Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Pentru o vacanţă de vară în siguranţă (II)

Poliţiştii de prevenire bihoreni sunt alături de cetăţeni,

Pentru o vacanţă de vară în siguranţă (II)

Poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii alături de poliţiştii de proximitate din cadrul Poliției Stațiunii Băile Felix şi poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bihor şi de reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane - Centrul Regional Oradea au desfăşurat în perioada iulie - septembrie 2016 o serie de activităţi menite să prevină atât victimizarea copiilor aflaţi în vacanţă, cât şi infracţionalitatea specifică sezonului estival, respectiv furturile de şi din autoturisme, din locuinţe, furturile din buzunare, din genţi şi din locurile de petrecere a timpului liber.

Siguranţa copiilor în vacanţă, prioritate a poliţiştilor bihoreni
În perioada estivală, poliţiştii bihoreni de prevenire şi proximitate au desfăşurat activităţi destinate prevenirii victimizării copiilor în perioada vacanţei de vară, care, prin specificul său - deplasarea copiilor în zone de agrement, în mediul rural, petrecerea unei perioade de timp mai mari fără supraveghere, circulaţie mai intensă pe drumurile publice - poate genera o creştere a numărului de minori victime sau autori ai unor infracţiuni.
Astfel, poliţiştii bihoreni şi partenerii de program au acţionat în cadrul taberelor organizate în Judeţul Bihor de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Bihor, respectiv în taberele din Municipiul Oradea, Şuncuiuş, Remeţi și Bratca. De asemenea, poliţiştii de prevenire şi proximitate bihoreni au acţionat preventiv nu numai în tabere, dar şi în alte locuri de petrecere a timpului liber, în parcuri, în ştrandurile din staţiunile bihorene Băile Felix şi 1 Mai sau în taberele de zi realizate de diverse organizaţii neguvernamentale ( Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai", Școala de Vară organizată de Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei).
Activităţile preventive ale poliţiştilor bihoreni au inclus informarea interactivă a tinerilor, proiecţii de filme educativ - preventive, distribuirea de fluturaşi, pliante, broşuri şi alte materiale cu mesaje preventive, jocuri şi concursuri pe diverse teme, toate în scopul formării unui comportament preventiv, subliniind importanţa propriilor atitudini în vederea reducerii riscului de victimizare.
Poliţiştii bihoreni, alături de cetăţeni pe parcursul sezonului estival
În cadrul întâlnirilor desfăşurate cu cetăţenii în locaţiile cu un aflux mare de public, în Municipiul Oradea şi în staţiunile bihorene Băile Felix şi 1 Mai, poliţiştii bihoreni au transmis recomandări preventive şi au distribuit materiale preventive pentru informarea şi conştientizarea opiniei publice asupra factorilor favorizanţi victimizării şi a măsurilor preventive ce trebuie adoptate pentru a preveni furturile din locuinţe, din autoturisme, din genţi şi din buzunare, alte furturi specifice sezonului estival, precum cele din ştanduri, furturile de biciclete, furturile din camere de hotel şi a infracţiunilor de tâlhărie.
Materialele preventive distribuite au fost realizate în cadrul campaniilor „Atenţie la hoţii din buzunare", „Infractorii te pot cunoaşte mai bine decât crezi", „Siguranţă în vacanţă" şi în cadrul campaniei „Neglijenţa, invitaţie deschisă la furt".
Protejaţi-vă bunurile personale atunci când vă recreaţi!
În sezonului estival, activităţile specifice de relaxare, ieşirile la iarbă verde, vizitele la piscine şi ştranduri, pescuit etc. - sunt la ordinea zilei. Poliţia vă recomandă să acordaţi o atenţie sporită lucrurilor personale pentru a nu fi prejudiciaţi!
