Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,La ce ne ajută matematica”

Un curs (serial) la Școala de vară Agora

,,La ce ne ajută matematica”

Doamna profesor de matematică Roxana Caciora și-a propus să le arate elevilor prezenți la Școala de vară Agora cât este de frumoasă, interesantă și importantă matematica.

Un profesor cu har știe să se facă înțeles și iubit, chiar dacă predă matematică, o disciplină de cele mai multe ori respinsă de mulți copii pentru că le dă prea multă bătaie de cap, părându-li-se prea incifrată, aridă și de neînțeles.
Roxana (o fostă gojdistă) are metodă, stil și un fel aparte de a privi lucrurile, de a-i atrage, de a le stârni interesul (curiozitatea), având și acel ,,ceva" ce se cheamă ,,lipici", deschidere și drăgălășenie pentru copiii mici.
Matematică distractivă - prin aplicații
,,Făcând abstracție sau trecând peste banalele operații de adunare, scădere, înmulțire și împărțire, chiar dacă și acum vom opera cu ele prin multiplicare și comparație, încerc să le prezint copiilor partea mai vizibilă, practică a matematicii în lumea înconjurătoare.
Cochilia unui melc, spre exemplu, are un model anume care este dat de un șir matematic - șirul lui Fibonacci; la floarea-soarelui, cum sunt dispuse semințele, despre valurile mării, care formează o spirală (aceeași spirală), care se generează tot după numerele din șirul lui Fibonacci.
Luni (18 iulie 2016), am discutat despre acest șir de numere prin intermediul aplicațiilor, inclusiv corpul uman; când strângem pumnul și îl privim de sus, imaginea respectă tot acel șir; fața unui om tot matematic putem să o privim și să o gândim; pentru a fi plăcută, ea trebuie să respecte anumite proporții (proporția magică sau numărul de aur) - proporția după care se presupune că Dumnezeu a creat lumea. Prin toate aplicațiile doresc să le deschid și să le cultiv elevilor gustul și dragostea pentru matematică.
Marți (19 iulie), le-am adus flori, încercând să le arăt că și în aranjamentele florale, e bine să ținem cont de unele forme geometrice. Atunci când le aranjăm în formă de triunghi, văzut în
plan sau sub formă de piramidă văzute în spațiu,
florile sunt mai frumoase, mai plăcute ochiului. Ochiul nostru întotdeauna caută simetria.
Astăzi, salamul de biscuiți
Astăzi (miercuri, 20 iulie), facem o incursiune în bucătărie și pregătim un salam de biscuiți.
Să vadă că matematica, așa de riguroasă cum e, se folosește și în bucătărie, la prepararea dulciurilor, spre exemplu. Și vom lua rețeta salamului de biscuiți, o porție, dar o vom multiplica pentru cinci sau șase porții; în acest sens am adus toate cele necesare, inclusiv un cântar electronic și o cană gradată pentru a măsura gramajul și a face legătura între volum și gramaj folosind unitățile de măsură; ne vom juca, vom pregăti și vom găti, iar în final vom mânca...
Mâine (joi), le voi prezenta un filmuleț distractiv în care un profesor de matematică chiar așa ceva le va prezenta în discursul său: ,,La ce ne ajută matematica".
Aceasta este Roxana. Ce a ieșit astăzi, veți vedea.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (55 de poze), accesați Galeria foto: ,,La ce ne ajută matematica”.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:47:31 Ora de vară a Europei de Est