Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Tradiție și măiestrie culinară la „Festivalul sarmalelor”

La Salonta

Tradiție și măiestrie culinară la „Festivalul sarmalelor”

Toamna începe altfel la Salonta. Prima ceață din anotimpul recoltelor inundă micul târg de frontieră cu aburul sarmalelor.

Devenit element specific al tradiției populare românești din sud-vestul județului Bihor, „Festivalul sarmalelor" a consacrat prin arta culinară originală zeci de rețete tradiționale deținute în secret de renumitele gospodării românești din localitățile: Salonta, Avram Iancu, Batăr, Ciumeghiu, Ghiorac, Mădăras, Tinca și Tulca.
Visul și efortul susținut al inimosului salontan Ioan Sala trăiește cel de-al optulea an de împlinire. Cu sprijinul Consiliului Județean Bihor, al președintelui Pasztor Sandor și al Primăriei Municipiului Salonta, prin primarul Torok Laszlo, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, prin Mircea Jacan, dar și datorită generozității organizatorilor, Valeriu Boeriu, Ioan și Răzvan Sala sau Ramona Buz, duminică, 4 septembrie 2016, Parcul Maria a găzduit cea de-a opta ediție a celebrului „Festival al sarmalelor".
Anul acesta, organizatorii și-au propus și au reușit să depășească semnificativ recordul ultimilor ani. Gazdele au împărțit musafirilor din Bihor și din județele învecinate cu mult peste cele 14 mii de sarmale oferite pofticioșilor la ediția precedentă, gurmanzii vehiculând un binecuvântat record de 16 mii de sarmale gătite la „Festivalul sarmalelor" 2016. Un alt element inedit al celei de-a opta ediții l-a reprezentat transformarea „Festivalului sarmalelor" dintr-un festival al competiției gastronomice, într-un festival al generozității culinare. Prin deja consacrata „Tombolă a Festivalului sarmalelor - ediția a VIII-a", organizatorii au pregătit ajutoare umanitare echitabile în bani pentru familia Corha și pentru Darius Panti.
„Fă-ți oleacă de vreme și vină duminică pe la noi la uspăț. Vină să vezi mândrele noastre obiceiuri, să asculți hidedea-cu-goarnă, dar mai ales să-ți stâmperi setea cu un strop de pălincă de prune și foamea cu niște sarmale gătite ca la mama acasă",  spunea invitația bucătarilor-șefi care au „dirijat" cele zece echipe de maeștri culinari din Salonta-Colonie, Avram Iancu, Batăr, Ciumeghiu, Ghiorac, Mădăras, Tinca, Tulca, Restaurantul Millenium, Salonta. Și, pe bună dreptate, ospățul pus la cale duminică, în Parcul Maria, i-a transformat pe salontani în ambasadorii tradiției culinare românești. Podiumul de premiere s-a dovedit neîncăpător. Toate cele zece echipe de artizani în amestecuri savante de carne de porc, de vită, de pasăre sau de oaie, în mirodenii tainice, în învârtit de sărmăluțe în foi de varză și în perpelitul ceaunelor la foc potrivit au primit aprecieri la superlativ. Toți au ocupat primul loc în galeria maeștrilor culinari ai zilei.
Bunătățile bucătăriei bihorene au fost completate, firesc, cu un program artistic pe măsura evenimentului: muzică populară, muzică ușoară și etno, dans, baloane tricolore și porumbei albi, toate completate de un spectaculos foc de artificii. Pe scena festivalului au urcat, spre deliciul publicului cosmopolit, artiști ai Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, ai Ansamblului „Ardeleana" din Tulca, ai Ansamblului folcloric „Cununița" din Mădăras, ai Ansamblului folcloric „Mărțișorul" din Avram Iancu, precum și artiștii locali: Andrada Tulvan, Adina Lezeu și Sandu Condoroș. Tabloul de muzică, dans și voie bună a fost completat de Ansamblul pensionarilor din Arad, de „Ardelencele", de Ansamblul „Vergelul", de Florina și Florin Mariș Hinsu, de Larisa Babai, Tania Pantea, Narcisa și Andrei Badea. Organizatorii salontani mulțumesc tuturor celor care, prin bucuria participării, alături de Consiliul Județean și de Primăria Salonta au promovat și sprijinit acest festival-emblemă al gospodarului român din vestul României. Sufletul acestei ediții îl reprezintă nucleul bine închegat al celor 20 de familii de patrioți din cartierul salontan Colonie, dintre care amintim familiile Dale, Neaga, Budău, Viorica Sala, Zoe Nagy, Nan, Pâlșu, Pantea, Neagrău, Kertmegi.
Prof. Ramona Buz
Sorin Petrache
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Tradiție și măiestrie culinară la „Festivalul sarmalelor”.

Trimite email
vineri, 26 aprilie 2024, 13:00:43 Ora de vară a Europei de Est