Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

10.000 de elevi au participat la activităţile organizate de B.N.R.

Interes în creștere pentru educația financiară

10.000 de elevi au participat la activităţile organizate de B.N.R.

Interes în creștere pentru educația financiară: 10.000 de elevi au participat la activităţile organizate de B.N.R. în săptămâna „Şcoala altfel", dublu faţă de anul anterior.

Elevi din peste 180 de şcoli au participat la activităţile educaţionale organizate de B.N.R. în programul Ministerului Educaţiei Naţionale și Cercetării Științifice „Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!" din 18 - 22 aprilie 2016;
Cei peste 10.000 de participanţi au vizitat sediul central, sucursalele și agențiile teritoriale ale B.N.R., inclusiv centrele de procesare a banilor, având totodată acces la colecțiile permanente ale Muzeului B.N.R.;
Se remarcă o creştere semnificativă a interesului elevilor și cadrelor didactice pentru sesiunile interactive susţinute de reprezentanți ai B.N.R. pe teme legate de istoria banilor și moneda națională, economisire, creditare, inflație.
Rezultatele programului „Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!" reflectă un interes sporit al elevilor și cadrelor didactice pentru educația financiară. Numărul de participanţi, dublu faţă de anul anterior, se situează la un nivel similar cu cel înregistrat în programul Global Money Week din martie 2016. Astfel, cele două săptămâni dedicate educaţiei financiare de către B.N.R. au atras peste 20.000 de elevi şi cadre didactice din învăţământul preuniversitar. Activităţile vor continua pe tot parcursul anului 2016, fiind desfăşurate cu preponderenţă de către unităţile teritoriale ale B.N.R., în colaborare cu M.E.N.C.S. şi universităţile partenere.
În săptămâna „Şcoala altfel", sediile sucursalelor şi agenţiilor teritoriale ale B.N.R., inclusiv centrele teritoriale de procesare a banilor, au fost deschise grupurilor de elevi din învăţământul primar, gimnazial şi liceal. Reprezentanți ai B.N.R. au organizat întâlniri și sesiuni interactive, susținute inclusiv prin mijloace educaționale moderne (video), cu subiecte referitoare la noţiuni de bază privind economisirea, creditarea, inflaţia, elemente despre istoria banilor şi a monedei naţionale, prezentarea elementelor de siguranţă ale însemnelor monetare, dar și la rolul băncii centrale şi al băncilor comerciale în economie. Evenimentele au avut loc în toate cele 20 de sucursale și agenții teritoriale (Cluj, Iași, Timiș, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Brașov, Brăila, Buzău, Constanța, Dolj, Galați, Gorj, Maramureș, Mureș, Prahova, Sibiu, Suceava şi Bucureşti). Toți elevii au primit materiale didactice (flyere, pliante, broșuri) de prezentare a principalelor noțiuni și informații.
Totodată, elevii au vizitat sediul central al B.N.R. unde au primit informații despre spaţiile arhitectonice de patrimoniu şi monumentalistică din Palatul Vechi - Galeria guvernatorilor, Sala de Consiliu, Scara de onoare -, precum şi despre operele de artă expuse. Peste 1.400 de copii au vizitat expoziţia permanentă amenajată în Palatul Vechi al B.N.R. şi au participat la reconstituirea celor peste 13 decenii ale Băncii Centrale, dar şi la prezentarea unor file importante din istoria banilor pe teritoriul actual al României - de la însemnele premonetare, până la înfiinţarea sistemului monetar autohton şi, apoi, la istoria modernă a leului.
Proiectele educaționale iniţiate şi dezvoltate de B.N.R. începând cu anul 2008, ca parte integrantă a activităţilor de comunicare cu publicul larg, vizează creşterea nivelului de educaţie financiară pentru o mai bună înţelegere şi evaluare corectă a aspectelor economice şi financiare. Până în prezent, peste 100.000 de elevi şi cadre didactice au participat direct la sesiunile şi activităţile educaţionale ale B.N.R. în cadrul proiectelor „Să vorbim despre bani şi bănci" şi „Zilele porţilor deschise pentru studenţii economişti".
Mai multe detalii despre proiectele educaționale ale B.N.R. găsiți pe http://www.bnr.ro/Proiecte-educationale-7872.aspx
(B.N.)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:26:48 Ora de vară a Europei de Est