Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
17 noiembrie 2020
1.*Un autobuz vechi, transformat într-o sală de clasă modernă pentru copiii dintr-un sat. Proiectul a fost sprijinit de peste 1.000 de voluntari, printre care și Simona Halep
.....
O sală de clasă modernă și inedită a fost amenajată pentru elevii din satul Augustin din Brașov într-un autobuz scos din circulaţie, în cadrul unui proiect realizat de Asociația Zi de Bine, împreună cu Natalia Ginghina și Adrian Secal, profesori în programul Teach for Romania, care au pornit campania de strângere de fonduri pentru proiectul EduBuzz, potrivit brasovmetropolitan.ro.

2.*Tiina Peterson, expert în educație timpurie al Ministerului Educației din Estonia: Noi am păstrat grădinițele deschise în perioada aceasta / Încercăm să facem profesia de educator cât mai atrăgătoare și apreciată în societate
.....
Pentru că educația timpurie este obligatorie, ,,noi am păstrat grădinițele deschise în perioada aceasta”, a declarat Tiina Peterson, expert șef al departamentului de educație primară și generală din Ministerul Educației, din Estonia. Aceasta a fost invitată la conferința online SuperTeach de sâmbătâ, 14 noiembrie, Revoluția mentalității în educație – Educație timpurie. Tiina Peterson a spus că strategia estonă pentru educație timpurie a început cu formarea profesorilor și ,,încercăm să facem profesia de educator cât mai atrăgătoare și apreciată în societate”...

3.* Educația în Marea Britanie: O privire asupra relației dintre educație și comunitate
.....
Gândindu-mă la care a fost cel mai important aspect al vieţii noastre ȋn străinătate pȃnă ȋn acest moment, mi-am dat seama că educația copilului nostru este răspunsul.
Noi ne-am mutat în Marea Britanie când Irina avea 1 an și 10 luni. Două precizări se impun de la început. Prima este aceea că situația noastră era diferită de a unui emigrant tânăr profesionist care se mută într-o țară străină și care nu are copii; odată ce ai copii, componentele de integrare, socializare și trai devin mai relevante decât cele strict profesionale. Cel puțin, așa a fost pentru mine.
De asemenea, când mă refer la educație, vorbesc despre sensul holistic și comprehensiv al conceptului de educație; voi aborda, astfel, educația nu doar în sensul strict al instituțiilor care oferă aceste servicii, ci și al modului în care un copil se formează prin interacțiunea cu instituțiile culturale, și anume familia și comunitatea...

„Săptămâna prevenirii criminalității” în județul Bihor

De luni până vineri (22 – 26 septembrie)

„Săptămâna prevenirii criminalității” în județul Bihor

În perioada 22 – 26 septembrie 2008, la nivel național se va derula „Săptămâna prevenirii criminalității”-o acțiune ale cărei priorități sunt informarea și conștientizarea populației cu privire la problemele de natură infracțională și antivictimală, dar și consolidarea parteneriatului poliție - cetățean.

