Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

“Prietenul meu, calculatorul!”

Dintre noutățile anului școlar la Grădinița nr. 53

“Prietenul meu, calculatorul!”

Noutățile anului școlar 2008-2009 la Grădinița nr. 53 din Oradea sunt legate de opționale și proiecte, trei opționale noi și permanentizarea unui proiect internațional cu grădinița din Apateu (Ungaria).

 Grădinița nr. 53 din Oradea (grădiniță cu program prelungit), situată pe strada Călugăreni nr. 4A, este una dintre unitățile mari și căutate din zonă, având 10 grupe și un efectiv de 265 de copii (din care trei grupe mici).
Doamna directoare, Aurica Beleiu, este încântată de audiența pe care o are unitatea în zonă, de buna colaborare cu părinții și de atitudinea acestora. “Satisfacția noastră cea mai mare este să-i vedem pe părinți mulțumiți de ofertele și serviciile noastre, să-i simțim pe copii aproape, și să-i putem modela după știință, cu tact și respect, cu dragoste și înțelegere.”
Sălile au fost igienizate încă de la sfârșitul lunii iunie, mobilierul este nou, în totalitate, de anul școlar trecut. În hol, a fost amenajată o bibliotecă “centrală”, chiar dacă fiecare grupă își are biblioteca sa proprie, televizor, unu sau două calculatoare, aparatură audio și video. Cu ani în urmă, toate educatoarele au urmat un curs pentru descifrarea tainelor calculatorului, iar din acest an școlar, unul dintre cele trei opționale noi va fi “Prietenul meu, calculatorul!” (la concurență cu gimnastica ritmică și germana, dar și cu opționalele existente: engleza, dansul sportiv și șahul).
Colectivul de cadre didactice e tare în proiecte! Nu am fost pregătiți să recepționăm toate proiectele existente și nici nu e momentul acum să le facem cunoscute pe toate, vom puncta doar spunând că există un parteneriat permanent cu școala învecinată (Școala cu clasele I-VIII nr. 16), unul interjudețean, cu o grădiniță din Satu Mare, un proiect cu Școala cu clasele I-VIII “Octavian Goga” (între clasa a IV-a B, înv. Liana Petruța și grupa educatoarelor inst. Marcela Bondar și Viorica Derșidan), un proiect internațional cu o grădiniță din Apateu (Ungaria), care, din acest an școlar, va deveni permanent, la propunerea partenerilor din Apateu, încântați de colaborarea cu Grădinița nr. 53 din Oradea. Anul trecut, partenerii orădeni au fost invitați în două rânduri în Ungaria, în lumina “Dialogului intercultural” (în 4 iunie la Bedeu, iar în 12 iunie, la Apateu). Ei le vor întoarce vizita în această toamnă.
Vizitând grădinița (la ora la care copiii erau “ancorați” în lumea minunată a poveștilor, navigând cu gândul peste mări și țări, și visându-se feciori și fete de împărați), am cunoscut realitatea în direct, cu toată dotarea, ambientul și atmosfera. Unii nu au rezistat tentației să ne zâmbească fericiți și să se facă remarcați, semn că nu apucaseră să ajungă pe tărâmul viselor. Dinspre bucătărie, a ajuns până la noi o aromă de murături. Aruncând o privire prin obiectiv, am surprins-o pe bucătăreasa Lidia Filimon turnând apă cu oțet peste castraveții așezați în 45 de borcane de câte cinci litri.
Surpriza zilei avea să vină tocmai din ... insulele Canare!
Ruben și mămica sa, Adriana, au venit să-și ia rămas bun de la doamna educatoare și doamna directoare pentru că în scurt timp aveau să plece “puțin” până la Tenerife, în insulele Canare, unde au de gând să ia viața în piept, mama și cei trei fii, o “aventură” deloc accesibilă oricui! Dar, luptătoare cum e, Adriana speră să reușească să o ia de la capăt, cu mai mult noroc și fericire pe insula eternei primăveri! De ce nu? Baftă!
Și Adriana a crescut la această grădiniță, unde i-a înscris și pe fiii săi, Ruben și Nathy.
La final, doamna directoare ne-a lansat invitația de a reveni luni, 15 septembrie, la deschiderea cursurilor, pentru a fi părtași la bucuria și emoțiile pe care le încearcă cei mai mici dintre cei mici, trei grupe de prichindei, greu încercați de despărțirea de mămica și bunica. (Ovidiu DAN) 
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: “Prietenul meu, calculatorul!”  

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 4 decembrie 2020

Poza zilei

Revista ,,Curtea de la Argeș”, premiată cu ,,Meritul Academic”

La 10 ani de la apariție,
Revista  de cultură ,,Curtea de la Argeș" a fost premiată cu ,,Meritul Academic"
 
Domnul academician Gheorghe Păun, redactorul-șef al revistei de cultură ,,Curtea de la Argeș" ne-a dat, ieri (joi, 3 decembrie 2020), o veste de o mie de puncte:
,,De câteva ore, revista ,,Curtea de la Argeș"  este deținătoarea ,,Meritului Academic", acordat de Academia Română în cadrul Adunării Generale (online) de decernare a Premiilor Academiei, cu prilejul împlinirii a zece ani de apariție..."