Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 ianuarie 2023

Scrisoare deschisă semnată de 29 de licee pedagogice către Președinte, Parlament și Ministerul Educației să nu desființeze specializarea de învățător de la aceste școli

O scrisoare deschisă semnată de 29 de licee pedagogice este adresată președintelui României, Parlamentului și Ministerului Educației, astfel încât să nu se deființeze specializarea de învățător. Săptămâna trecută, Edupedu.ro a scris că liceele pedagogice nu vor mai putea forma învățători pentru prima dată de la înființarea acestora, potrivit proiectului de Lege a învățământului preuniversitar.
„Având în vedere informațiile apărute în mass-media legate de proiectul de Lege al învățământului preuniversitar, conform cărora liceele și colegiile pedagogice nu vor mai avea specializarea de învățător, cadrele didactice din întregul sistem de învățământ pedagogic își exprimă dezaprobarea față de această decizie, care afectează grav baza formării dascălilor din România”, se arată în textul scrisorii.
În document sunt menționate rezultatele deosebite pe care le-au obținut la titularizare absolvenții liceelor pedagogice: „Absolvenții liceelor pedagogice au obținut rezultate deosebite la examenul național de titularizare în învățământul preșcolar și primar, iar în instituțiile de învățământ unde au fost încadrați au primit aprecieri prin care se confirmă temeinicia pregătirii psihopedagogice”.

Citiți în continuare ...Stirea din 13 ianuarie!!!

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 ianuarie 2023
Să te crucești!!!

Liceele pedagogice nu vor mai putea forma învățători pentru prima dată de la înființarea acestora, potrivit proiectului de Lege al învățământului preuniversitar – surse