Printre obiectivele manifestării, ajunsă în acest an la cea de-a treia ediție, se numără: *creșterea gradului de informare a populației *creșterea gradului de responsabilizare și implicare a polițiștilor, comunității, societății civile în asigurarea unui spațiu de siguranță în societate *reducerea riscului victimal *parteneriatul poliție –cetățean.
Activitățile care se vor desfășura pe parcursul întregii săptămâni sunt structurate pe diverse domenii de prevenire, fiecare zi având o altă temă preventivă.
Pentru promovarea și derularea eficientă a manifestărilor, vor fi cooptați și polițiștii de proximitate din județ, iar activitățile menite a marca „Ziua siguranței rutiere” vor fi desfășurate în colaborare cu polițiștii Serviciului Poliției Rutiere.
De asemenea, polițiștii de proximitate din cadrul Poliției municipiului Oradea vor contribui la desfășurarea activităților ce se vor desfășura în municipiul Oradea, iar polițiștii de proximitate din localitățile bihorene Beiuș, Marghita, Salonta, Aleșd, Săcuieni, Valea lui Mihai și Ștei vor desfășura în această perioadă activități educativ-preventive structurate pe aceleași domenii de activitate.
Programul manifestărilor:
Luni, 22 septembrie, lansarea evenimentului:
*ora 11.00: –Meseria de polițist și tainele sale – deslușită de copii” - prezentarea laboratorului de criminalistică al Inspectoratului de Poliție al județului Bihor. La acțiune vor fi invitați elevi din două școli gimnaziale din municipiul Oradea;
vizita va fi urmată de un concurs cu întrebări legate de prevenirea victimizării minorilor, iar premiul va consta într-un portret realizat de portretistul criminalist al instituției (persoană de contact – subcomisar de poliție Ioana Indrieș, de la Compartimentul de analiză și prevenire a criminalității)
*ora 13.00: – „Împreună pentru siguranța ta!” - activități de prevenire a victimizării persoanelor vârstnice. Cu această ocazie, polițiștii de proximitate, alături de cei ai Compartimentului de analiză și prevenire a criminalității, vor participa la întâlniri cu persoanele de vârsta a treia, în cadrul celor patru centre multifuncționale din municipiul Oradea (persoane de contact: centrul multifuncțional „Nufărul” – a.s.a. Ioan Borza; centrul multifuncțional „Piața Unirii” – ag. șef Florin Capriș; centrul multifuncțional „Sfântul Apostol Andrei” – ag. șef Darius Deme; centrul multifuncțional „Ioșia” – ag. șef Dănuț Iancu)
Marți,  23  septembrie, prevenirea delincvenței juvenile și a victimizării minorilor
*09.00 - 14.00:  - întâlniri ale polițiștilor de proximitate cu elevi din instituțiile de învățământ din județ, sub denumirea „Sfaturi pentru cei mici și cei mari, din partea polițiștilor bihoreni” (la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, Școala cu clasele I – VIII „Avram Iancu”, Liceul Penticostal „Betel”, Centrul de Educație Incluzivă nr. 1, Liceul Teoretic „Ady Endre”, Școala cu clasele I – VIII „Dimitrie Cantemir”, Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”, Școala cu clasele I – VIII „Alexandru Roman”, Școala cu clasele I – VIII „Iuhasz Gyula”, Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși”, Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” și Școala cu clasele I – VIII nr. 11).
Vor fi dezbătute teme referitoare la prevenirea delincvenței juvenile și  victimizarea  minorilor (persoană de contact – subcomisar de poliție Ioana Indrieș, de la Compartimentul de analiză și prevenire a criminalității).
*10.00 – 11.00: - la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” - lansarea campaniei de informare a tinerilor pentru reducerea riscului infracțional și victimal „Tineri împotriva violenței”; campania se va adresa în special elevilor de clasa a IX-a din liceele bihorene (persoană de contact – subinspector de poliție Flaviu Iova– Compartimentul de analiză și prevenire a criminalității)
*12.00 – 14.00: – la Grupul Școlar „Andrei Șaguna” Oradea - lansarea proiectului „Agresivitatea - forță sau slăbiciune”, pentru prevenirea agresivității în rândul adolescenților
(persoană de contact – subcomisar de poliție Ioana Indrieș)
Miercuri, 24 septembrie - prevenirea în sistem integrat a criminalității în mediul rural:
