Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 noiembrie 2025

Sindicatul din educație avertizează profesorii:
Nu semnați actele adiționale propuse de școli la contractele de muncă, este o tentativă de diminuare a veniturilor

Sindicatul Independent al Profesorilor Argeș – SIPA „Muntenia” avertizează că școlile, la presiunea factorului politic, intenționează să modifice unilateral contractele individuale de muncă, schimbând baza de calcul a sporului de suprasolicitare neuropsihică, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro. SIPA Muntenia transmite profesorilor, printre altele, să nu semneze actele adiționale propuse și să nu permită modificarea unilaterală a Contractului de muncă.
„Conducerile unităților de învățământ, la presiunea factorului politic, intenționează să modifice unilateral contractele individuale de muncă, schimbând baza de calcul a sporului de suprasolicitare neuropsihică, fapt ce duce la diminuarea salariului”, se arată în comunicat.

Conform sursei citate, această modificare este ilegală, deoarece decizia ICCJ nr. 7/2021 stabilește că gradația de merit, dirigenția, învățământul simultan / special, indemnizațiile specifice (contabili) sunt majorări ale salariului de bază, iar sporul neuropsihic se calculează la salariul de bază majorat, nu la salariul din grilă.

Sindicatul transmite profesorilor să nu semneze actele adiționale propuse, să nu accepte diminuarea bazei de calcul a sporului neuropsihic și să nu permită modificarea unilaterală a Contractului de muncă.

„Orice presiune sau amenințare din partea angajatorilor trebuie comunicată imediat sindicatului”, conform informării SIPA Muntenia.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 noiembrie 2025

Dacă înveți 20 de tipuri de exerciții, poți lua peste 9 la Evaluarea Națională, la Matematică – analiză

Evaluarea Națională continuă să dirijeze învățarea în România, asta arată noile modele de subiecte publicate pentru 2026 de Ministerul Educației și Cercetării. Analiza Edupedu.ro asupra itemilor care construiesc testul arată același tip de șablon cu probleme repetitive și previzibile. Asta deși toți specialiștii și practicienii – de la profesori, la cercetători, până la OCDE – avertizează de ani de zile că Evaluarea Națională de la finalul clasei a VIII-a în forma actuală întreținută deliberat de Centrul Național de Curriculum și Evaluare și Ministerul Educației și Cercetării menține aceleași rutine care duc elevii doar spre memorare, algoritmi, pregătire pentru notă, nu pentru înțelegere.
Reamintim, Evaluarea Națională pentru elevii clasei a VIII-a (EN VIII) reprezintă modalitatea de evaluare externă sumativă a competențelor dobândite pe parcursul învățământului gimnazial. Examenul se desfășoară, anual, într-o singură sesiune, iar în ultimul an a existat și o sesiune specială. Atât candidații proveniți din învățământul de stat, cât și cei din învățământul particular au dreptul să susțină examenul fără taxă, potrivit Ministerului Educației.
O analiză comparativă făcută de Edupedu.ro asupra subiectelor oficiale date la Evaluarea Națională de la finalul clasei a VIII-a între anii 2022–2025, în care am inclus și modelul publicat de minister pe 3 noiembrie pentru EN 2026, arată că fiecare exercițiu din testul propus este o reluare fidelă a unuia anterior. În cinci ani, examenul nu a introdus niciun tip nou de problemă, nicio cerință de gândire, nicio situație aplicată. Practic, cine identifică și rezolvă intensiv aceste câteva tipuri de exerciții poate lua lejer o notă peste 9, potrivit analizei Edupedu.ro.

Tradiție și măiestrie culinară la „Festivalul sarmalelor”

La Salonta

Tradiție și măiestrie culinară la „Festivalul sarmalelor”

Toamna începe altfel la Salonta. Prima ceață din anotimpul recoltelor inundă micul târg de frontieră cu aburul sarmalelor.

