Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
1. Remus Pricopie, rectorul SNSPA, un nou atac la universitarii-politiceni: E un ,,Bamboo universitar” în beneficiul educației?
-----------
Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, lansează un nou atac la adresa rectorilor-politicieni și a universitarilor influenți și conectați politic. Într-un editorial publicat în Adevărul, intitulat ,,Menirea educației” și în care face…
***
2. EXCLUSIV Op Ed / Copiii trebuie să se întoarcă la școală, dar nu este o opțiune ca lucrurile să rămână neschimbate – comisarul european pentru parteneriate internaţionale, Jutta Urpilainen, şi Henrietta Fore, directoarea UNICEF
-------
Editorial semnat de comisarul pentru parteneriate internaţionale, Jutta Urpilainen, şi de Henrietta Fore, directoarea executivă UNICEF „Un copil, un profesor, o carte, un stilou pot schimba lumea”. Aceste cuvinte rostite…
***
3. Peste 60 de universități din Marea Britanie participă la târgul virtual de studii organizat de British Council pentru studenții europeni
--------
Elevii și studenții vor avea oportunitatea de a intra în legătură cu peste 60 de universități britanice, prin întâlniri online directe cu reprezentanții acestora în cadrul târgului Study UK Europe:…
***
4. Ce se întâmplă cu școlile și after school-urile, dacă Bucureștiul intră în roșu? Monica Anisie: Toate școlile și grădinițele rămân închise pentru 14 zile, cu ore în online
-------
Bucureștiul este la limită să intre în scenariul roșu, după un record de infectări ziua trecută (777) și o rată a incidenței comunicate cu întârziere de 5 ore. Deși încă…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
* Ambasadorul Marii Britanii în România: Taxele pentru studenții români cred că vor fi duble, nu triple, după Brexit/ Nu înțeleg de ce un student român s-ar duce în Marea Britanie pentru licență.
*Toate comisiile metodice din școli au fost desființate începând din acest an școlar, anunță Ministerul Educației
*DOCUMENT Modificările contractului educațional pe care părinții îl încheie cu școala la fiecare început de ciclu de învățământ. Obligațiile elevului, părintelui și ale școlii
*Tot mai bogați și mai prost educați. Până când? - cercetătorul Virgil Iordache
*Pianista Alexandra Dariescu: Tânăra generație e preocupată de faimă, de Insta, Youtube, dar tot ce contează e calitatea în ceea ce faci - Cultura la dubă
* VIDEO Reformă școlară radicală în Franța care adoptă o lege împotriva separatismului Islamic . Școala la domiciliu - limitată strict la cazurile medicale. Macron: ,,Există un islamism radical care conduce la negarea Republicii" prin ,,deșcolarizarea copiilor", ,,îndoctrinarea, negarea principiilor noastre, egalitatea bărbat/femeie"
* Dezbatere online de Ziua Educației: Luni, de la ora 10.00, despre cum funcționează descentralizarea deschiderii școlilor în rural
* Ludovic Orban, la Ministerul Educației: Un profesor care nu face lecții online nu trebuie plătit. Dacă din 10 ore face numai 6 ore, atunci 4 ore nu trebuie plătit.
* Transportatorii rutieri reclamă probleme privind transportul gratuit al elevilor: Nimeni nu a reușit să înțeleagă felul cum se decontează corect.


S-a sărbătorit cu granița deschisă, cu atelaje pe stadion și artiști pe scenă

Sâmbătă, 30 august, de Ziua comunei Cefa,

S-a sărbătorit cu granița deschisă, cu atelaje pe stadion și artiști pe scenă

După deschiderea punctului de frontieră româno-ungară de la Ateaș și Geszt, toate drumurile au dus spre „stadionul” din Cefa, unde s-au desfășurat manifestările prilejuite de Ziua comunei Cefa, sărbătoare a înfrățirii, aflată la cea de-a cincea ediție.