*10.00 – 13.00: - ofițerii Compartimentului de analiză și prevenire a criminalității, alături de polițiști din cadrul Postului de Poliție Săcădat vor derula activități cu caracter educativ – preventiv la Școala cu clasele I – VIII Săcădat (persoană de contact – subinspector de poliție Flaviu Iova).
Polițiștii din cadrul posturilor comunale de poliție vor derula activități preventive în unitățile de învățământ din mediul rural.
Joi, 25 septembrie - Ziua Poliției de Proximitate
*10.00 – „Polițistul de proximitate și prevenirea criminalității” - participarea polițiștilor de proximitate din cadrul Poliției municipiului Oradea la o emisiune a postului local de radio „Radio Vocea Evangheliei”, în scopul conștientizării cetățenilor asupra necesității respectării unor reguli de comportament în spațiul public și nu numai (participă comisar șef Petru Martin, ofițer coordonator al Poliției de Proximitate din cadrul I.P.J. Bihor și ag. șef Petru BOHUȘ, polițist de proximitate în cadrul Poliției municipiului Oradea).
*12.00 - 14.00: – „Un om prevenit - un om salvat” – campanie de distribuire a unor pliante cu recomandări preventive de către polițiștii de proximitate și cei de la prevenirea criminalității în zonele aglomerate ale municipiului - supermarket – urile Crișul, Selgros și în Parcul 1 Decembrie (persoană de contact – subcomisar de poliție Ioana Indrieș).
Vineri, 26 septembrie - Ziua siguranței rutiere (Siguranța rutieră – o prioritate pentru poliția bihoreană)
*07.30 - 08.15: – activități desfășurate cu patrulele școlare de circulație în zona adiacentă Școlii cu clasele I-VIII "Dacia" din municipiul Oradea (persoană de contact – subcomisar de poliție Claudiu Ciuclea, Serviciul Poliției Rutiere)
*10.00: la Școala cu clasele I – VIII nr. 11 – activități de educație rutieră derulate de polițiștii de proximitate (persoană de contact – ag. șef de poliție Marius Vasi, Compartimentul poliției de proximitate)
*11.00 – 15.00 - activități desfășurate în Orășelul copiilor
11.00 – 12.30:
„Educația rutieră – educația ce salvează vieți!”, concurs cu tematică rutieră; amenajarea unui stand cu materiale educativ – preventive și proiectarea unor spoturi video; simulatorul de accidente rutiere pentru motociclete, cu posibilitatea testării efectelor impactului în cazul producerii unui accident rutier în care este implicată o motocicletă.
 „Reguli de prim ajutor” prezentarea unor tehnici de prim ajutor în cazul unor accidente, de către o echipă de voluntari de la Crucea Roșie Bihor.
„Ghicește indicatorul de circulație!” – concurs interactiv, cu participarea unui clown (persoană de contact – subcomisar de poliție Ioana Indrieș).
*12.00: –„ Siguranță pe două roți” -  întâlnire a elevilor din cadrul Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu”, pasionați de motociclete, cu un grup de motocicliști.
Vor fi prezentate recomandări preventive pe teme de circulație rutieră, echipamentul motociclistic adecvat pentru circulația pe drumurile publice al acestui tip de vehicul (persoană de contact – subcomisar de poliție Claudiu Ciuclea)
*16.00 - 17.00: - întâlnire în cadrul proiectului „Minte limpede – siguranța și plăcerea de a conduce”, adresat elevilor școlilor de șoferi din municipiul Oradea, la Școala Auto Opel West.
La eveniment vor participa și reprezentanți ai Centrului de evaluare, prevenire și consiliere antidrog Bihor (persoană de contact – subinspector de poliție Flaviu Iova).
Printre colaboratorii I.P.J. Bihor implicați activ în derularea unor activități preventive se numără Școala Auto Opel West, Inspectoratul Școlar, Bechtel International Inc, Uniunea femeilor Bihor, Agenția națională împotriva traficului de persoane - Centrul regional Oradea, Serviciul probațiune din cadrul Tribunalului Bihor, Crucea Roșie Bihor, Centrul de evaluare, prevenire și consiliere antidrog Bihor, Orășelul copiilor.
(comunicat primit din partea Compartimentului de analiză și prevenire a criminalității)

Trimite email

marţi, 24 noiembrie 2020

Poza zilei

Daciana, la Londra!

Toată e numai zâmbet și... fericire!
Mulțumim, Daciana-Florina Florea!
Tu alungi pandemia și covidul din sufletele și viața noastră cenușie!
(Ovi)