Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

S-a sărbătorit cu granița deschisă, cu atelaje pe stadion și artiști pe scenă

Sâmbătă, 30 august, de Ziua comunei Cefa,

S-a sărbătorit cu granița deschisă, cu atelaje pe stadion și artiști pe scenă

După deschiderea punctului de frontieră româno-ungară de la Ateaș și Geszt, toate drumurile au dus spre „stadionul” din Cefa, unde s-au desfășurat manifestările prilejuite de Ziua comunei Cefa, sărbătoare a înfrățirii, aflată la cea de-a cincea ediție.

 O dată în an, de Ziua comunei Cefa, punctul de frontieră dintre localitățile Ateaș, comuna Cefa și Geszt (Ungaria) se deschide pentru o zi, urmare a demersurilor făcute în urmă cu cinci ani de primarii celor două comune, Ioan Sorin Roman și Fabian Zsuzsanna, la înfrățirea celor două comune.
Potrivit obiceiului, primarii au tăiat panglica, au salutat asistența și au închinat cu șampanie în numele prieteniei și al înfrățirii, iar dansatori din cele două localități înfrățite, îmbrăcați în costume populare tradiționale, au prezentat un moment artistic. La manifestare, alături de primari, au participat consilieri locali ai celor două comune, deputatul Valeriu Boieriu și Farkas Zoltan, vicepreședintele Consiliului județean Bekes (Ungaria), alți invitați.
Sărbătoarea avea să continuie pe  „stadionul” din Cefa, cu un concurs de atelaje, aflat la cea de-a doua ediție, cu concursuri de șah, table și joc de cărți, un spectacol de călărie și cu artiști mai mici și mai mari pe scenă, cu bogracs și mititei, bere și pălincă pe mese.  
Participare peste așteptări, concurenți de top din țară și străinătate
La startul celei de-a II-a ediții a concursului de atelaje, s-au aliniat 31 de concurenți din Cefa și județul Bihor, precum și concurenți de top din țară și din Ungaria, în majoritate proprietari de atelaje și cai (unii chiar și constructori de atelaje).
Mai întâi a avut loc parada atelajelor pe străzile localității, urmată de două tururi de onoare în incinta „stadionului”, pentru a saluta asistența și comisia de arbitri, din Salonta (ing. Kertmegi Ștefan, arbitru principal și moderator al concursului, Molnar Ștefan, arbitru de teren și Cismaș Alexandru, președintele juriului).
Competiția s-a desfășurat pe cele două probe standard, proba de obstacole și proba de urmărire. În timp de trei minute, concurenții trebuiau să parcurgă pista cu obstacole (cu cele 20 de „porți”), în lungime de 650 de metri, fără a doborî mingile de pe cele 40 de jaloane. Această performanță, de a se încadra în cele 180 de secunde (cronometrate electronic, pe bază de sistem cu fotocelulă) fără vreun punct penalizare, a fost realizată de 12 concurenți, care și-au disputat finala. La proba de urmărire (slalom printre jaloane) a contat timpul cel mai scurt de parcurgere a pistei, cu trecere prin cele 20 de „porți”.
Pentru toți concurenții, organizatorii au pregătit diplome și cupe, iar pentru cai, câte un sac de abrac.
Râvnitele trofee au fost cucerite de primii șase concurenți, la fiecare probă.
La proba de obstacole, câștigătorii sunt, în ordine: Santa Istvan, din Ungaria –locul I, Levay Zsombor, din Sălard – locul II, Borsos Bela, din Gyula, Ungaria – locul III, Nagy Jozsef și Nagy Laszlo, din Komadi, Ungaria – locurile IV și V, Szabo Gyula, din Ungaria – locul VI.
În proba de urmărire, au ieșit victorioși: Barna Janos, din Elek, Ungaria (cu 115,90 de secunde) – locul I, Bede Istvan Mihaly, din Diosig – locul II, Czegi Zsolt, din Salonta – locul III, Nagy Laszlo și Nagy Jozsef, din Komadi, Ungaria – locurile IV și V, Hajdu Istvan, din Săcuieni – locul VI.
Surpriza celei de-a doua ediții a constituit-o demonstrația de călărie, făcută de Cohaida Monica și Eper Barbara, din Horobagy, Ungaria.
O cununie civilă și o jumătate de veac împreună
De Ziua comunei Cefa, primarul Ioan Sorin Roman a avut fericita ocazie de a oficia o cununie civilă. Sâmbătă, și-au unit destinele prin căsătorie, pentru o viață împreună, Ursan Cornelia Maria, din Cefa și Mălan Lucian Dumitru, din Alparea.
La momentul adevărului și al premierilor, domnul primar avea să felicite și să premieze (cu câte 50 de lei – 500.000 și un buchet de flori) cinci familii din Cefa (soț și soție), care au împlinit o jumătate de secol de căsătorie (Petru și Iuliana Paina, Petru și Maria Totorean, Alexandru și Victoria Faragău, Alexandru și Irina Crișan, Gheorghe și Ana Tăut). La festivitate a participat și prof. univ. dr. Lia Pop, decanul Facultății de Științe Politice și Științele Comunicării, de la Universitatea din Oradea.
 La „vârsta” majoratului, și premierea câștigătorilor
Dacă unii au fost felicitați de conducerea primăriei pentru că au împlinit 50 de ani de căsătorie, alții au fost felicitați pentru cei 18 ani de fidelitate, 18 ani de activitate neîntreruptă la locul de muncă (Groza Nicușor Eugen, șeful Postului de poliție din Cefa, și Gui Mariana Carmen, funcționar în cadrul Primăriei Cefa).
Festivitatea de premiere a continuat cu înmânarea diplomelor și cupelor câștigătorilor concursurilor de șah, table și cărți, precum și ai concursului de gătit bogracs (și gulaș).
Premiile au fost înmânate de domnul primar, Ioan Sorin Roman și de conducătorul concursurilor de șah, table și cărți, prof. Vasile Derșidan (președintele Clubului sportiv al veteranilor Oradea), organizatorul principal (ajutat de Constantin Pană, secretarul clubului).
Din cei 30 de participanți, primii zece clasați, la cele trei secțiuni, aveau să fie răsplătiți cu diplome și cupe (la șah, copii, Alexandru Găvruța, din Oradea, locul I; la seniori: Liviu Găvruța, din Oradea - locul I, Eugen Roman, din Oradea – locul II, Viorel Butcă, din Cefa – locul III; la table: Ioan Popa, din Oradea – locul I, Ionuț Mociar, din Oradea – locul II, Remus Leu, din Oradea – locul III; la jocul de cărți – cruce: Letai Tibor, din Oradea – locul I, Emil Ghețe, din Nojorid – locul II, Ovidiu Tonca, din Cefa – locul III).  
Un program artistic pentru toate gusturile și vârstele
Pe scenă și în fața scenei, cefanii au avut plăcerea să-ți vadă odraslele în postură de soliști vocali (Andrada Crăciun) și dansatori, în cadrul formației de dansuri populare „Datina” (care reunește copii și tineri din Inand și Cefa, sub bagheta magică a cunoscutului și îndrăgitului maestru coregraf Florica Negrău, și ea localnică, din Ateaș, cetățean de onoare al comunei). Lor li s-au alăturat soliști și dansatori ai titratului Ansamblu folcloric al fundației etnofolclorice „Florile Bihorului” Oradea, coordonat de maestrul coregraf Florica Negrău (președintele fundației, coordonator proiecte, Valeria Bunica), secondată de Alina Popa Negrău, asistent coregraf și acompaniați de grupul orchestral condus de Adrian Gligor.
Maria Popa, Flavia Sferle, Andrada Crăciun (din Cefa), Mihai Jula (student al prof. univ. Florin Mariș Hinsu, de la Facultatea de Muzică, din Oradea), Amalia Ghitea (studentă, fostă elevă a prof. Adriana Pop, de la Liceul de Artă, Oradea) și Șerban Popa (elev al prof. Florina Burdaș, de la Liceul de Artă) au interpretat piese din folclorul bihorean (și nu numai), iar talentații dansatori au prezentat o suită de jocuri populare din vatra Bihorului (de pe valea Crișului Negru: polcă, ardeleana de la Tulca, ardeleana în roată de la Petid, polcă și pe picior, ardeleana de la Roșia și de pe valea Crișului Repede), din Þara Oașului  și din părțile Aradului. Programul a fost prezentat la microfon de Alexandra Balaj.
În același registru folcloric, a evoluat și Ramona Szabo (din București), cu muzică etno (Ramona a fost însoțită de duetul său de dansatoare - Anca și Adriana).
Muzica dance a fost reprezentată de grupul „Time Out” (Alexandra și Ramona), acompaniat de dansatoare ale trupei „Innnovation”, din Oradea.
 Îndrăgiții soliști vocali Traian Ilea și Valeria Codorean au făcut un show de zile mari, iar solistul David Deejay a reușit să impresioneze publicul tânăr, la prima sa apariție pe aceste meleaguri bihorene.