 O dată în an, de Ziua comunei Cefa, punctul de frontieră dintre localitățile Ateaș, comuna Cefa și Geszt (Ungaria) se deschide pentru o zi, urmare a demersurilor făcute în urmă cu cinci ani de primarii celor două comune, Ioan Sorin Roman și Fabian Zsuzsanna, la înfrățirea celor două comune.
Potrivit obiceiului, primarii au tăiat panglica, au salutat asistența și au închinat cu șampanie în numele prieteniei și al înfrățirii, iar dansatori din cele două localități înfrățite, îmbrăcați în costume populare tradiționale, au prezentat un moment artistic. La manifestare, alături de primari, au participat consilieri locali ai celor două comune, deputatul Valeriu Boieriu și Farkas Zoltan, vicepreședintele Consiliului județean Bekes (Ungaria), alți invitați.
Sărbătoarea avea să continuie pe  „stadionul” din Cefa, cu un concurs de atelaje, aflat la cea de-a doua ediție, cu concursuri de șah, table și joc de cărți, un spectacol de călărie și cu artiști mai mici și mai mari pe scenă, cu bogracs și mititei, bere și pălincă pe mese.  
Participare peste așteptări, concurenți de top din țară și străinătate
La startul celei de-a II-a ediții a concursului de atelaje, s-au aliniat 31 de concurenți din Cefa și județul Bihor, precum și concurenți de top din țară și din Ungaria, în majoritate proprietari de atelaje și cai (unii chiar și constructori de atelaje).
Mai întâi a avut loc parada atelajelor pe străzile localității, urmată de două tururi de onoare în incinta „stadionului”, pentru a saluta asistența și comisia de arbitri, din Salonta (ing. Kertmegi Ștefan, arbitru principal și moderator al concursului, Molnar Ștefan, arbitru de teren și Cismaș Alexandru, președintele juriului).
Competiția s-a desfășurat pe cele două probe standard, proba de obstacole și proba de urmărire. În timp de trei minute, concurenții trebuiau să parcurgă pista cu obstacole (cu cele 20 de „porți”), în lungime de 650 de metri, fără a doborî mingile de pe cele 40 de jaloane. Această performanță, de a se încadra în cele 180 de secunde (cronometrate electronic, pe bază de sistem cu fotocelulă) fără vreun punct penalizare, a fost realizată de 12 concurenți, care și-au disputat finala. La proba de urmărire (slalom printre jaloane) a contat timpul cel mai scurt de parcurgere a pistei, cu trecere prin cele 20 de „porți”.
Pentru toți concurenții, organizatorii au pregătit diplome și cupe, iar pentru cai, câte un sac de abrac.
Râvnitele trofee au fost cucerite de primii șase concurenți, la fiecare probă.
La proba de obstacole, câștigătorii sunt, în ordine: Santa Istvan, din Ungaria –locul I, Levay Zsombor, din Sălard – locul II, Borsos Bela, din Gyula, Ungaria – locul III, Nagy Jozsef și Nagy Laszlo, din Komadi, Ungaria – locurile IV și V, Szabo Gyula, din Ungaria – locul VI.
În proba de urmărire, au ieșit victorioși: Barna Janos, din Elek, Ungaria (cu 115,90 de secunde) – locul I, Bede Istvan Mihaly, din Diosig – locul II, Czegi Zsolt, din Salonta – locul III, Nagy Laszlo și Nagy Jozsef, din Komadi, Ungaria – locurile IV și V, Hajdu Istvan, din Săcuieni – locul VI.
Surpriza celei de-a doua ediții a constituit-o demonstrația de călărie, făcută de Cohaida Monica și Eper Barbara, din Horobagy, Ungaria.
O cununie civilă și o jumătate de veac împreună
De Ziua comunei Cefa, primarul Ioan Sorin Roman a avut fericita ocazie de a oficia o cununie civilă. Sâmbătă, și-au unit destinele prin căsătorie, pentru o viață împreună, Ursan Cornelia Maria, din Cefa și Mălan Lucian Dumitru, din Alparea.
La momentul adevărului și al premierilor, domnul primar avea să felicite și să premieze (cu câte 50 de lei – 500.000 și un buchet de flori) cinci familii din Cefa (soț și soție), care au împlinit o jumătate de secol de căsătorie (Petru și Iuliana Paina, Petru și Maria Totorean, Alexandru și Victoria Faragău, Alexandru și Irina Crișan, Gheorghe și Ana Tăut). La festivitate a participat și prof. univ. dr. Lia Pop, decanul Facultății de Științe Politice și Științele Comunicării, de la Universitatea din Oradea.
 La „vârsta” majoratului, și premierea câștigătorilor
Dacă unii au fost felicitați de conducerea primăriei pentru că au împlinit 50 de ani de căsătorie, alții au fost felicitați pentru cei 18 ani de fidelitate, 18 ani de activitate neîntreruptă la locul de muncă (Groza Nicușor Eugen, șeful Postului de poliție din Cefa, și Gui Mariana Carmen, funcționar în cadrul Primăriei Cefa).
Festivitatea de premiere a continuat cu înmânarea diplomelor și cupelor câștigătorilor concursurilor de șah, table și cărți, precum și ai concursului de gătit bogracs (și gulaș).
Premiile au fost înmânate de domnul primar, Ioan Sorin Roman și de conducătorul concursurilor de șah, table și cărți, prof. Vasile Derșidan (președintele Clubului sportiv al veteranilor Oradea), organizatorul principal (ajutat de Constantin Pană, secretarul clubului).
Din cei 30 de participanți, primii zece clasați, la cele trei secțiuni, aveau să fie răsplătiți cu diplome și cupe (la șah, copii, Alexandru Găvruța, din Oradea, locul I; la seniori: Liviu Găvruța, din Oradea - locul I, Eugen Roman, din Oradea – locul II, Viorel Butcă, din Cefa – locul III; la table: Ioan Popa, din Oradea – locul I, Ionuț Mociar, din Oradea – locul II, Remus Leu, din Oradea – locul III; la jocul de cărți – cruce: Letai Tibor, din Oradea – locul I, Emil Ghețe, din Nojorid – locul II, Ovidiu Tonca, din Cefa – locul III).  
Un program artistic pentru toate gusturile și vârstele
Pe scenă și în fața scenei, cefanii au avut plăcerea să-ți vadă odraslele în postură de soliști vocali (Andrada Crăciun) și dansatori, în cadrul formației de dansuri populare „Datina” (care reunește copii și tineri din Inand și Cefa, sub bagheta magică a cunoscutului și îndrăgitului maestru coregraf Florica Negrău, și ea localnică, din Ateaș, cetățean de onoare al comunei). Lor li s-au alăturat soliști și dansatori ai titratului Ansamblu folcloric al fundației etnofolclorice „Florile Bihorului” Oradea, coordonat de maestrul coregraf Florica Negrău (președintele fundației, coordonator proiecte, Valeria Bunica), secondată de Alina Popa Negrău, asistent coregraf și acompaniați de grupul orchestral condus de Adrian Gligor.
Maria Popa, Flavia Sferle, Andrada Crăciun (din Cefa), Mihai Jula (student al prof. univ. Florin Mariș Hinsu, de la Facultatea de Muzică, din Oradea), Amalia Ghitea (studentă, fostă elevă a prof. Adriana Pop, de la Liceul de Artă, Oradea) și Șerban Popa (elev al prof. Florina Burdaș, de la Liceul de Artă) au interpretat piese din folclorul bihorean (și nu numai), iar talentații dansatori au prezentat o suită de jocuri populare din vatra Bihorului (de pe valea Crișului Negru: polcă, ardeleana de la Tulca, ardeleana în roată de la Petid, polcă și pe picior, ardeleana de la Roșia și de pe valea Crișului Repede), din Þara Oașului  și din părțile Aradului. Programul a fost prezentat la microfon de Alexandra Balaj.
În același registru folcloric, a evoluat și Ramona Szabo (din București), cu muzică etno (Ramona a fost însoțită de duetul său de dansatoare - Anca și Adriana).
Muzica dance a fost reprezentată de grupul „Time Out” (Alexandra și Ramona), acompaniat de dansatoare ale trupei „Innnovation”, din Oradea.
 Îndrăgiții soliști vocali Traian Ilea și Valeria Codorean au făcut un show de zile mari, iar solistul David Deejay a reușit să impresioneze publicul tânăr, la prima sa apariție pe aceste meleaguri bihorene.

