Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Ieri, la Statuia Ostașului Român, a fost marcată ziua de 9 Mai

Ziua Independenței, Ziua Victoriei și Ziua Uniunii Europene

Ieri, la Statuia Ostașului Român, a fost marcată ziua de 9 Mai

Luni, 9 mai 2016, la Statuia Ostașului Român din Parcul 1 Decembrie din Oradea, a avut loc un ceremonial militar și religios, organizat de Instituția prefectului și Garnizoana Oradea, cu sprijinul Consiliului Județean Bihor, Primăriei Oradea și al structurilor de apărare, ordine publică și siguranță națională din Garnizoana Oradea.

Scopul declarat al manifestării a fost de marcare a zilei de 9 Mai ca zi cu triplă semnificație pentru poporul român: Ziua Independenței de Stat a României, Ziua Victoriei coaliției națiunilor unite în cel de-al doilea război mondial și Ziua Uniunii Europene.
Privită, însă, de sus în jos, ziua de 9 Mai a fost ,,tratată" diferit.
Prin mesajul său, citit de dl prefect Claudiu Adrian Pop, premierul Dacian Cioloș a tratat-o strict ca zi a Uniunii Europene.
,,La 9 Mai, trebuie să ne reamintim mai mult ca oricând ceea ce înseamnă Uniunea Europeană, de valorile și principiile pe care se bazează, la fel de valabile astăzi ca în urmă cu aproape 60 de ani (la 9 mai 1950 - n.n.). Proiectul european înseamnă pace, coeziune, solidaritate, prosperitate; o realitate pe care de multe ori uităm să o apreciem..." se spune în mesajul premierului. E important să conștientizăm realizările UE, avantajele și beneficiile de care se bucură toți cetățenii uniunii, atuurile incontestabile ale UE, drumul UE, și să privim lucrurile în perspectivă; să ne revigorăm angajamentul față de Europa, să credem în destinul nostru comun... pentru că UE nu înseamnă numai statistici sau legi, ci și oameni și politici publice, a mai subliniat actualul premier al României, dl Dacian Cioloș.
Ca istoric, dl prof. univ. dr. Mircea Brie, director al Departamentului de Relații Internaționale și Studii Europene - de la Universitatea din Oradea, a evocat momentul despicând firul în două, pornind de la câștigarea independenței, prin luptă și ajungând la Ziua Uniunii Europene; a tratat ,,ziua de 9 Mai ca o zi a românilor, ca o zi a europenilor și nu doar  a etnicilor români, o zi importantă pentru statul român, pentru România; o zi în care România și-a câștigat independența... prin luptă. Și acest proiect UE este o luptă, un proiect măreț după ce zeci de milioane de oameni au murit în cele două războaie mondiale. Istoricul a subliniat apoi ideea că ,,vremea statelor naționale nu a trecut. Aș vrea ca noi toți să iubim România, ca noi toți să iubim Europa. Nimeni nu exclude România într-o Europă unită. Nimeni nu exclude Europa într-o Românie iubită. Să gândim un proiect de identitate națională, o societate multiculturală, interculturală, în care România independentă să fie o Românie puternică, în care Europa să fie o Europă a prosperității", a conchis istoricul Mircea Brie. 
După un scurt recital al Ansamblului coral ,,General Traian  Moșoiu", la Statuia Ostașului Român au fost depuse jerbe și coroane de flori.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (97 de poze), accesați Galeria foto: Ieri, la Statuia Ostașului Român, a fost marcată ziua de 9 Mai.

 

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

marţi, 7 aprilie 2020