Devenit element specific al tradiției populare românești din sud-vestul județului Bihor, „Festivalul sarmalelor" a consacrat prin arta culinară originală zeci de rețete tradiționale deținute în secret de renumitele gospodării românești din localitățile: Salonta, Avram Iancu, Batăr, Ciumeghiu, Ghiorac, Mădăras, Tinca și Tulca.
Visul și efortul susținut al inimosului salontan Ioan Sala trăiește cel de-al optulea an de împlinire. Cu sprijinul Consiliului Județean Bihor, al președintelui Pasztor Sandor și al Primăriei Municipiului Salonta, prin primarul Torok Laszlo, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, prin Mircea Jacan, dar și datorită generozității organizatorilor, Valeriu Boeriu, Ioan și Răzvan Sala sau Ramona Buz, duminică, 4 septembrie 2016, Parcul Maria a găzduit cea de-a opta ediție a celebrului „Festival al sarmalelor".
Anul acesta, organizatorii și-au propus și au reușit să depășească semnificativ recordul ultimilor ani. Gazdele au împărțit musafirilor din Bihor și din județele învecinate cu mult peste cele 14 mii de sarmale oferite pofticioșilor la ediția precedentă, gurmanzii vehiculând un binecuvântat record de 16 mii de sarmale gătite la „Festivalul sarmalelor" 2016. Un alt element inedit al celei de-a opta ediții l-a reprezentat transformarea „Festivalului sarmalelor" dintr-un festival al competiției gastronomice, într-un festival al generozității culinare. Prin deja consacrata „Tombolă a Festivalului sarmalelor - ediția a VIII-a", organizatorii au pregătit ajutoare umanitare echitabile în bani pentru familia Corha și pentru Darius Panti.
„Fă-ți oleacă de vreme și vină duminică pe la noi la uspăț. Vină să vezi mândrele noastre obiceiuri, să asculți hidedea-cu-goarnă, dar mai ales să-ți stâmperi setea cu un strop de pălincă de prune și foamea cu niște sarmale gătite ca la mama acasă",  spunea invitația bucătarilor-șefi care au „dirijat" cele zece echipe de maeștri culinari din Salonta-Colonie, Avram Iancu, Batăr, Ciumeghiu, Ghiorac, Mădăras, Tinca, Tulca, Restaurantul Millenium, Salonta. Și, pe bună dreptate, ospățul pus la cale duminică, în Parcul Maria, i-a transformat pe salontani în ambasadorii tradiției culinare românești. Podiumul de premiere s-a dovedit neîncăpător. Toate cele zece echipe de artizani în amestecuri savante de carne de porc, de vită, de pasăre sau de oaie, în mirodenii tainice, în învârtit de sărmăluțe în foi de varză și în perpelitul ceaunelor la foc potrivit au primit aprecieri la superlativ. Toți au ocupat primul loc în galeria maeștrilor culinari ai zilei.
Bunătățile bucătăriei bihorene au fost completate, firesc, cu un program artistic pe măsura evenimentului: muzică populară, muzică ușoară și etno, dans, baloane tricolore și porumbei albi, toate completate de un spectaculos foc de artificii. Pe scena festivalului au urcat, spre deliciul publicului cosmopolit, artiști ai Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, ai Ansamblului „Ardeleana" din Tulca, ai Ansamblului folcloric „Cununița" din Mădăras, ai Ansamblului folcloric „Mărțișorul" din Avram Iancu, precum și artiștii locali: Andrada Tulvan, Adina Lezeu și Sandu Condoroș. Tabloul de muzică, dans și voie bună a fost completat de Ansamblul pensionarilor din Arad, de „Ardelencele", de Ansamblul „Vergelul", de Florina și Florin Mariș Hinsu, de Larisa Babai, Tania Pantea, Narcisa și Andrei Badea. Organizatorii salontani mulțumesc tuturor celor care, prin bucuria participării, alături de Consiliul Județean și de Primăria Salonta au promovat și sprijinit acest festival-emblemă al gospodarului român din vestul României. Sufletul acestei ediții îl reprezintă nucleul bine închegat al celor 20 de familii de patrioți din cartierul salontan Colonie, dintre care amintim familiile Dale, Neaga, Budău, Viorica Sala, Zoe Nagy, Nan, Pâlșu, Pantea, Neagrău, Kertmegi.
Prof. Ramona Buz
Sorin Petrache
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Tradiție și măiestrie culinară la „Festivalul sarmalelor”.

Trimite email
luni, 8 decembrie 2025 la 03:53:31 Ora standard a Europei de Est