Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

„Ziua plantării de copaci - 2008”

Luni, 22 septembrie, la Școala „Octavian Goga” din Oradea

„Ziua plantării de copaci - 2008”

Luni, 22 septembrie 2008, în cadrul proiectului „Ziua plantării de copaci - 2008”, la Școala cu clasele I-VIII „Octavian Goga” din Oradea, s-a desfășurat o activitate deosebită. Elevii clasei a III-a A, îndrumați de dna învățătoare Viorica Rusu, au plantat 25 de copaci din specia „Praxinus excelsio”, primiți cu sprijinul dlui ing. Dan Gherdan (de la Primăria Oradea).

 Proiectul a fost inițiat de Universitatea Joenssu din Finlanda și organizat de ENO - Mediul Înconjurător Online, o școală globală virtuală, care își propune responsabilizarea pentru problemele de mediu și dezvoltare durabilă.
„Scopul global, spune înv. Viorica Rusu, este să plantăm împreună cel puțin un milion de copaci până la sfârșitul anului 2008, această acțiune, cât și proiectul în sine, fiind parte a campaniei „Un miliard de copaci”, promovate de Programul Națiunilor Unite pentru Mediu.
Acțiunea de plantare de arbori este foarte importantă, din cel puțin două motive: în primul rând, ne amintește de natură și de importanța protecției mediului înconjurător, iar în al doilea rând, este un simbol al cooperării internaționale. Cu alte cuvinte, plantăm copaci împreună cu școli din lumea întreagă. Primii copaci au fost plantați, luni, la amiază, în Oceania. Urmând cursul Soarelui, următorii copaci au fost plantați în Asia, Europa și Africa. În cele din urmă, lanțul va ajunge în cele două Americi. Când planeta se va roti în jurul axei, noii copăcei vor începe să crească”.
 Evenimentul a devenit deja un succes. Anul trecut, peste o mie de școli din 102 țări au plantat mii de copaci în timpul acestei zile speciale.
Cum ziua de 21 septembrie este cunoscută ca fiind Ziua internațională a păcii, am dorit să promovăm mesajul toleranței și păcii.
Activitatea a început în sala de clasă, cu lecturarea unor poezii adecvate momentului, după care, elevii s-au deplasat în parc unde au plantat cei 25 de copaci. Fiecare copil a măsurat înălțimea copacului plantat, urmând să-l ude și să-l îngrijească, urmăridu-l cum crește.
La sfârșitul activității, comentariile, observațiile și fotografiile au fost trimise pe blogul ENO Tree Planting Day (http://www.enotreeday.net). (Dorina P.)

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 21 august 2019