Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Primarul Adrian Mateaș a scos comuna Bratca din beznă

Pe Valea Brătcuței a răsărit soarele... privatizării

Primarul Adrian Mateaș a scos comuna Bratca din beznă

Prima și cea mai mare realizare a primarului Adrian Mateaș în mandatul trecut a fost montarea a o mie de corpuri de iluminat pe ulițele celor șase sate ale comunei: Damiș, Ponoară, Beznea (fost Delureni), Valea Crișului, Lorău și Bratca. Altfel spus, primarul a scos comuna din beznă.

 În vremurile comuniste, satul Bernea s-a numit Delureni, tocmai pentru că suna „prost” (Beznea, de la beznă), ori nu „cadra cu vremurile luminoase” pe care le trăiau românii în epoca lui Nicolae Ceaușescu. De-acum, s-a revenit la vechea denumire - Beznea, numai că primarul Mateaș l-a scos din beznă.
Reabilitarea iluminatul stradal nu a fost însă singura realizare a primarului din Bratca. Tot în primul mandat, primarul Adrian Mateaș a reușit: reabilitarea a două cămine culturale (în Ponoară și Valea Crișului), reabilitarea Școlii cu clasele I-VIII Damiș (încălzire centrală), amenajarea de spații de joacă pentru copii în fiecare sat, dotarea primăriei cu mijloace de transport (două microbuze) pentru transportul copiilor la școală, achiziționarea de mijloace pentru întreținerea și repararea drumurilor, amenajarea de spații verzi, amenajarea pieței agroalimentare, reabilitarea în proporție de 50 la sută a drumurilor comunale și elaborarea de proiecte pentru apă-canal, drumuri forestiere și asfaltări.
Așadar, primarul Adrian Mateaș s-a dovedit a fi un om de acțiune, omul faptelor, iar cetățenii l-au perceput ca atare și i-am acordat și cel de-al doilea mandat.
În programul său electoral, cel dintâi gospodar al comunei Bratca și-a propus continuarea și finalizarea lucrărilor începute în primul mandat, precum și alte investiții. O lucrare mare: începerea și finalizarea introducerii apei și canalizării în Bratca și Beznea, construirea căminului cultural în Beznea, finalizarea lucrărilor la școala nouă de la Valea Crișului, finalizarea extinderii Liceului Teoretic din Bratca, reparații capitale la școlile din Ponoară și Beznea, asfaltarea drumului Bratca - Valea Crișului - Piatra Crai, amenajarea cursului de apă de pe Valea Lorăului, introducerea apei potabile în Lorău și cătunul Secătură, crearea unei baze sportive moderne în Bratca și amenajarea căminului cultural, pentru a deveni un centru multifuncțional (inclusiv cu sală de nunți). Cu prioritate, primarul are în vedere asfaltarea drumurilor și ulițelor după finalizarea lucrărilor de introducere a apei potabile și finalizarea amenajării drumului forestier de pe Valea Brătcuței (un proiect Sapard) pentru privatizarea acelei zone deosebit de pitorești, unde proprietatea privată e la ea acasă și unde mai dețin terenuri cele două asociații urbariale din Damiș și Bratca. Vizitând zona, putem spune, cu adevărat, că pe Valea Brătcuței a răsărit soarele ... privatizării!
O zonă turistică pitorească, de neasemuit!
Primarul e o fire deschisă, amabilă, înțelegătoare. L-am citit astfel în biroul său, unde toată lumea intră ... ca la moară, și fiecare pleacă mulțumit. Cu o vorbă bună, cu un sfat și un îndemn, primarul reușește să bucure și să le deschidă o portiță pentru rezolvarea doleanțelor. Nu face promisiuni, fără acoperire, dar îi dă omului speranță că lucrurile se pot îndrepta. L-am văzut în aceeași postură și pe coridoare, dar și în fața instituției. Primarul Adrian Mateaș e localnic, își iubește comuna și ține să lase ceva în urmă. Dorește ca acea zonă turistică de neasemuit să fie căutată și îndrăgită și de alții pentru frumusețile sale: Valea Brătcuței și Valea Boiului, cu cascada, cele patru peșteri, zona de pescuit de pe Valea Crișului Repede și Valea Brătcuței, (chiar dacă, pentru moment, peștele se caută cu lumânarea din cauza unor neaveniți care au secat „balta de pește”, cum se spune), ghețarul din zona Ponoraș, monumentele istorice, precum și bisericile de lemn din Valea Crișului și Beznea (sat atestat din 1406).

Tot pe Valea Brătcuței se află și frumosul Centrul de agrement pentru tineret Valea Brătcuței, al Direcției județene pentru Tineret Bihor, căutat de copii și tineri din întreaga țară, care vin să-și petreacă câte o săptămână din vacanța de vară pe aceste frumoase meleaguri de doină și baladă.

Cu cei 140 de kilometri pătrați, comuna Bratca se prezintă ca o cetate râvnită de orice turist, înconjurată de „ziduri” falnice, care se cheamă Remeți, Roșia, Șuncuiuș și Borod, zone de un farmec aparte. Tocmai de aceea, primarul Adrian Mateaș așteaptă întreprinzătorii, pe cei ce doresc să construiască în frumoasele zone ale comunei Bratca. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Primarul Adrian Mateaș a scos comuna Bratca din beznă.

Trimite email
marți, 23 aprilie 2024, 19:02:38 Ora de vară a Europei de Est