Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
7 noiembrie 2023

Prima de carieră didactică – informații importante, detalii utile / Cum pot cadrele didactice să obțină rapid creditele profesionale transferabile pentru educație nonformală (P)

Prima de Carieră Didactică a fost oferită în timpul grevei profesorilor ca o soluție pentru cheltuielile legate de activitatea pe care cadrele didactice o desfășoară, dar informațiile oferite până acum nu sunt foarte bine organizate și nu există un rezumat util.
Nu este foarte clar, de exemplu, de ce s-a oferit pe un card diferit de cel de salariu, cum se utilizează cardul primit, de ce sunt atât de mulți furnizori acceptați (deși activitatea lor n-are nicio legătură cu restricțiile privind cheltuirea sumelor de către profesori).
În acest material veți afla:
De unde vin banii;
De ce s-a utilizat un card separat;
De ce sunt atât de mulți furnizori în lista care acceptă cardul;
Care sunt regulile cu privire la cheltuirea banilor;
Care sunt cheltuielile sigur eligibile;
Care sunt beneficiile acestei prime;
Ce cursuri se pot achiziționa.
Răspunsurile au fost elaborate de echipa Docentix https://www.docentix.com/ – (The e-Learning Company este una dintre firmele afiliate care oferă exclusiv cursuri online în limba română).

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
17 octombrie 2023

Conferință pentru profesori și învățători la Cluj – Universitatea Babeș-Bolyai – FSEGA, pe 19 octombrie: Școala de Bani începe școala – discutăm despre educație financiară într-un context transdisciplinar / Înscrieri deschise pentru cadrele didactice

Conferința Școala de bani începe școala...

A treia conferință regională din seria „Școala de bani începe școala: resurse educaționale transdisciplinare de educație financiară”, este organizată pe 19 octombrie 2023, de la ora 13.30, la UBB – Aula FSEGA, de Edupedu.ro cu sprijinul Școala de Bani – BCR, alături de partenerul instituțional Universitatea Babeș-Bolyai – FSEGA (Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor). Înscrierile sunt deschise pentru participanți, prin completarea acestui formular.
Noțiunile de educație financiară, dar și mai important, cum să le aplice și să afle despre bani în cât mai multe contexte, în cât mai multe și variate împrejurări, exact ca în viață, sunt foarte importante pentru elevi. Care este valoarea banilor, cum să-și gestioneze veniturile și cheltuielile, cum să economisească și să investească, cum să împrumute bani în mod responsabil și cum să se protejeze de fraude financiare, toate aceste chestiuni trebuie să găsească răspunsuri și explicații și de la oamenii care aduc cunoașterea în viața lor, de la cadrele didactice.
Se organizează în total o serie de patru conferințe regionale. Prima dintre ele a avut loc la Timișoara, la Universitatea de Vest, pe 21 septembrie 2023, iar cea de-a doua la București, pe 19 octombrie, la Academia de Studii Economice din Bucureșt, care a fost și partener instituțional alături de Inspectoratul Școlar al Municipiului București. În cadrul acestor evenimente, peste 250 de profesori participanți au interacționat și în cadrul unui atelier de educație financiară și au avut ocazia de a discuta cu experții și organizatorii din proiect. La final, s-au acordat diplome de participare semnate atât de reprezentanții Școala de Bani, cât și de partenerii din inspectoratele școlare și universități. Seria de conferințe regionale se încheie la Iași, pe 16 noiembrie. Înscrierile sunt deschise pentru participanți atât pentru evenimentul de la Cluj-Napoca cât și pentru cel de la Iași, prin completarea acestui formular.
Școala de Bani și BCR au lansat în 2022 proiectul LifeLab, care, după ce a fost pilotat în două școli din sistemul de învățământ preuniversitar, urmează să fie extins la nivel național. Primul an de LifeLab a însemnat peste 50 de profesori, 1.200 de elevi, 15 cursuri de pregătire pentru profesori și 100 de materiale educaționale dezvoltate de profesorii LifeLab. La sfârșitul programului, cunoștințele de educație financiară ale elevilor s-au îmbunătățit considerabil: de la 46% la 65% (pentru elevii din ciclul gimnazial) și de la 40% la 55% (pentru elevii din ciclul liceal). Totodată, 93% dintre elevi și-au exprimat dorința să învețe cât mai multe noțiuni financiare practice și aplicabile.
Pentru profesori sunt esențiale formarea, sprijinul și resursele, în orice demers didactic. LifeLab a pregătit resurse multiple. În plus, Școala de Bani a susținut CCD Prahova pentru a implementa un program de formare gratuit, acreditat de Ministerul Educației.
Participarea este gratuită, dar locurile sunt limitate, se acordă diplome de participare. Sunt invitați să participe în principal profesorii din mediul preuniversitar, pentru care au fost create resursele educaționale cu o abordare transdisciplinară, prin care noțiunile de educație financiară pot fi introduse în predarea mai multor materii, pe toate ciclurile de învățare din preuniversitar: preșcolar, primar, gimnazial și liceal.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
27 septembrie

