zile".
,,Prin patimile Lui, noi toți ne-am mântuit"
Revenind la Intrarea Domnului în Ierusalim, părintele vicar Vasile Bota avea să sublinieze că toate momentele importante din viața Domnului au fost prevestite de către prooroci cu sute de ani înainte de Hristos și care s-au adeverit, s-au împlinit întocmai în vremea lui Hristos. În cărțile Vechiului Testament, în cartea Proorocului Isaia cap. 52-53 se vorbește despre Patimile lui Hristos ca și cum Isaia ar fi fost contemporan cu Hristos, iar Proorocul Zaharia în cap. IX, verset 9 spune clar cu sute de ani înainte de Hristos: ,,Bucură-te fiica Ierusalimului că iată Împăratul tău vine la tine drept și smerit călare pe mânzul asinei".
Hristos intră triumfător în Ierusalim, biruitor asupra morții lui Lazăr și prevestind biruința lui Hristos asupra propriei sale morți. Acestea sunt semnificațiile Intrării Domnului în Ierusalim. Drept și smerit! Și mai reținem un lucru foarte important: Hristos se duce la jertfa sa de bunăvoie. El și-a asumat mântuirea neamului omenesc. Tot Pr. Isaia spune în cap. 53: ,,El a luat asupra sa păcatele noastre și prin patimile Lui, noi toți ne-am mântuit. Așa spune Pr. Isaia despre jertfa lui Hristos: ,,Prin patimile Lui, noi toți ne-am mântuit".
Slavă, îndelung răbdării Tale, Doamne. Slavă Ție!
Potrivit obiceiului, părintele vicar Vasile Bota s-a referit în încheierea cuvântului de învățătură și la perioada următoare. ,,Doresc să vă mai pun la suflet că urmează o perioadă de împreună pătimire cu Hristos, săptămâna viitoare: Săptămâna Sfintelor Patimi sau a sfintelor pătimiri. Să medităm adânc la dragostea lui Hristos față de neamul omenesc și față de fiecare dintre noi. Hristos se află într-o stare de jertfă. Să medităm adânc în fiecare zi la dragostea lui Hristos, la jertfa Lui pentru păcatele noastre, pentru mântuirea neamului omenesc.
Slavă, îndelung răbdării Tale, Doamne. Slavă Ție!"
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Praznicul Intrării Domnului nostru Iisus Hristos în Ierusalim.

Trimite email
vineri, 23 februarie 2024, 22:55:59 Ora standard a Europei de Est