După focul de artificii, de la ora 22.30, până dimineață, la ora 2.00, atmosfera pe „stadion” a fost întreținută de formația „Occident”, din Oradea, și solistul vocal Alexandru Borz, din Cefa.

Primarul Ioan Sorin Roman se arată mulțumit de modul de organizare și desfășurare a manifestărilor prilejuite de cea de-a V-a ediție a Zilei comunei Cefa: „Sunt bucuros și mulțumit, totodată, de reușita manifestărilor, pentru care țin să-i felicit pe colegii mei din primărie (care au acționat ca o familie unită), pe organizatorii și participanții concursului de atelaje (concurs care, deși este la început, doar la a doua ediție, a depășit toate așteptările), ai celorlalte concursuri organizate, prietenilor noștri din Geszt (Ungaria), în frunte cu doamna primar, Fabian Zsuzsanna, primarului comunei Zsadany (Ungaria), dl Dudaș Arpad, primarului comunei Sânnicolau Român, dl Alexandru Maghear, tuturor invitaților și personalităților care ne-au onorat cu prezența, între care: deputații Valeriu Boieriu și Claudiu Pop, subprefectul Traian Abrudan, dna Smaranda Scridon, directorul Direcției Generale a Finanțelor Publice Bihor, dl prof. Ioan Șereș, inspectorul general al Inspectoratului Școlar, dl Octavian Avrămuț, director executiv al Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Bihor, dl comisar-șef Dumitru Luncan, comandant al Poliției de frontieră, dl Moise Madear, șef al Ocolului Silvic Tinca. Mulțumiri colaboratorilor și partenerilor noștri locali, și nu în ultimul rând, consilierilor și cetățenilor comunei noastre.”
 Ovidiu DAN
 Foto: Mioara Arusoaei și Moise Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: S-a sărbătorit cu granița deschisă, cu atelaje pe stadion și artiști pe scenă.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminică, 16 mai 2021