Liceele pedagogice nu vor mai avea specializarea de educator-învățător, ci doar pe cea de educator-puericultor, potrivit proiectului Legii învățământului preuniversitar obținut pe surse de Edupedu.ro. Acest lucru înseamnă că liceenii formați în liceele pedagogice vor putea preda doar copiilor din creșe și grădinițe. Până acum, liceele pedagogice aveau și specializarea de educator-învățător.
Amintim că proiectele de legi ale educației în varianta ministrului Ligia Deca, obținute pe surse de EduPedu.ro, nu au fost încă făcute publice, dar sunt finalizate de Ministerul Educației (ME), după ce au fost verificate amendamentele primite în perioada de dezbatere publică, de la lansarea variantelor Cîmpeanu, în iulie 2022.
Urmează ca experții din partidele din coaliția de guvernământ să lucreze cu ME la noile legi până la 1 februarie 2023. Apoi, proiectele ar urma să treacă prin Guvern până la 15 februarie, iar Parlamentul să aprobe legile Educației Deca până pe 15 martie. Toate noutățile pe care le aduc acestea pot fi citite aici.
La articolul 52, alin. (2) stabilește că liceele pedagogice vor avea specializările de educator-puericultor și instructor de educație extrașcolară: „(2) Unităţile de învăţământ în care se organizează învăţământ pedagogic preuniversitar sunt unităţi de învăţământ liceal, care au capacitatea de a organiza procesul de predare-învăţare-evaluare şi practica pedagogică, pentru specializările din cadrul filierei vocaţionale: educator-puericultor, instructor de educaţie extraşcolară”.
La alin. 3 de la articolul de mai sus apare că „prin absolvirea cu diplomă a specializării educator-puericultor din cadrul filierei vocaţionale, profil pedagogic, se consideră îndeplinite condiţiile de formare psihopedagogică şi de calificare necesare ocupării funcţiei didactice de educator-puericultor, educator educaţie timpurie, educatoare/educator”.
De menționat este că, potrivit proiectului de lege Deca, elevii care la data adoptării proiectului de lege erau înscriși în licee pedagogice și aveau specializarea de învățători vor putea fi încadrați pe postul de învățător/învățătoare în învățământul primar.
Art. 244 alin. (25) din proiectul Deca: „Elevii care la data adoptării prezentei legi erau înscrişi în cadrul liceelor pedagogice, specializarea învăţător/învăţătoare precum şi absolvenţii acestei specializări prin excepţie de la prevederile art. 171, alin. (1), litera e) pot fi încadraţi pe postul de învăţător/învăţătoare în învăţământul primar”.
La capitolul formarea inițială a personalului didactic de predare apare că în liceele pedagogice pot fi formați atât educatori-puericultori pentru creșe, cât și educatori pentru grădinițe. Tot aici este menționat învățământul primar pentru educator/educatoare, dar probabil este o greșeală.
„Prin excepţie de la prevederile alin. (6), formarea personalului din educaţia antepreşcolară pentru funcţia de educator-puericultor, a celui din învăţământul preşcolar şi primar pentru funcţiile de educatoare/educator se realizează prin unităţi de învăţământ preuniversitar cu profil pedagogic, iar a maiştrilor-instructori şi a antrenorilor, prin unităţi de învăţământ terţiar nonuniversitar. Pentru absolvenţii liceelor pedagogice şi colegiilor universitare de institutori se consideră îndeplinită condiţia de formare psihopedagogică de nivel I”, conform art. 165. alin. (10).
Condițiile de ocupare pentru funcțiile didactice
Absolvenții liceului pedagogic, cu specializarea învățător, vor putea fi angajați în școli. Pentru funcțiile de educator-puericultor, educator/educatoare și învățător/învățătoare trebuie să fie îndeplinite următoarele condiții, potrivit art. 171 alin. (1) din proiectul de lege consultat de EduPedu.ro:
„a) pentru ocuparea funcţiilor didactice de educator-puericultor, educator/educatoare, absolvirea cu diplomă a liceului pedagogic sau a unei şcoli echivalente, cu specializarea corespunzătoare fiecărei funcţii didactice;” – vezi mai jos, în articol, ce excepții au fost introduse până în 2025;
„d) pentru ocuparea funcţiei de profesor pentru învăţământ preşcolar – absolvirea cu diplomă de licenţă a specializării „Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar” sau absolvirea cu diplomă a liceului pedagogic cu specializările „educatoare” şi „educatoare/învăţător” ori a colegiului universitar de institutori sau a altor şcoli echivalente şi absolvirea unei instituţii de învăţământ superior cu diplomă de licenţă;”
„e) pentru ocuparea funcţiei de profesor pentru învăţământ primar – absolvirea cu diplomă de licenţă a specializării „Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar” sau absolvirea cu diplomă a liceului pedagogic cu specializările „învăţător” şi „educatoare/învăţător” ori a colegiului universitar de institutori sau a altor şcoli echivalente şi absolvirea unei instituţii de învăţământ superior cu diplomă de licenţă;”
j) pentru ocuparea funcţiilor didactice de învăţător/învăţătoare, absolvirea cu diplomă a liceului pedagogic sau a unei şcoli echivalente, cu specializarea învăţător sau învăţătoare.”
La creșă vor putea fi angajați pe funcția de educator-puericultor și absolvenţi ai liceului pedagogic sau ai unei şcoli echivalente, cu specializarea educatoare sau învăţătoare, care au urmat sau vor urma până la 1 septembrie 2025 cursuri de educaţie timpurie în cadrul proiectelor derulate de Ministerul Educaţiei cu terţi, precum și absolvenţi cu diplomă de licenţă, specializarea pedagogia învăţământului preşcolar şi primar, având aceeași condiție.
În proiectul fostului ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, învățătorii puteau fi formați în liceele pedagogice, conform art. 130 alin. (4): „Prin excepţie de la prevederile alin. (2), formarea personalului din educaţia antepreşcolară pentru funcţia de educator-puericultor, a celui din învăţământul preşcolar şi primar pentru funcţiile de educatoare/educator şi învăţătoare/învăţător se realizează prin liceele pedagogice, iar a maiştrilorinstructori şi a antrenorilor, prin unităţi de învăţământ terţiar nonuniversitar.”...

,,Memorialul Matei Virgil”, ediția a II-a

Concursul de educaţie rutieră

,,Memorialul Matei Virgil”, ediția a II-a

Copii din 13 județe s-au întrecut, la final de săptămână, într-o amplă competiție de educație rutieră, la Șuncuiuș.

