Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

În parteneriat cu o grădiniță și universitate din Belgia

Grădinița nr. 54 din Oradea

În parteneriat cu o grădiniță și universitate din Belgia

În această vară, la Grădinița nr. 54 din Oradea (grădiniță cu program prelungit), s-a „revoluționat” (adică s-a schimbat) instalația de încălzire, au fost zugrăvite oficiile, băile, bucătăria și coridoarele, iar la învățământul special au fost zugrăvite și rașchetate și sălile de grupă.

Grădinița de pe bulevardul Dacia nr. 110 este binecuvântată de Domnul, la „răscruce” de drumuri europene, într-un paradis de verdeață, cu un parc de joacă asemeni unei oaze de încântat privirea.
Dacă afară, natura și primăria au fost darnice, înăuntru, tot ce se vede e rod al gândirii, imaginației și muncii educatoarelor, în frunte cu Eleonora Curtui, directoare de un an, dar educatoare de 26 de ani în această unitate, venită la un an după deschiderea grădiniței.
„Am schimbat mobilierul în trei săli de grupă la învățământul de masă. La învățământul special, în toate trei sălile este mobilier nou. Tot la învățământul special, într-o sală avem mobilier special pentru copiii autiști, primit din Belgia (sponzorizare din partea unei fundații). Avem un proiect în derulare cu finanțare nerambursabilă pentru amenajarea unui cabinet de documentare și informare pentru cadrele didactice și de consiliere pentru părinți (proiect în valoare de 8.000 de lei), parte din aparatură a fost achiziționată.”
Învățământ special gratuit
Grădinița nr. 54 funcționează cu opt grupe de copii la învățământul de masă și trei grupe la învățământul special, în total, 215 copii. De subliniat este faptul că la învățământul special, în două din cele trei grupe, copiii provin din familii, părinții își aduc copiii aici din tot orașul (din Ioșia, Velența, Nufărul, Cantemir), ba chiar și din Sânmartin, Biharia și Abram. Îi aduc dimineața și îi iau acasă după ora 16.00, fără să plătească nimic. Totul este suportat de Consiliul județean. La fiecare grupă specială există câte un psiholog, două educatoare și o îngrijitoare, plus o asistentă, un kinetoterapeut și o infirmieră pentru toate trei grupele. Terapia se desfășoară în cabinetul de psihologie. Din cele trei grupe specială, în una sunt copii cu deficiențe locomotorii, în a doua, autiștii, iar în cea de-a treia, copii cu deficiențe multiple. Copiii cu nevoi speciale au vârsta cuprinsă între 3 și 6 ani, maximum 9 ani.
Se fac demersuri pentru obținerea unui microbuz care să-i ridice de-acasă pe copiii din familiile orădene. Într-o grupă, copiii provin de la centrul de plasament.
Parteneriat școlar cu belgienii
Cadrele didactice de la Grădinița nr. 54 comunică prin internet cu colegi de breaslă de la o grădiniță din Lier, Belgia. Tema proiectului este „Grădinița în Europa”, iar în acest context, partenerii de proiect fac schimb de experiență, comunică despre activitățile desfășurate, excursiile și vizitele efectuate, expediindu-și poze edificatoare.
Cel de-al doilea proiect internațional de parteneriat este cu Universitatea Katho/ Ipsoc din Belgia. Proiectul se intitulează „Vorbirea cu sprijinul semnelor” și vizează doar învățământul special. Partenerii belgieni vin însoțiți de studenți. Ei țin cursuri cu cadrele didactice, iar studenții desfășoară activități cu copiii din grupele speciale.
Ca și la Grădinița nr. 53, și la 54, am avut parte de o surpriză, care se cheamă Ana-Maria Haidu. O educatoare-medic (rezidențiat), titrată, cu masterate, și cu 9,80 la concursul național unic de titularizare din acest an, care și-a ales la repartiție să lucreze în această unitate. Și unde mai pui că are liceul pedagogic la bază.
„Îmi sunt dragi copiii. Simt că în acest domeniu pot să mă realizez profesional mai bine decât dacă aș profesa ca medic. De fapt, de mică am visat să ajung dascăl”, ne-a spus Ana-Maria.
Și la învățământul special a fost repartizată o educatoare tânără, Diana Bunta, aflată în primul său an de activitate didactică. (Ov. Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: În parteneriat cu o grădiniță și universitate din Belgia.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 28 mai 2020