După focul de artificii, de la ora 22.30, până dimineață, la ora 2.00, atmosfera pe „stadion” a fost întreținută de formația „Occident”, din Oradea, și solistul vocal Alexandru Borz, din Cefa.

Primarul Ioan Sorin Roman se arată mulțumit de modul de organizare și desfășurare a manifestărilor prilejuite de cea de-a V-a ediție a Zilei comunei Cefa: „Sunt bucuros și mulțumit, totodată, de reușita manifestărilor, pentru care țin să-i felicit pe colegii mei din primărie (care au acționat ca o familie unită), pe organizatorii și participanții concursului de atelaje (concurs care, deși este la început, doar la a doua ediție, a depășit toate așteptările), ai celorlalte concursuri organizate, prietenilor noștri din Geszt (Ungaria), în frunte cu doamna primar, Fabian Zsuzsanna, primarului comunei Zsadany (Ungaria), dl Dudaș Arpad, primarului comunei Sânnicolau Român, dl Alexandru Maghear, tuturor invitaților și personalităților care ne-au onorat cu prezența, între care: deputații Valeriu Boieriu și Claudiu Pop, subprefectul Traian Abrudan, dna Smaranda Scridon, directorul Direcției Generale a Finanțelor Publice Bihor, dl prof. Ioan Șereș, inspectorul general al Inspectoratului Școlar, dl Octavian Avrămuț, director executiv al Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Bihor, dl comisar-șef Dumitru Luncan, comandant al Poliției de frontieră, dl Moise Madear, șef al Ocolului Silvic Tinca. Mulțumiri colaboratorilor și partenerilor noștri locali, și nu în ultimul rând, consilierilor și cetățenilor comunei noastre.”
 Ovidiu DAN
 Foto: Mioara Arusoaei și Moise Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: S-a sărbătorit cu granița deschisă, cu atelaje pe stadion și artiști pe scenă.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 21 octombrie 2020

Poza zilei

Câștigă o tabletă Smart!

La împlinirea a 20 de ani de activitate,
Universitatea Agora din Oradea organizează un concurs pentru elevii claselor a XII-a
Dacă ești elev în clasa a XII-a și dorești să câștigi o tabletă Smart, urmează cei trei pași:
1. Cere o recomandare dirigintelui tău.
2. Redactează un eseu-prezentare cu titlul ,,Dăruiește învățătură"!
3. Scanează sau fotografiază recomandarea și eseul și trimite-le pe adresa de email: agora20@univagora.ro.
Fii conectat! Fii învățat!
Și tu ai dreptul la educație!