Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

În Școala altfel, de la Oradea la Oncești

Patru zile pline

În Școala altfel, de la Oradea la Oncești

39 de elevi însoțiți de doi profesori și cinci mămici au pornit cu emoții și bucurie spre o nouă destinație în Săptămâna Școala altfel - Să știi mai multe, să fii mai bun!

În prima zi, obiectivele vizitate în lungul drum de la Oradea la Oncești au fost: Cimitirul vesel de la Săpânța, Mănăstirea Peri (cea mai înaltă din Europa) și Muzeul satului maramureșean din Sighetul Marmației. Cazarea a fost la Pensiunea Sub Cetate la Matei. După luarea cinei, seara s-a-ncheiat cu o petrecere-n pijama.
A doua zi, două vizite
Trezirea, deși s-a anunțat doar la ora 8.00, cei mai mulți ne-au dat-o cu aproape două ore mai devreme, nerăbdători nevoie mare...
Așa cum s-au obișnuit din taberele organizate anterior, după igiena de dimineață, cu toții am ieșit în curtea la înviorare, urmată de un mic dejun pe cinste (ochiuri, telemea, cașcaval, șuncă și cârnat de casă, roșii, ceapă verde și ridichi, ceai, lapte, unt și gem).
Pentru că în tabără respectăm anumite reguli de autogospodărire, fiecare camera a fost verificată, constatându-se ordine și responsabilitate în  aranjarea patului și și a lucrurilor din cameră.
Fiind într-o tabără etnografică, am făcut două vizite deosebite: una la Mănăstirea Bârsana, unde, după rugăciunea spusă în biserică, am vizitat muzeul din incintă; un prilej de a lua suveniruri și a observa icoane, traiste, cruci, prosoape, covoare realizate de măicuțe în atelierele mănăstirii, dar și alte obiecte (vase de lut, război de țesut, obiecte de mobilier, port popular etc.) specifice zonei maramureșene. A doua vizită am făcut-o tot în Bârsana la cei mai renumiți meșteri populari în cioplirea și sculptura lemnului-Bârsan Ioan și Teodor Bârsan. Ni s-a explicat cu un umor fin istoria unor obiecte realizate (patul magic, ursul cu pui, lingura gigantă, lanțul dintr-o bucată de lemn etc); am văzut pe viu cum ia naștere o poartă sau o troiță. După prânz, am încins jocuri de cunoaștere și autocunoaștere, jocuri sportive (cu coarda, cu mingea etc.), au avut de rezolvat un test fulger la MEM și CLR și de colorat un ou încondeiat, fiecare după preferințe... După cină, am dansat (coregrafia de la școală ( cu instr. Andrei Culda), coregrafie creată de fete (Denisa, coordonator) și puțină Zumba (coordonator mămica Anca)
A treia zi la Vișeu de Sus
Trezirea s-a făcut de data aceasta la 6.00, iar după o porție de griș, ne-am îmbarcat în autocar cu destinația Vișeu de Sus.
Acolo, timp de 6 ore, am călătorit prin mijlocul naturii (munți, pădure) cu Mocănița. A fost o experiență deosebită. Timpul s-a scurs foarte repede deoarece pe tren s-a cântat, s-au spus glume și ghicitori. Vremea a ținut cu noi pentru că nu a plouat deloc. La întoarcere, mămicile ne-au pregătit o mică gustare, după care cu toții am căutat prin iarba din curte ouă colorate de ciocolată ascunse de doamna învățătoare. Înainte de cină, familiile Cost și Coroian ne-au făcut o surpriză dulce: suc, ciocolată și portocale. Fiind ultima seară pe meleaguri maramureșene, după tradiția, am pregătit mult așteptatul foc de tabără, cu jocuri și cântece.
Ultima zi, la Vâltoarea de la Gorgan
După înviorare, mic dejun ,,ca la mama acasă" și notarea pe un postip a câtorva impresii, am făcut câteva vizite în apropierea pensiunii. O primă oprire a fost la Școala Gimnazială din Oncești, unde am făcut cunoștință cu doamna directoare și câteva cadre didactice care ne-au prezentat școala și grădinița, în timp ce elevii desfășurau diverse activități pe grupe, în Școala altfel. A doua oprire am făcut-o la cea mai mare sală de petreceri din țară (1.300 de locuri) din Oncești. Următoarea oprire a fost la Vâltoarea de la Gorgan, unde oamenii satului își spală covoarele, păturile, hainele cu ajutorul apei limpede de izvor.
Pentru bună comportare și implicare, toți copiii au fost recompensați cu diplome de merit, ciocolată și câte un mic dar ca amintire.
Cu părere de rău, a trebuit să facem cale întoarsă spre casă.
La final, ca și coordonator, pot spune mulțumită că tot ce ne-am planificat am realizat, pentru că am avut parte de copii ascultători, uniți, atenți și dornici de cunoaștere, pentru că am avut parte de ajutorul d-nei Claudia, profesorul nostru de sport, pentru că am avut parte de cinci mămici implicate, pentru că am avut un șofer răbdător, înțelegător, pentru că am avut parte de o cazare de nota 10**** și nu în ultimul rând pentru că am avut doar vreme bună, iar bunul Dumnezeu ne-a ferit de necazuri.
Vă mulțumesc tuturor !
Prof. Monica Toader
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: În Școala altfel, de la Oradea la Oncești.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 23 august 2019