Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie 2023

Simulare Evaluarea Națională 2023, proba scrisă la Limba română. Elevii de clasa a VIII-a susțin luni repetiția pentru examenul din iunie – procedură și modele de subiecte
...................................
Luni, 20 martie, încep simulările pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, cu proba la Limba și literatura română. Accesul în sălile de examen se face între 8.00 și 8.30, conform procedurii transmise de Ministerul Educației în țară zilele trecute, iar elevii trebuie să aibă cu ei un document de identitate: certificat de naștere ori carte de identitate, potrivit informațiilor transmise în școli.
Calendarul complet și modele de subiecte, mai jos în articol.
Joi, 16 martie, Ministerul Educației a publicat, pe edu.ro, ghidul simulării pentru examenele naționale. Potrivit acestuia, repartizarea elevilor se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă în ordine alfabetică pe fiecare clasă, astfel încât colectivele să nu fie amestecate. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform documentului. În procedură se arată că „rezultatele obținute de elevi la simulările naționale sunt comunicate acestora și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”. Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, scrie pe edu.ro.

”Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare”, conform informării de la Minister din 8 februarie.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 martie 2023

30 de burse de câte 5.000 de lei pe an școlar, acordate elevilor de clasa a VIII-a din mediul rural pentru a merge la liceu. Printre criterii: nota la Evaluarea Națională 2023, performanța școlară și veniturile familiei
.......................................................
30 de elevi de clasa a VIII-a care provin din mediu rural pot fi susținuți prin burse de câte 5.000 de lei în fiecare an de liceu, în funcție de nota de la Evaluarea Națională 2023 și câteva condiții precum notele din gimnaziu, participarea la concursuri și veniturile părinților, potrivit unui comunicat al Fundației Rădăcini Group, primit de EduPedu.ro.
Pentru a fi eligibil, o condiție este ca aplicantul să fie elev în clasa a VIII-a în anul școlar 2022-2023 la o școală gimnazială din mediul rural, în județele din programul fundației organizatoare: Argeș, Buzău, Brăila, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
Bursele ,,pot acoperi cheltuieli privind cazarea elevilor, cheltuielile de deplasare, cheltuielile de întreținere: hrană, îmbrăcăminte, rechizite sau parte din taxa școlară în cazul unui liceu privat, pentru toți cei patru ani de liceu. Nu sunt necesare documente justificative pentru modul cum au fost cheltuite sumele de bani primite ca bursă”, scrie în comunicatul de presă primit de EduPedu.

„Meseria de polițist și tainele sale – deslușită de copii”

Luni, în „Săptămâna prevenirii criminalității”

„Meseria de polițist și tainele sale – deslușită de copii”

Ieri (luni, 22 septembrie 2008), în debutul „Săptămânii prevenirii criminalității”, elevii a două clasele de la Școala cu clasele I-VIII „Oltea Doamna” din Oradea (clasa a II-a B, înv. Doina Sabău și a IV-a B, înv. Viorica Mitran) au vizitat laboratorul de criminalistică al Inspectoratului de Poliție al județului Bihor, lănsându-și amprentele și îmbrăcând vesta antiglonț...

Acțiunea, organizată de subcomisarul de poliție Ioana Indrieș, șeful Compartimentului de analiză și prevenire a criminalității, este prinsă în agenda săptămânii sub genericul „Meseria de polițist și tainele sale – deslușită de copii”.
O întreagă echipă de polițiști (subcomisarul Ioana Indrieș, comisarul Nicolae Șerfezeu, șeful serviciului, subinspector Florin Lăzău, comisar Adrian Baba și Radu Teșan, experți criminaliști, agenții șefi Adrian Ghețe, Constantin Moț și Aurel Cornea, tehnicieni criminaliști în cadrul biroului de investigare...) s-a ocupat de copii încercând să le traducă pe înțelesul lor meseria de polițist criminalist.
La „pescuit” gloanțe
După ce s-au familiarizat cu îndeletnicirile meseriei, s-au aventurat în a-și lăsa amprentele, care pe unde (unii pe o coală de hârtie, iar cei mai mulți pe mașina care adăpostește laboratorul mobil de criminalistică) pentru a fi identificate, au îmbrăcat vesta antiglonț și au vizitat laboratorul de balistică judiciară, unde au urmărit la microscop un tub de cartuș al unui pistol mitralieră (56x39 mm, 870 m/s, 2.700 kg forță/ centimetru pătrat). Unii s-au chinuit să „pescuiască” (să recupereze) gloanțe din bazinul de recuperat gloanțe sau proiectile... („în urma executării tragerii cu armamentul deținătorilor legali pentru implementarea în sistem informatizat de identificare a elementelor de muniție”, după cum aveam să aflăm de la expertul criminalist Radu Teșan).
Copiii au fost de-a dreptul încântați să li se ia amprentele, să îmbrace vesta antiglonț, să privească la microscop, la detectorul de metale și la trusele criminalistice, să afle cum se constituie un portret robot, să „pescuiască” gloanțe în bazin, să dobândească noțiuni elementare de criminalistică și să înțeleagă rolul important al criminaliștilor...
 Tot în cadrul „Săptămânii prevenirii criminalității”, în cadrul Centrului multifuncțional din „Piața Unirii”, a avut loc activitatea intitulată „Împreună pentru siguranța ta”, adresată persoanelor de vârsta a treia. (Ov. DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: "Meseria de polițist și tainele sale – deslușită de copii”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

Sunday, 28 May 2023