Poliţiştii de prevenire bihoreni vă recomandă
- Păstraţi mereu în raza vizuală, pentru supraveghere, pătura, banca sau locul în care v-aţi lăsat obiectele personale!
- Încercaţi să lăsaţi întotdeauna o persoană de încredere la locul respectiv!
- Nu vă lăsaţi obiectele de valoare - bijuterii, portmonee, telefoane mobile - la vedere pe plajă!
- Nu uitaţi că există indivizi care speculează orice neatenţie din partea dumneavoastră!
- Cu un plus de vigilenţă însă, vă puteţi bucura de o vacanţă minunată, feriţi de evenimente nu tocmai plăcute!
În staţiune      
- Când aţi ajuns la destinaţie, nu lăsaţi bagajele nesupravegheate lângă maşină. Nu expuneţi sumele de bani pe care le deţineţi!
- Manifestaţi grijă faţă de bunurile dumneavoastră! Este indicat să aveţi în portmoneu doar suma de bani necesară pentru cheltuielile curente.
- Păstraţi portmoneul / geanta în faţa dumneavoastră, aproape de corp, cu deschiderea către interior!
- Evitaţi să păstraţi codul PIN alături de card! Dacă v-a fost sustras cardul, anunţaţi banca despre acest lucru.
- Nu lăsaţi nesupravegheate pe plajă lucruri de valoare (telefoane, aparate/camere de fotografiat/filmat etc.). Câteva momente de neatenţie sunt de ajuns pentru ca infractorii să le sustragă.
- Lăsaţi-vă lucrurile de valoare, banii, documentele, în seiful hotelului! Luaţi la dumneavoastră numai sumele necesare efectuării plăţilor curente!
- Dacă vi s-a repartizat o cameră la un etaj inferior, nu lăsaţi geamurile deschise! Este calea cea mai uşor accesibilă hoţilor!
- Închideţi uşile de la balcon/terasă (acestea pot fi uşor escaladate)!
În cazul în care aţi fost victima unei infracţiuni de furt din locuinţă/cameră de hotel, încercaţi pe cât posibil să nu pătrundeţi în locul faptei, întrucât riscaţi să distrugeţi probe care pot duce la identificarea autorilor.
Totodată, pentru siguranţa copiilor în sezonul estival, perioadă în care aceştia sunt, de multe ori, lăsaţi acasă fără supravegherea unui adult, poliţiştii de prevenire bihoreni recomandă părinţilor să reamintească copiilor principalele reguli de autoprotecţie pe care trebuie să le cunoască, pentru a preveni orice evenimente neplăcute.
Recomandări preventive adresate părinţilor
Asiguraţi-vă că ştiu să îşi spună numele complet, adresa şi numărul de telefon, în cazul în care se rătăcesc, pentru a putea să solicite ajutor;
Învăţaţi copilul să ţină mereu uşa casei închisă, să nu deschidă necunoscuţilor, să nu vorbească cu persoanele necunoscute care sună la uşă în timp ce ei sunt singuri acasă. În aceste cazuri este bine să rugaţi o cunoştinţă să treacă să verifice din când în când copilul.
Stabiliţi cu copii să anunţe dacă întârzie acasă şi să nu se îndepărteze de casă, învăţaţi-i ca, atunci când sunt singuri, să nu se aproprie de lacuri, râuri, canale, piscine, să nu se joace sau să se plimbe departe de casă;
Atunci când sunteţi în vacanţă cu copilul nu-l lăsaţi să se joace nesupravegheat, mai ales în locurile aglomerate, învăţaţi-l că are voie să plece doar cu permisiunea dumneavoastră şi că trebuie să spună întotdeauna unde şi cu cine pleacă.
Nu-l trimiteţi singur după cumpărături, mai ales în locuri pe care nu le cunoaşte, asiguraţi-vă că ştie adresa sau numele hotelului în care staţi, învăţaţi-l că, în cazul în care se pierde, nu trebuie să încerce de unul singur să-şi găsească părinţii. Dacă s-a pierdut, învăţaţi-l să apeleze la un poliţist, o vânzătoare sau un adult. Asiguraţi-vă că spune întotdeauna „NU" persoanelor care, sub diferite pretexte, i-ar cere să-l însoţească.
