Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

„Meseria de polițist și tainele sale – deslușită de copii”

Luni, în „Săptămâna prevenirii criminalității”

„Meseria de polițist și tainele sale – deslușită de copii”

Ieri (luni, 22 septembrie 2008), în debutul „Săptămânii prevenirii criminalității”, elevii a două clasele de la Școala cu clasele I-VIII „Oltea Doamna” din Oradea (clasa a II-a B, înv. Doina Sabău și a IV-a B, înv. Viorica Mitran) au vizitat laboratorul de criminalistică al Inspectoratului de Poliție al județului Bihor, lănsându-și amprentele și îmbrăcând vesta antiglonț...

Acțiunea, organizată de subcomisarul de poliție Ioana Indrieș, șeful Compartimentului de analiză și prevenire a criminalității, este prinsă în agenda săptămânii sub genericul „Meseria de polițist și tainele sale – deslușită de copii”.
O întreagă echipă de polițiști (subcomisarul Ioana Indrieș, comisarul Nicolae Șerfezeu, șeful serviciului, subinspector Florin Lăzău, comisar Adrian Baba și Radu Teșan, experți criminaliști, agenții șefi Adrian Ghețe, Constantin Moț și Aurel Cornea, tehnicieni criminaliști în cadrul biroului de investigare...) s-a ocupat de copii încercând să le traducă pe înțelesul lor meseria de polițist criminalist.
La „pescuit” gloanțe
După ce s-au familiarizat cu îndeletnicirile meseriei, s-au aventurat în a-și lăsa amprentele, care pe unde (unii pe o coală de hârtie, iar cei mai mulți pe mașina care adăpostește laboratorul mobil de criminalistică) pentru a fi identificate, au îmbrăcat vesta antiglonț și au vizitat laboratorul de balistică judiciară, unde au urmărit la microscop un tub de cartuș al unui pistol mitralieră (56x39 mm, 870 m/s, 2.700 kg forță/ centimetru pătrat). Unii s-au chinuit să „pescuiască” (să recupereze) gloanțe din bazinul de recuperat gloanțe sau proiectile... („în urma executării tragerii cu armamentul deținătorilor legali pentru implementarea în sistem informatizat de identificare a elementelor de muniție”, după cum aveam să aflăm de la expertul criminalist Radu Teșan).
Copiii au fost de-a dreptul încântați să li se ia amprentele, să îmbrace vesta antiglonț, să privească la microscop, la detectorul de metale și la trusele criminalistice, să afle cum se constituie un portret robot, să „pescuiască” gloanțe în bazin, să dobândească noțiuni elementare de criminalistică și să înțeleagă rolul important al criminaliștilor...
 Tot în cadrul „Săptămânii prevenirii criminalității”, în cadrul Centrului multifuncțional din „Piața Unirii”, a avut loc activitatea intitulată „Împreună pentru siguranța ta”, adresată persoanelor de vârsta a treia. (Ov. DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: "Meseria de polițist și tainele sale – deslușită de copii”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 26 noiembrie 2020

Poza zilei

Profesorul model și elevul model

Răsfoind, dimineață, pozele ,,OviDan" postate pe Google - cel mai cunoscut și mai îndrăgit motor de căutare -, pentru a descoperi Poza zilei (de astăzi, joi, 26 noiembrie 2020), am dat de Profesorul model și elevul model, imagine de la Școala Gimnazială ,,Nicolae Bălcescu".
(OviDan)