Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Conferința ,,Minoritățile și drepturile omului”

Joi, în Aula Albastră, a avut loc

Conferința ,,Minoritățile și drepturile omului”

Aula Albastră a Universității Agora a găzduit, joi, 9 iunie 2016, Conferința ,,Minoritățile și drepturile omului", ediția 2016, având ca protagoniști membri ai minorității slovace din România.

Conferința a fost deschisă de doamna conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, director al departamentului de Științe Sociale al Universității Agora,  director al Centrului Europe Direct, co-organizator al conferinței. Domnia sa a adresat un salut călduros invitaților și participanților din partea conducerii Universității Agora.
În prezidiu au luat loc domnul deputat Merka Adrian-Miroslav, președinte al Uniunii Democratice a Slovacilor și Cehilor din România (UDSCR), moderator al conferinței, doamna conf. univ. dr. Gabriela Bologa, prorector al Universității Agora, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu și conf. univ. dr. Ioan Stan. Dintre invitații la conferință amintim: conf. univ. dr. Ștefan Herchi, de la Universitatea din Oradea, dl consilier Mihalcsak Bogdan, doamna profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte al Senatului Universității Agora, studenți și cadre didactice, oameni de cultură din cadrul comunității slovacilor din Bihor, precum și cadre militare în rezervă și retragere din structurile de siguranță națională: Petrean Ioan, Gabor Iosif, Demian Dumitru, Croitoru Dan și Vasile Creț.
Conferința a fost structurată pe două secțiuni: Minoritățile naționale - noi instrumente și reglementări de drept internațional și Comunitatea slovacă din România. În plenul conferinței s-au prezentat materiale foarte interesante, noutăți legate de respectarea principiilor dreptului internațional cu privire la protejarea dreptului minorităților transfrontaliere. Domnul președinte Merka Adrian-Miroslav, deputat în Parlamentul României, a prezentat în PowerPoint un material consistent și interesant cu tema ,,Statistica, politica și evoluția demografică a slovacilor din România", în care a prezentat prin date, informații și multe imagini evoluția comunității slovace pe teritoriul României, fiind bucuros să afirme toleranța de care dă dovadă poporul român față de minorități, constituindu-se astfel într-un exemplu pozitiv pentru toată Europa și nu numai. Domnia sa a mai subliniat relațiile de prietenie existente între statul român și statul slovac, dovadă fiind vizitele președintelui și primului ministru făcute în Slovacia. Poporul slovac nu a uitat jertfa de sânge a soldaților români pentru eliberarea Cehoslovaciei în cel de-al doilea război mondial (în noiembrie 1944 - mai 1945), ca dovadă că pe teritoriul actual al Slovaciei se află cel mai mare cimitir militar de război românesc la Zvolen, unde își dorm somnul de veci peste 11.000 de militari români, jertfa de sânge a armatei române pentru eliberarea Cehoslovaciei fiind de peste 60.000 de militari, morți, răniți și dispăruți. Referitor la statistica și evoluția demografică a slovacilor din România, domnul deputat a arătat că din păcate, numărul slovacilor este în scădere, dar nu numai în România.
Dintre comunicările prezentate dorim să mai  evidențiem comunicarea domnișoarei Burlou Nagy Cristina, studentă a Universității din Oradea, care s-a referit la ,,Istoria slovacilor din România" și comunicarea doamnei profesor Mihaleț Jarka, director al Liceului Teoretic ,,Jozef Kozacek" din Budoi, cu tema ,,Sistemul de învățământ slovac din România". Cu abilitățile omului de la catedră, devotat învățământului, slujirii școlii și profesiei, doamna director a prezentat situația învățământului implementat la liceul slovac prin proiecte educaționale locale și naționale; din păcate, numărul elevilor este în scădere, dar se fac eforturi ca învățământul să slujească intereselor elevilor și comunității, la cele mai înalte cote ale exigenței educaționale.
La finalul primei părți a reuniunii, doamna conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu a adresat mulțumiri distinșilor invitați și participanților, asigurându-i de tot respectul și considerația din partea conducerii Universității Agora.
Conf. univ. dr. Ioan Stan   
Foto: Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (87 de poze), accesați Galeria foto: Conferința ,,Minoritățile și drepturile omului”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 3 august 2020