Ascultaţi ceea ce vă spun copiii, comunicaţi cât mai mult cu ei. Copiii sunt cei care vă vor spune dacă totul este în regulă sau nu. Învăţaţi copiii să recunoască situaţiile periculoase sau deranjante şi repetaţi cu ei modalităţile de ieşire din astfel de cazuri. Trebuie să ştie că pot spune dacă ceva sau cineva le provoacă teamă, durere, jenă sau frică!
Atenţie, părinţi! Preveniţi victimizarea copiilor dvs. prin accidente de circulaţie!
Este suficientă o clipă de neatenţie sau grabă pentru ca cei în care dumneavoastră aţi investit speranţe, vise şi multă dragoste, copiii dvs., să devină victime ale unor accidente rutiere, care, din nefericire, pot avea chiar urmări tragice.
Pentru a preveni implicarea copiilor dvs. în accidente de circulaţie, Poliţia recomandă părinţilor să-i înveţe pe cei mici: să circule numai pe trotuare; să nu staţioneze pe bordura trotuarelor deoarece se pot dezechilibra şi cădea în faţa maşinilor; să nu traverseze drumurile publice prin alte locuri decât prin cele special amenajate şi semnalizate prin indicatoare sau marcaje; acolo unde nu există amenajate trotuare sau poteci laterale să se deplaseze numai pe partea stângă a drumurilor, cât mai aproape de marginea acestora, dar nu în grup, ci în şir, unul după altul; să nu se joace pe partea carosabilă a drumurilor publice, ci doar în locurile special amenajate, în parcuri, grădiniţe, pe terenurile de sport şi întotdeauna sub supravegherea unui adult; să nu se angajeze în traversarea căilor rutiere în fugă, prin faţa sau spatele autovehiculelor staţionate ori a mijloacelor de transport în comun oprite în staţii; învăţându-i pe copii să circule corect, îi puteţi feri de necazuri şi vă puteţi bucura în continuare de farmecul zâmbetului lor, de liniştea familiei dumneavoastră !
Sfaturi pentru a preveni dispariţia copilului tău
Fii prietenul lui : Învaţă-ţi copilul să nu intre în discuţie cu persoane străine; să nu accepte bunuri, cadouri sau dulciuri de la persoane pe care nu le cunoaşte; să nu însoţească persoane necunoscute, indiferent de locul unde este invitat copilul, mai ales dacă locul respectiv este neiluminat, izolat; nu da copilului sume mari de bani sau obiecte de valoare, cum ar fi telefonul mobil, bijuterii. Dacă totuşi ţii neapărat să le poarte, spune-i să nu le ţină la vedere; învaţă-ţi copilul să nu invite persoane necunoscute în locuinţă sau să nu le permită accesul atunci când acele persoane solicită; pe timpul nopţii, nu-ţi lăsa copilul nesupravegheat pe stradă sau nu-l trimite la cumpărături; spune-i ca la terminarea orelor de curs sa nu se întoarcă niciodată singur de la şcoală, ci în grup împreună cu alţi colegi sau să nu folosească drumuri neiluminate sau dosnice.
Dacă ţi-a dispărut copilul...
Acţionează imediat dacă crezi că ţi-a dispărut copilul: dacă copilul tău lipseşte de acasă, caută în casă, verificând dulapurile, sub paturi, debaralele, pivniţe, subsoluri sau în oricare alte locuri, unde copilul tău s-ar putea ascunde sau ar putea cădea; dacă a dispărut în timp ce vă aflaţi într-un magazin, anunţă agentul de pază al magazinului, respectiv şi chiar personalul magazinului. Apoi, imediat, anunţă cea mai apropiată unitate de poliție sau sună la numărul de urgență 112; când sesizezi evenimentul la Poliţie, comunică numele copilului, data de naştere, înălţimea, greutatea sau oricare alte elemente sau semne particulare de natură să ajute la identificarea de urgenţă a copilului. Anunţă de asemenea, momentul în care ai constatat dispariţia!
Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul I.P.J. Bihor
comisar-şef de poliţie Ioana Indrieş
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Pentru o vacanţă de vară în siguranţă (II).

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 22 august 2019