Ai peste 16 ani, ești la liceu și ești creativ?
Înscrie-te până pe 31 octombrie la competiția de inovație Solve for Tomorrow / Poți participa individual sau cu prietenii și colegii, în echipe, iar cei selectați vor beneficia de sesiuni de mentorat, workshop-uri și ateliere pentru a-și pune în practică proiectele (P)…

Echipa PNL Oradea a depus la BEM lista de candidaturi pentru Consiliul Local

Vineri,

Echipa PNL Oradea a depus la BEM lista de candidaturi pentru Consiliul Local

Filiala municipală a Partidului Național Liberal și-a prezentat vineri (22 aprilie 2016), în cadrul unei conferințe de presă susținută în sala mare a Primăriei, echipa de consilieri locali și planul de dezvoltare a municipiului pentru următorii patru ani.

Primarul Ilie Bolojan a prezentat lista de consilieri ai PNL Oradea: Bolojan Ilie Gavril, Mălan Mircea, Dușe Traian Adrian, Birta Florin Alin, Palladi Dacian Salvator, Dulcă Camelia Mariana, Maci Mihai, Negrean Daniel Dumitru, Morar Grigore, Buhaș Camelia Liana, Dragoș Marcel Daniel, Revnic Adrian, Marinău Florin Liviu, Filimon Teofil Laviniu, Lezeu Ioan, Felea Adrian Ioan, Fonoage Corina, Zdrîncă Ionel Marius, Ionescu Romeo, Dan Octavian, Chiană Laurențiu, Tau Ioan, Stanciu Bogdan, Popescu Anca, Bârsan Ioan, Locovei Andrian, Grama Anca Georgeta, Breb Dumitru, Miclăuș Dan Sorin, Letea Maria, Pop Dumitru Gabriel, Codrean Rareș George, Barabaș Călin, Sidic Sebastian, Tătar George Corneliu.
,,Echipa de consilieri este formată din actuali consilieri, din membri PNL care nu au mai deţinut funcţii, dar şi din oameni care nu au mai făcut politică, care au adus un plus de valoare în domeniul în care activează şi care s-au alăturat echipei noastre", a declarat Ilie Bolojan.
Primarul Ilie Bolojan a prezentat planul de dezvoltare a municipiului pe care îl propune alături de echipa sa pentru perioada 2016-2020.
,,Nu se poate progresa rapid doar improvizând și cârpind. E nevoie să ai un plan după care să se lucreze. Să existe capacitatea de a lua decizii strategice și de a le pune în practică. Succesul planificării implică continuitate și o majoritate stabilă în consiliul local", a subliniat Ilie Bolojan. Cele cinci direcții pe care administrația locală le va urmări în mandatul următor sunt:
1.Orașul conectat (conectarea rutieră la autostrăzile europene, realizarea terminalului intermodal, electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Cluj-Napoca - Episcopia Bihor, operarea mai bună a aeroportului, drumuri și legături mai bune între Oradea și comunele din jur, o circulație mai bună în oraș).
2.Orașul competitiv (susținerea în continuare a atragerii de investiții, dezvoltarea a încă două noi parcuri industriale, măsuri pentru creșterea numărului de locuitori, construirea de locuințe noi la prețuri accesibile, racordarea sistemului de învățământ la economia locală, oferirea de servicii publice de calitate).
3.Orașul cu spații publice de calitate (controlul extinderii urbane, reconvertirea suprafețelor mari de terenuri neutilizate, punerea în valoare a orașului, patrimoniului și clădirilor, finalizarea asfaltării străzilor din orașul vechi, continuarea amenajării locurilor de parcare din cartiere și izolarea termică a blocurilor, parcuri noi în fiecare cartier, creșterea suprafețelor verzi, conectarea prin piste de biciclete și aliniamente de arbori).
