Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Gaudeamus creşte la Oradea, de la an la an!

Deschiderea târgului, astăzi la ora 12.30

Gaudeamus creşte la Oradea, de la an la an!

Târgul Gaudeamus Oradea, cea mai nouă componentă a Caravanei Gaudeamus derulată de Radio România la nivel naţional, vă aşteaptă în intervalul 18 - 22 mai 2016, în Parcul 1 Decembrie la o ediţie cu adevărat memorabilă.

Organizat în acest an de Radio România (Centrul Cultural Media şi Radio Cluj), Primăria Municipiului Oradea şi Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea şi regiune, Gaudeamus se anunţă încă de la start drept un eveniment care nu trebuie ratat. În premieră, ediţia orădeană a Târgului Gaudeamus va avea o temă centrală - aniversarea a 150 de ani de la debutul lui Mihai Eminescu în paginile revistei „Familia" - marcată prin două manifestări speciale: un flash mob care va reface în mod simbolic drumul lucrării de debut a poetului, pe traseul Gaudeamus (Parcul 1 Decembrie) - bustul lui Iosif Vulcan şi conferinţa „Eminescu, Vulcan şi revista „Familia". 150 de ani de la debutul poetului Mihai Eminescu". Momente inedite, derulate în afara târgului, toate numele importante de pe piaţa cărţii, mii de titluri, preţuri şi pachete promoţionale, muzică bună, o atmosferă inconfundabilă, totul la Gaudeamus Oradea 2016!
Deschiderea oficială a ediţiei va avea loc astăzi, miercuri, 18 mai, la ora 12.30.
Programul de vizitare este: miercuri - sâmbătă, între orele 10.00 și 20.00 și duminică, între orele 10.00 și 15.00. Intrarea este liberă. Preşedintele de onoare al Târgului Gaudeamus Oradea 2016 va fi domnul Lucian Silaghi, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor.
 Gaudeamus Oradea 2016, repere statistice:
66 de participanţi reuniţi în 43 de standuri, reprezentând principalele categorii active pe piaţa de carte şi educaţie din România - edituri, agenţii de difuzare de carte şi produse multimedia, instituţii de învăţământ, edituri străine reprezentate de către distribuitori de carte. Prezenţa tuturor editurilor de top din România şi a celor mai importanţi distribuitori naţionali de carte străină este garanţia pentru o ofertă remarcabilă, atât din punctul de vedere al numărului de titluri disponibile la târg, cât şi al diversităţii domeniilor abordate. - o suprafaţă record de peste 400 mp de standuri (cea mai rapidă creştere înregistrată în ultima vreme de un târg Gaudeamus) - peste 30 de evenimente propuse de către organizatori şi expozanţi şi adresate unui public variat ca domenii de interes şi vârstă, dintre care le menţionăm doar pe cele prin care ne-am propus să ilustrăm tema centrală a acestei ediţii:
Miercuri, 18 mai, imediat după deschiderea oficială, vă invităm să participaţi la un flash mob! Peste 350 de elevi de la Colegiul Naţional Mihai Eminescu" vor reface în mod simbolic, prin intermediul unui lanţ uman format între pavilionul Gaudeamus din Parcul 1 Decembrie şi bustul lui Iosif Vulcan, traseul pe care poezia „De-aş avea" a tânărului Eminescu l-a parcurs în urmă cu 150 de ani, de la Cernăuţi la redacţia revistei „Familia". Lucrarea de debut a poetului, tipărită într-un format special, va pleca din mâinile unui invitat din Cernăuţi şi va fi astfel transmisă, de la târg până în preajma Muzeului Memorial „Iosif Vulcan" (pe traseul Parcul 1 Decembrie - traversare Str. Emanuil Gojdu - Podul Intelectualilor - Str. Iosif Vulcan). Destinatarul final va fi domnul Ioan Moldovan, actualul director al revistei „Familia", care va da citire cuvintelor cu care Iosif Vulcan a prefaţat în paginile revistei, la 9 martie 1866, poezia „De-aş avea". Evenimentul a fost iniţiat şi este organizat de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu" şi revista „Familia".
Joi, 19 mai, la ora 13.00, va avea loc, în organizarea Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor şi a revistei „Familia", conferinţa „Eminescu, Vulcan şi revista „Familia". 150 de ani de la debutul poetului Mihai Eminescu". Vor participa: Lucian Silaghi, directorul Direcţiei pentru Cultură Bihor şi preşedintele de onoare al Târgului Gaudeamus Oradea, Ioan Moldovan, directorul revistei „Familia", Traian Ştef, redactorul-şef al aceleiaşi publicaţii şi scriitorul Ioan F. Pop, custodele Muzeului Memorial „Iosif Vulcan".
Joi, 19 mai, între orele 16.00 şi 17.00, vă așteptăm pe Str. Republicii, în zona pietonală, la „Parada personajelor literare", susținută de liceenii de la Colegiul Național „Mihai Eminescu", cu sprijinul Teatrului „Regina Maria" Oradea.
 