În perioada 13 - 15 mai2016, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității și cei ai Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor au fost implicați într-un amplu concurs de educație rutieră, organizat în localitatea bihoreană Șuncuiuș.
Concursul de educaţie rutieră „Memorialul Matei Virgil", organizat de Liceul Tehnologic Nr.1 Șuncuiuș, în colaborare cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor - Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, Serviciul Poliţiei Rutiere și cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor, ajuns la cea de-a doua ediție, face parte din acțiunile cuprinse în Calendarul Activităţilor Educative Regionale şi Interjudeţene  al Ministerului Educației Naționale.
În competiție au fost angrenate 15 echipaje de elevi din clasele V - VIII, reprezentând 13 județe, respectiv un echipaj din județul Alba, coordonat de prof. Andrei Liviu, două echipaje din județul Arad, coordonate de profesorii Dumitru Miron și Csernus Emil, un echipaj din județul Caraș-Severin, coordonatori, prof. Alina și Lorena Șelariu, un
echipaj din județul Cluj, coordonat de prof. Dorel Verde, un echipaj din județul Dâmbovița, coordonat de prof. dr. Susana Marinescu, unul din Maramureș, coordonat de prof. Nelu Miel, un echipaj din județul Mureș, coordonator, prof. Dan Moldovan, unul din județul Satu-Mare, coordonator, Ioan Călin, unul din județul Sălaj, coordonat de prof. Mariana Goron, un alt echpaj din județul Teleorman, coordonat de prof. Dan Cepan, un echipaj din județul Timiș, coordonat de prof. Dan Nicolov, alt echipaj din județul Vaslui, coordonat de prof. Mihai Moșnianu și două echipaje de elevi din județul Bihor, coordonate de prof. Emil Bodea, Bogdana Haragoș și Loredana Ungur.
Scopul concursului a fost formarea unui comportament rutier responsabil, pe baza cunoaşterii şi respectării regulilor de circulaţie, pentru a preveni producerea accidentelor de circulaţie cu victime din rândul elevilor.
În cadrul concursului, elevii de gimnaziu participanţi au avut de parcurs următoarele probe: Parcurgerea unui traseu de îndemânare cu bicicleta în poligon; respectarea regulilor de circulaţie de către biciclişti, în parcul şcoală; proba teoretică, în vederea verificării cunoştinţelor privind normele rutiere.
Fiecare echipaj participant a avut în componenţă doi elevi din unități școlare din municipiul Târgoviște, municipiul Satu- Mare, municipiul Zalău, municipiul Vaslui și din localitățile:  Gherla, Reghin, Șag, Frumoasa, Blaj, Chișinău Criș și Șuncuiuș, care au avut ocazia de a-şi dovedi, în timpul concursului, cunoştinţele acumulate în materie de educaţie rutieră.
În urma susținerii celor trei probe: teorie, îndemânare pe bicicletă - poligon și parc școală, clasamentul final pe echipe a fost următorul:
Locul I - Liceul cu Program Sportiv ,,Avram Iancu" Zalău, Sălaj: Negrean Daria, Szabo Georgian, coordonat de prof. Mariana Goron
Locul al II-lea - Liceul Tehnologic Nr.1 Șuncuiuș, Bihor: Ungur Amalia, Haragoș Alexandru, coordonat de prof. Bodea Emil,
Locul al III-lea - Școala Gimnazială Nr.2 ,,Dimitrie Cantemir" Vaslui, Vaslui: Iftode Ștefania, Mititelu Vasile, coordonat de prof. Mihai Moșnianu.
Individual, premianții concursului pe probe au fost:
Clasament general:
Iftode Ștefania - fete, Școala Gimnazială Nr.2 ,,Dimitrie Cantemir" Vaslui, coordonator - prof. Mihai Moșnianu
Haragoș Alexandru - băieți, Liceul Tehnologic Nr.1 Șuncuiuș, coordonator - prof. Bodea Emil.
Teorie:
Negrean Daria - fete, Liceul cu Program Sportiv ,,Avram Iancu" Zalău, coordonator - prof. Goron Mariana
Haragoș Alexandru - băieți, Liceul Tehnologic Nr.1 Șuncuiuș, coordonator - prof. Bodea Emil.
Poligon:
Hanganu Teodora - fete, Școala Gimnazială Nr.1 Gherla, Cluj, coordonator prof. Dorel Verde
Varga Sergiu - băieți, Liceul Tehnologic Nr.1 Șuncuiuș, coordonatori - Haragoș Bogdana și Ungur Loredana.
Parc școală:
Szabo Georgian - băieți, Liceul cu Program Sportiv ,,Avram Iancu" Zalău, coordonator - prof. Goron Mariana
Matei Cosmina - fete, Școala Gimnazială ,,Coresi" Târgoviște, Dâmbovița, coordonator - prof. dr. Susana Marinescu.
La finalul competiției, participanții au fost recompensați de organizatori cu premii și diplome.
Comisar-şef de poliţie Ioana Indrieş,
Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii - I.P.J. Bihor
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: ,,Memorialul Matei Virgil”, ediția a II-a.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminică, 29 ianuarie 2023