4.Orașul inteligent (susținerea dezvoltării și calității învățământului superior, oferirea de facilități universitare, precum clădiri de curs, cămine studențești, laboratoare, amplasarea în zona centrală a unei infrastructuri conectate care va furniza informații locale prin internet și extinderea infrastructurii de conectare și digitalizare în vederea dezvoltării serviciilor online, exploatarea durabilă a apei geotermale).
5.Orașul turistic (reamenajarea zonei Crișului Repede, amenajarea de muzee, construcția sălii de sport polivalentă, amenajarea de săli de spectacole și evenimente, aquapark-ul, organizarea de evenimente sportive, culturale și de divertisment, dezvoltarea unor servicii medicale de calitate pentru încurajarea turismului medical).
,,Am prezentat un plan de dezvoltare cu cinci direcţii, un plan ambiţios, dar fezabil, pentru un oraş prosper, iar fuziunea cu Sînmartinul va crea condițiile ca Oradea să devină capitala turismului balnear din România și cel mai vizitat oraș din vestul țării în următorii ani. Vom susține ridicarea nivelului stațiunilor Băile Felix și 1 Mai la standarde europene", a adăugat primarul Bolojan.
Viceprimarul Mircea Mălan a subliniat și el modul în care s-a dezvoltat orașul în ultimii ani: ,,Cred că putem vorbi în Oradea de un model de dezvoltare de succes, care vine în urma unui efort continuu și susținut. Vrem să continuăm dezvoltarea orașului, vom continua proiectele municipalității și vom dovedi și pe parcursul următorului mandat că PNL Oradea propune o echipă puternică, axată pe proiecte, în vederea creșterii bunăstării orașului", a declarat acesta.
,,Oradea a reușit să valorifice în mod inteligent fondurile europene, a reușit să atragă atenția asupra ei și să surprindă plăcut. Lucrurile însă nu stau în loc, Oradea trebuie să valorifice în continuare resursele pentru dezvoltare și să devină un loc prosper în care să trăiești alături de familie", a amintit juristul Dacian Palladi, candidat la funcția de consilier local al municipiului Oradea.
,,Și eu doresc Oradea mare, un oraș curat, al viitorului, în care copilul meu să-și dorească să trăiască. Doresc să mă asigur că în Consiliul Local se vor lua acele hotărâri care vizează sănătatea pacienților din oraș și județ", a subliniat și doctorul Dușe Adrian, candidat la funcția de consilier local al municipiului Oradea.
,,Un oraș nu se schimbă cu adevărat până nu se schimbă oamenii care locuiesc acolo, până când dinamica tenace cu o viziune clară a administrației locale nu se transferă asupra fiecărui cetățean. Oradea mare suntem noi înșine", a arătat lectorul universitar Mihai Maci, candidat la funcția de consilier local al municipiului Oradea.
,,Am asistat în acești ani la proiecte care au vizat o direcție, o viziune. Echipa trebuie să urmărească mai departe un interes major: calitatea vieții și bunăstarea orădenilor", a închis luările de cuvânt actualul consilier local Dan Octavian.
După prezentarea programului echipa PNL Oradea a depus lista de candidaturi pentru alegerile locale din 5 iunie la Biroul Electoral Municipal.
Anca Grama Sas

Trimite email
Sunday, 10 December 2023