Proiecte Radio România - Gaudeamus derulate la Târgul Gaudeamus Oradea 2016
Cărţile se întorc acasă, campanie care are ca principal obiectiv constituirea, prin donaţii din partea expozanţilor şi a vizitatorilor, a unui fond de carte care, în acest an, are ca beneficiar Asociaţia Dedalis din comuna Balc, organizaţie care face demersuri pentru înfiinţarea unei biblioteci a comunităţii.
Invitaţi de nota 10: olimpicii României, proiect prin care postul public de radio promovează şi recompensează performanţele obţinute pe plan internaţional de către reprezentanţii la vârf ai învăţământului românesc. Sâmbătă, 21 mai, la ora 12.00, sunteţi aşteptaţi să îi cunoaşteţi pe invitaţii de nota 10 ai Târgului Gaudeamus Oradea, elevi din oraşul-gazdă premiaţi la olimpiade internaţionale la diferite discipline: Árva Norbert-Ákos, Divin Péter (Liceul Teoretic „Ady Endre"), Teodora Groza (Colegiul Naţional „Mihai Eminescu") şi Kun Édua Boróka (Liceul Teologic Reformat „Lorántffy Zsuzsanna"). Premiile vor fi oferite de Automobile Dacia, BRD Groupe Société Générale şi Editura Casa Radio.
Premiile ediţiei 2016 a Târgului Gaudeamus Oradea vor fi decernate duminică, 22 mai, începând cu ora 13.00, astfel: Trofeele Gaudeamus (acordate editurilor - locurile 1, 2 şi 3) şi Cea mai râvnită carte a Târgului, decernate prin Votul Publicului exprimat prin completarea unor chestionare distribuite în rândul vizitatorilor pe întreg parcursul Târgului ; Trofeele Presei - decernate jurnaliştilor pe secţiunile publicaţii, radio, TV şi online, tot prin Votul Publicului;  Premiul Educaţia - decernat unei instituţii de învăţământ în semn de apreciere a modului de promovare a ofertei sale educaţionale la Târgul Gaudeamus; Premiul Miss Lectura, acordat celei mai frumoase cititoare prezente la târg, de către Casa de Modă Ilinca din Craiova.
Premiile Tombolei Gaudeamus, care vor fi acordate pe baza tragerii la sorţi a buletinelor de Vot al Publicului, sunt foarte numeroase şi atractive şi constau în sume de bani (Asociaţia Club Lions 22 Oradea), produse cosmetice (Avon Cosmetics), permise de intrare la Aqua Park President (Hotel President Băile Felix) şi vouchere pentru pizza (Select Catering Oradea).
Târgurile Gaudeamus, reunite în cadrul Programului Lectura, constituie cea mai importantă componentă a unui proiect de anvergură naţională, iniţiat şi derulat de Radio România cu scopul declarat de a susţine cultura scrisă din ţara noastră prin evenimente de tip expoziţional, dedicate în principal cărţii şi ofertei educaţionale. Palmaresul cumulat al Programului, în intervalul 1994 - 2016, însumează 93 de târguri organizate sub brandul Gaudeamus (inclusiv Gaudeamus Oradea 2016), aproape 2.642.000 de vizitatori, aproape 9.800 de expozanţi şi 10.630 de evenimente culturale. Principalele sale componente sunt: Târgul Internaţional Gaudeamus Carte de Învăţătură, Caravana Gaudeamus (Craiova, Cluj-Napoca, Oradea şi Litoral), Târgul Gaudeamus Carte Şcolară şi o serie de proiecte conexe. Calendarul Gaudeamus 2016 mai cuprinde: Litoral (11 - 15 august), Gaudeamus Carte Şcolară (15 - 25 septembrie) şi Târgul Internaţional Gaudeamus (16 - 20 noiembrie).
Târgul Gaudeamus Oradea - un eveniment organizat de Radio România, Primăria Municipiului Oradea şi Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea şi regiune
Parteneri principali: BRD Groupe Société Générale, Vodafone România, Automobile Dacia Parteneri: Avon, Hotel President Băile Felix, Casa de Modă Ilinca din Craiova, Select Catering Oradea, Asociaţia Club Lions 22 Oradea, Teatrul „Regina Maria" Oradea
Pentru detalii suplimentare privind această ediţie a Târgului Gaudeamus Oradea, vă rugăm să accesaţi website-ul www.gaudeamus.ro sau să vă adresaţi Secretariatului Gaudeamus.
Connie Chifor

Trimite email
joi, 28 martie 2024, 19:57:11 Ora standard a Europei de Est